Mam nadzieje, ze nie odpisze calkowicie nie na temat, bo w sytuacji bojowej nie testowalem zadnego.
Zamawiam jednak regularnie wieksze ilosci Aqua-Gel'ow (po kilka paczek na rok), ze wzgledu na cene, niskie prawdopodobienstwo sytuacji bojowej oraz dostepnosc biezacej wody w kranach. Sporo z nich zuzylem na cwiczeniach oraz noszac w plecaku i zauwazylem, ze:
- ustawione pionowo maja tendencje do splywania, i ciezko je jest szybko potem "wyrownac" (w porownaniu z Water-Jel'em, ktorego koc gasniczy i jeden duzy opatrunek posiadam - te mozna po prostu scisnac i rozprowadzic plyn chlodzacy jak sie chce);
- ciezko je umiejscowic na obrazeniu tak, zeby przylegaly, bo brak instrukcji nie pozwala okreslic, czy plastikowa rynienke trzeba zostawic, czy nie - jesli nie, to nigdzie nie znalazlem instrukcji co potem na to zalozyc (opatrunek?) a jesli tak, to sa sztywne;
- mam wrazenie, ze wyschna szybciej niz Water-Jel.
Zaleta jest cena. To sa dobre opatrunki do uzytku domowego/biura (choc w tych srodowiskach mamy wode w kranie) ale przede wszystkim - w mojej opinii - do apteczki w teren na mniej powazne oparzenia. Apteczka samochodowa lub biwakowa moze w mojej opinii spokojnie sie takimi posilkowac, bo Water-Jel'e to perly przed wieprze w takiej sytuacji.
Pozdrawiam
Krzysztof
PS. A czy te dziwne srebrne suche koce, ktore bodajze H&H produkuje, tez bierzesz pod uwage?
Wysłany: 30-01-2011, 13:39
Krzysztof napisał/a:
- ciezko je umiejscowic na obrazeniu tak, zeby przylegaly, bo brak instrukcji nie pozwala okreslic, czy plastikowa rynienke trzeba zostawic, czy nie - jesli nie, to nigdzie nie znalazlem instrukcji co potem na to zalozyc (opatrunek?) a jesli tak, to sa sztywne
Krzysztof
PS. A czy te dziwne srebrne suche koce, ktore bodajze H&H produkuje, tez bierzesz pod uwage?
W ulotce na stronie www producenta jest napisane że trzeba opatrunek wyciągnąć z opakowania (garść złotych monet temu kto to zrobi w warunkach bojowych bez uszkodzenia Aqua-Gelu). Te nowe Aqua-Gele Ratunkowe mają podobo to lepiej rozwiązane.
Na Aqua-Gel zwykły bandaż, przylepiec albo codofix. Chodzi tylko o jego umocowanie
Nie mam pojecia jak to dziala, mialem kilka razy okazje kupic, ale nie jest to podobne do niczego, co widuje w cywilnych srodkach (no za wyjatkiem kocyka metalizowanego, ale nie wiem, czy to to).
Na eBay'u mozna kupic, moze ktos u nas moze to tez sciagnac (bo to ten sam producent co gazy Primed).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum