Wysłany: 08-12-2006, 17:34 Organizacja polowych punktów medycznych/ szpitali w Polsce
Trochę pogrzebałem w sieci, ale nie bardzo wiem, jak się zabrać za szukanie rzetelnych źródeł w tym zakresie - a tu są specjaliści, to może by mi szepnęli w którym to kierunku.
Poszukuję materiałów na temat organizowania szpitali polowych i punktów medycznych w naszym (ew. amerykańskim) systemie ratownictwa i zarządzania kryzysowego. Interesuje mnie co trzeba mieć do takiego szpitala, jakie on ma zadania, jakie są rodzaje takich punktów (i ich ew. hierarchia), jaki jest rozkład, jaka liczba i struktura personelu oraz jakie są metody współdziałania z resztą systemu ZK. Idealnie byłoby, gdyby to były aktualne materiały na temat polskiego SZK, ale jeśli ktoś ma odpowiedniego FMa o amerykańskim szpitalu polowym to też łyknę. Na razie nie wiem o tym nic, dlatego proszę o jakiegoś kopniaka skierowującego po prostu.
Wdzięczny jestem za wszelkie linki, uwagi i komentarze.
W Polsce jest kilka dokumentów /oficjalne publikacje resortu/ regulujących funkcjonowanie polowych punktów medycznych czy szpitali polowych....
"Doktryna Narodowa Operacje Połączone" Szkol. 800/2002 WWA 2003
troszkę o operacjach reagowania kryzysowego czy wsparciu medycznym i ochrony zdrowia
"Zbiór norm szkoleniowych oddziałów i pododziałów medycznych" Zdr.216/87 WWA 1987
10 stron o normach szkolenia sanitarnego, w tym: pułkowy punkt medyczny czy sale opatrunkowe i operacyjne na samochodach
"Instrukcja o zabezpieczeniu medycznym związku taktycznego /oddziału/ w czasie wojny" Zdr.175/75 WWA 1976 blisko 180 stron procedur, schematów rozwinięcia, opisy...
"Instrukcja o organizaci i pracy batalionu medycznego" Zdr.220/88 WWA 1988 jw 2
"Instrukcja o organizacji i pracy batalionu wzmocnienia medycznego" Zdr.239/99 WWA 1999 nowsze podejście do tematu wojskowej służby zdrowia na teatrze działań, dobre
"Instrukcja o organizacji i pracy wojskoweog szpitala rezerwowego" Zdr.235/97 WWA 1997
opis od A do Z, kiedy, jakimi siłami, jaki skład; bardzo szczegółowa publikacja
jest też kilka materiałów o samochodach na sale operacyjne, autobusy sanitarne do tego.
Moim zdaniem problem polega na praktycznym wykorzystaniu PPM czy samochodów wielonoszowych w Polsce. Temat na osobny post, ale niektórzy "coś tam dłubią w temacie"
Więcej powiedzieliby zapewne ludzie z CSWSMED Łódź czy 1 SOP Bydgoszcz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum