Wysłany: 20-10-2007, 18:38 Podbiał
Witam,
Usłyszałem opinię, że Podbiał pospolity po przeżuciu jego liści może mieć podobne zastosowanie jak QuikClot. Ponadto był znany już rzymskim legionistom, którzy również używali go do tamowania krwawienia.
Czy ktoś może to zweryfikować?
Pozdrawiam.
PS: Człowiek, od którego to usłyszałem, prowadzi szkolenia dla różnych służb mundurowych, także z zakresu pierwszej pomocy.
_________________ Navy.
Accelerate your life.
Rash [Usunięty]
Wysłany: 20-10-2007, 22:48
Teraz ktoś powinien znaleźć 500g przynajmniej tego zielska, przeżuć. Kupić świniaka, naciąć i sprawdzić
Wysłany: 21-10-2007, 14:15
Niestety, to nie jest mój znajomy tylko instruktor z obozu kondycyjno-integracyjnego a jednocześnie kierownik ośrodka, w którym mieszkałem. Nie mam z nim kontaktu.
PS: Nazywa się Konrad Białowąs i jak pisałem wcześniej prowadzi różne szkolenia. Może ktoś go zna/słyszał o nim.
Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 20 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-10-2007, 19:33
"Podbiał pospolity. [...] W czasie marszu przez odludne, dzikie tereny była to dla wojownika jedna z najważniejszych roślin leczniczych: skaleczenia i rany leczył on okładami z umytych rozgniecionych liści, które działały bakteriobójczo. [...] można to zrobić, żując liście i wypluwając przeżutą papkę na ranę."
Mears R., Podręcznik sztuki przetrwania", Bellona, Warszawa 2002
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum