Witam serdecznie wszystkich.
Jestem szuwar,działam tu od niedawna, mam do was pytanko.Nie wiecie może czym różni się "QUICKCLOT " w opakowaniu zielonym 100 g od wersji w opakowaniu 50 g nazywanym przez producenta jako wersja dla sportowców.Ten ostatni znalazłem na E bayu i mam mały dylemat inwestowac w 100 g czy spróbować nowego.Oto link do przedmiotu na E bay:
http://cgi.ebay.com/Quick...p3286.m20.l1116
działam w warunkach bojowych i po prostu nie wiem czy różnią się one od siebie.Co do skuteczności zielonego opakowania 100 g to już sie przekonałem i to na plus.
Z góry dzięki za pomoc i każdą opinie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2005 Posty: 125 Skąd: Ciechanów
Wysłany: 21-04-2009, 17:50
Po uzyciu google ( zaskakujaca metoda, nie? ) dowiadujemy sie w minute, ze zwykly QuikClot ma okres przydatnosci 5 lat. Mysle, ze dla ACS+ mozna zalozyc to samo.
Zgodnie z polskimi normami prawnymi taki środek ma żywotność (temin użycia) do max 3 lat.
Co do zastosowania (utraty ważności rzeczywistej) jest to w momencie kiedy poczujesz że opatrunek jakby zmiękł w środku stał się "plastyczny" (tzn. pojawiła się w nim wilgoć). Ponieważ opatrunek reaguje z wodą tak samo jak z krwią a więc w takim przypadku nienadaje się do użycia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum