Po pierwsze po coś wymyślili blue-gun'y. Właśnie do takich ćwiczeń.
Nauka i szkolenie powinny wpajać nawyki, a nie jest dobrym nawykiem mówienie "rozbrajam cię". To nie jest tak, że w sytuacji stresowej stwierdzisz na zimno "na szkoleniu robiłem tak, ale to trzeba inaczej, bo tak mówili". Działają odruchy i wyuczone czynności. Dlaczego policja używa "ostrych" flashbangów do treningów? Przecież mogą wrzucić cegłę. Dlaczego na kursie prawa jazdy są zajęcia praktyczne? Przecież wystarczy powiedzieć kiedy jak należy jechać.
Mówienie "co należałoby zrobić" to sprawa sali wykładowej i części teoretycznej, w praktycznej wszystko się robi "jak należy". Po kilku przejściach "na sucho", kiedy pierwszy raz się robi "prawidłowo" nagle okazuje się, że klamki kolegi nie ma gdzie schować, z bronią długą jeszcze gorzej itd, a przecież działało jak mówiłem, że odbieram...
Masz (macie) absolutną rację. Niestety nie posiadam takiego wynalazku jak blue-gun, choć pomyślę o takim zakupie w przyszłości. Faktem jest, że ja osobiście staram się w czasie ćwiczeń odwzorować warunki rzeczywiste, zdarza mi się jednak coś pominąć.
Wyjaśniam jednocześnie, że w czasie omawianych zajęć byłem tylko zwykłym uczestnikiem i wiele rzeczy nie zależały ode mnie. Mimo to moja ocena zajęć jest bardzo pozytywna.
_________________ Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.
A właśnie, jeszcze mi się nasunęło - w tym wypadku blue-gun ma poważną wadę. Nie da się go "rozładować", co może powodować brakiem odruchu rozładowania odbieranej broni.
Czy są jakieś pistolety treningowe działające "manualnie"? (wypinany magazynek, ruchomy zamek)
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 95 Skąd: warszawa
Wysłany: 28-12-2010, 21:39
[quote="Krzysztof"]
Kto mialby poniesc koszt uszkodzenia broni?
trzeba sie ubezpieczyc ! z tego co wiem to ubezpieczenia OC w firmach mundurowych obejmuja takie przypadki wiec warto odrzalowac 10zl miesiecznie i miec ubezpieczennie do 3krotnosci wysokosci uposazenia lub 10.000zl (np.alianz)a nie trzesc portkami na szkoleniach ze sie proca porysuje :P
_________________ to nie z powodu trudnosci brak nam odwagi!!
to trudnosci pojawiaja sie gdy nam jej brak!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum