Chcialem w temacie napisac Sraczka, ale mozna by zle przyjac takie slowo w temacie heheee
Pewnie kazdy z Was kiedys przezyl cos takowego, ze zaplanowaliscie fajne dzialania i jedynym Waszym bledem bylo to ze zapchaliscie do brzucha nie taka rzecz jak trzeba i wtedy zaczely sie ataki luznego stolca nie pozwalajace puscic nawet cichego baka w obawie przed uwolnieniem kleksa :D
Jakie sa Wasze sprawdzone srodki na zakonczenie tej jakze przyjemnej sprawy w czasie dzialan.
Podajcie tak srodki farmakologiczne jaki te od zaufanych znachorow i szamanow ;-P
P.S. Wedlug mnie temat dosc wazny, bo poza bolem zeba to chyba "najlepsza" rzecz jaka moze umilic zabawe.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2005 Posty: 125 Skąd: Ciechanów
Wysłany: 23-01-2006, 14:37
Ja preferuje czekolade - tabliczka na poczatek dluzszego wyjazdu i pozniej co jakis czas troche, lub np batony czekoladowe. Nie dosc, ze duza wartosc energetyczna, to jeszcze nigdy mnie ten sposob nie zawiodl ;) Ponoc kakao tez jest skuteczne, prz czym zwykle gorzkie, nie jakies Kubusie, czy inne Nescquicki ( jak sie to cholerstwo pisze ? )
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 14 Cze 2005 Posty: 59 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-01-2006, 23:39
Ja tylko tak chciałam napomknąć nieśmiało, że biegunka jest PO COŚ.
Organizm pozbywa się w ten sposób różnych pożartych paskudztw, nie pozwalając, by wchłonęły się w jelitach. Wiadomo, „w polu” są ważniejsze rzeczy do roboty, niż pozbywanie się toksyn. Przestrzegam jednak przed nadużywaniem środków przeciwbiegunkowych, o ile nie ma takiej konieczności. Niektórych rzeczy nie warto trzymać w sobie na siłę... ;)
_________________ Masz prawo odmówić odpowiedzi na ten post. Jeżeli z tego prawa nie skorzystasz, wszystko, co napiszesz, może być wykorzystane przeciwko Tobie ;)
Nifuroksazyd czy jakoś tak z nazwy. Też zatrzymuje stolec na jakiś czas działa przeciw bakteriom. Nie polecam nikomu odwodnionemu zakładać kroplówki z glukozy bo będzie trzeba dużo papieru toaletowego.
Pele76 [Usunięty]
Wysłany: 31-01-2006, 14:02
Ja polecam Loperamid oraz Stoperan... te dwa rodzaje tabletek daja sobie rade z najwiekszymi bryzgaczami wylatujacymi z tylnej czesci naszego ciala ;)
Moze ktos ma jakies polowe rady? Nie wiem moze jakas roslina wystepujaca u nas w kraju powstrzymuje ta paradoksalna (dzieki Foka ;) ) dolegliwosc?
"Odwar z pięciornika kurze ziele. Łyżkę stołową drobno posiekanych kłączy zalać 2 szklankami wody i ogrzewać w ciągu 1/2 godz., nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzić i podawać po 3 łyżki stołowe kilka razy dziennie." http://www.biology.pl/arl/species.htm?oid=68104 (zdjęcie tej roślinki)
Nigdy tego nie testowałem. więc nie daję gwarancji
Z tego co mi wiadomo na biegunkę dobrze jest spożywać większe ilości jabłek. Zawierają spore ilości garbników(działają przeciwbiegunkowo), pektyn, kwasów organicznych, składników mineralnych (potas, fosfor, magnez) i witamin. Najlepiej zetrzeć je wtedy na tartce.
_________________ "W życiu -tak jak w skoku -trzeba rzucić serce za przeszkodę" H.Dobrzański
A jagody? Ja zawsze na sraczkę żarłem jagódki i pomagały. Co prawda ze słoika ale może świeże też działają dobrze?
_________________ Legio Patria Nostra
harcerz15 [Usunięty]
Wysłany: 03-02-2006, 21:49
mi pomagają zarówno ze słoika jak i z krzaka tylko z krzaka trzeba więcej wszamać
McBren [Usunięty]
Wysłany: 07-02-2006, 18:41
OK, organizm próbuje się pozbyć z organizmu nadmiaru bakteri - tylko, że może to doprowadzić od odwodnienia i śmierci, np. przy cholerze, choć przy przewlekłej zwykłej biegunce też
Kiedyś stosowałem gorzką mocną herbatę i węgiel - malo skuteczne
Później zaczełem brać salotanal - w żełądku rozpada się na fenol ktory dezynfekuje jelita i część garbinową która wiąże wodę i masy kałowe. Więc działa w obu kierunkach. Szybkość działania umiarkowana. Używam tego środka nadal.
Obecnie głównie używam stoperanu lub laramidu, ze względu na szybkość działania. Jest oto bardzo ważne w terenie, kiedy człowiek nie ma czasu na takie zabawy
Dobra jest też no-spa, rozkurczając jelita zmniejsza bół powodowany przez biegunke i daje czas jelitom na absorbcje wody i zagęszczenia masy kałowej
majcher [Usunięty]
Wysłany: 05-06-2006, 23:51
Od czasu Carbo medycinalis -> wegiel leczniczy nic lepszego nie wymyslona na tak zwana sraczke/biegunke. Tylko od razu 8-10 tabletek i najlepiej pogrysc przed polknieciem -> szybciej sie wchlania.
Jak wezmiecie jedna albo 2 tabletki to rownie dobrze mogliscie sobie na nie popatrzec. To bedzie mialo taki sam efekt terapeutyczny.
Zeby przedawkowac wegiel trzebaby zezrec tego chyba z tone. Przy plukaniu zoladka przy zatruciach toxycznych wali sie tego wiadrami do rury.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum