jakies 4 lata temu zwichnolem dosc powaznie staw barkowy w prawej rece podczas sparingu, interesuje mnie czy po tak dlugim okresie moge zaczac trenowac takie sztuki walki jak: muay thai, taekwon do, czy kickboxing. czy bede narazony na ponowne zwichniecia jezeli tak to czy moge to jakos zniwelowac ostatnio widzialem w sprzedazy stabilizatory na staw barkowy czy to moze pomoc? prosze o opinie i rady
_________________ w okopach nie ma niewierzacych..
W sportach walki jesteś narażony na kontuzje nawet jak nie miałeś ich wcześniej, to chyba oczywiste. Od zwichnieć po takie wypadki jak wczoraj w Łodzi.
A to czy Twój bark wystarczająco się zagoił to może Ci powiedzieć tylko lekarz.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
problem tkwi w tym ze mieszkam za granica i niemam zaufania tu do lekazy mialem jusz dwie wizyty i caly czas slyszalem to samo, czyli nic zaskakujacego. dlatego interesuje mnie wasza opinja a do polski narazie sie niewybieram!
Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 162 Skąd: hells pit
Wysłany: 21-12-2005, 11:44
staw barkowy będzie poddany dużym obciążeniom w sportach uderzanych, do tego jest to prw-podobnie staw w silniejszej ręce? Ale jeśłi kontuzja miała miejsce cztery lata temu wsyztko powinno być ok, jeśłi tylko leczenie było prawidłowo przeprowadzone. Możesz równolegle do treningów prowadzić jakiś trening siłowy, mając na uwadze wzmocnienie mięśni obręczy barkowej (zwykła siłownia wystarczy). Ponadto polecam Ci odżywki typu regeneratory stawów - kolagen, cartiflex i podobne. Będzie dobrze
chcialem jescze dodac ze od monentu kiedy mialem wypadek, mialem jescze ponowne dwa zwichniecia nawykowe w tym jedno podczas bujki mialo to wlasnie miejsce 4 lata temu prubowalem sie obronic wyprowadzilem prawy sierpowy z taka sila ze dostalem dyslokacji, przeszlem rechabilitacje i narazie jest wszystkok czy moze miec to jakis wplyw na obecny stan
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 260 Skąd: Shangri - La
Wysłany: 22-12-2005, 07:53
Musisz iść do dobrego lekarza, w sytuacjach gdzie występują już zwichnięcia nawykowe, czasem potrzebna jest operacja poprawiająca stabilność stawu. Ogólnie - to poważna sprawa.
_________________ C'est grand malheur de ne pouvoir etre seul...
Powtorze za przedmowca - sprawa w swietle Twojego zapytania o sporty walki jest powazna. Na odleglosc, bez mozliwosci przejrzenia wynikow badan obrazowych i na podstawie skapego wywiadu moja pomoc ograniczy sie tylko do rady - dobry ortopeda.
Niestety na fakt, ze nie masz zaufania do miejscowych lekarzy nic juz nie pomoge
czyli rozumiem odradzacie nawet lekki trening silowy asz do momentu wizytu u specjalisty?? jestem troche zawiedziony bo chcialem cos z ta reka zrobic i ogulnie wrucic do treningow moze nie asz zbytnio forsownych poprostu sie poruszac. na forum www.budo.net.pl poruszylem ten sam temat jeden chlopaczek mial ten sam problem co ja tylko ze on nie mial nawykochych zwychniec napisal ze trening zmocnil jego strukture barkowa i na chwile obecna nie musi jusz uzywac nawet stabilizatora
Twoj wybor. Jezeli uwazasz, ze zgadzasz sie z opinia 16 latka, majacego pewne problemy z poprawna werbalizacja swoich mysli w jezyku ojczystym i ktory ewidentnie nie wybiega wyobraznia poza najblizszy trening - nie bede Cie specjalnie przekonywal.
Pomysl jednak o przyszlosci, sprawy ortopedyczne ciagna sie cale zycie, zaniedbanie ich i "rehabilitacja" na wlasna reke jest IMO nieodpowiedzialne i zwyczajnie niebezpieczne.
no ja raczej podchodze do sprawy powaznie wiec jednak wstrzymam sie jescze dzieki za porade i pozdrawiam wesolych swiat!!!
Andrzej J.A.G.a [Usunięty]
Wysłany: 02-01-2006, 15:35
Jesli jeszcze moge sie wtrącić...swego czasu miałem dosc powazna kontuzje kolana.Upadłem na wystający z ziemi jakis ostry kamien czy cos takiego.Generalnie pękła rzepka,sinior gigant "sciąganie wody" i 3miechy w gipsie.Jeden lekarz jako rehabilitacje zalecił mi tzw."lampy" które ponoc miały to rozgrzewac i potem oszczędzanie kolana.Było bardzo źle bo kolano było pogruchotane o mało nie dostałem płytki.Drugi łapiduch chciał zebym przestał chodzic na sporty walki albo w ogóle przestane chodzic.Posłuchałem rady i przestałem chodzic...ale do lekarzy.Pomału pomału ćwiczyłem.Przede wszystkim przysiady i bieganie.Doszło do tego ze mam b.silne nogi i przy okazji lo-kicki z biegiem na długie dystanse tez nie jest źle.Kolano przestało boleć a i je porzadnie wzmocniłem.
Moja rada...
jakas dobra maść rozgrzewająca i zacznij ćwiczyć.Na początek 1-2 przysiady dziennie.Lekki spacer.etc. potem w miare czasu zwiekszasz dystans i ilość.Jak dojdziesz do przysiadów ze sztangą o obciazeniu 1/3 1/4 wagi Twojego ciała myśle ze juz bedziesz zadowolony z efektów.Aha i cały czas na bieżąco jednak kontroluj co tam sie dzieje.Jak pojawi sie jakies kłucie czy palacy ból znaczy ze przesadziłes.Pamiętaj ze "mała łyżeczka mniej narozlewasz".Powoli i spokojnie...i mimo wszystko poszukaj jakiegos zaufanego dobrego lekarza.Ja trafiłem na byłego sportowca który zna sie na rzeczy i nie pitoli o bzdurach.Dołączył mi jeszcze siłownie i plan treningowy.(Bark tez tam kiedys załatwiłem)Wiec nie poddawaj sie i zacznij ćwiczyć!
Powodzenia!
dzieki andy za wsparcie bo o to wlasnie chodzi, rozumiem przedmowcow i ich rady ale nie chce tak do konca sie przekreslac i gnic przed kompem calymi dniami bo i tak mieszkam za granica wiec jestem i tak jusz skreslony z wypadow w teren bo wiecej tu zakazow nisz ustepstw. wlasnie taki plan dzialania jaki zaproponowales chce wprowadzic w tok, lecz mi mo to znalesc odpowiedniego fachowca w dziedzinie ortopedji i zrobic szczegulowe badania. dzieki za odpowiedz : The only easy day was yesterday
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum