Przede wszystkim CSAR nie ogranicza się do "lotnicze", tlyko obejmuje całość działań, na celu których jest poszukiwanie, odnajdowanie i ewakuacja własnego personelu (pilotów, żołnierzy, jeńców) z terenów walk, głównie zza linii wroga.
Nie bardzo rozumiem jakie zagadnienia chciałbys poruszyć na temat CSAR w kategoriach medycznych. Więcej chyba można powiedzieć nt. wojskowej strony zagadnienia...
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Guns kill people... Spoons make them fat...
ratownik [Usunięty]
Wysłany: 25-10-2005, 22:22
Medyczną Stronę CSAR miej więcej znam. Masz rację, bardziej interesuje mnie to od strony wojskowej.
Próbowałem dowiedzieć się czegoś o CSAR w Wojsku Polskim ale jest to ponoć utajnione ( tak tłumaczył mi to jeden pan z MON).
NAVYSEAL [Usunięty]
Wysłany: 22-02-2006, 01:26 CSAR
JAk mi wiadomo jedyną jednostką w Polsce zajmującą się Combat Search and Rescue jest jednostka GROM.
Oni zajmują się ewakuacją z pola walki najróżniejszymi metodami.
Do miana jednostki CSAR mozna wliczyc Lotnicza Grupe Poszukiwawczo - Ratownicza stacjonujaca w Bydgoszczy. Co do sprzetu jaki posiadaja - M28 Bryza, W3 Sokol i PZL Mi2 - wszystkie w wersjach ratowniczych, ale jak dzialaja, czy dzialaja i czy podczas pokazu zamiast zolnierzy z tej ''utajnionej'' grupy nie wystepuja znowu ludzie z 1PS? Tego nie wiem. Bardziej szczegolowe materialy byly w Skrzydlatej, Zolnierzu Polskim i Aeroplanie z 2003 roku.
_________________ Jakby co, kieby co, kany co - To my som. J. Galica
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum