Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 632 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 12-01-2010, 20:26
siwyLKT napisał/a:
zeby zalozyc rurke nosowo-gardlowa nie trzeba miec zadnych "uprawnien".
Tak samo jak do założenia rurki ustno-gardłowej są potrzebne uprawnienia.
W sytuacji zagrożenia życia poszkodowanego i będzie to jedyny sposób zabezpieczenia drożności dróg oddechowych nikt " normalnie myślący" nie będzie się zastanawiał czy potrzebne są uprawnienia.
A użycie rurki nosowo-gardłowej jest bardziej przyjazne dla poszkodowanego, bo w sytuacji kiedy poszkodowany nie jest w pełni nieprzytomny może reagować wymiotami na próbę założenia rurki ustno-gardłowej.
_________________ if the force does not mean we pass the argument to the argument of force
nie chcę gasić ducha w narodzie, ale mimo wszystko radził bym się zapoznać ze wskazaniami i przeciwwskazaniami stosowania takich rurek, a także możliwymi powikłaniami.
poprzednie posty można prawie odebrać jako zachętę do stosowania sprzętu medycznego bez przeszkolenia
Wysłany: 12-01-2010, 21:39
Churchill_MD napisał/a:
nie chcę gasić ducha w narodzie, ale mimo wszystko radził bym się zapoznać ze wskazaniami i przeciwwskazaniami stosowania takich rurek, a także możliwymi powikłaniami.
poprzednie posty można prawie odebrać jako zachętę do stosowania sprzętu medycznego bez przeszkolenia
Wiadomo że jeżeli się ktos podejmuje użycia jakiegoś sprzętu powinien znać sposoby jego użycia i jakie są wskazania i przeciwwskazania.
_________________ if the force does not mean we pass the argument to the argument of force
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 12-01-2010, 23:45
Cytat:
no i po co ci całe pudełko rękawiczek? wystarczy kilka par (a zwolnione miejsce po pudełku możesz zapełnić np ww rzeczami)
zmień rękawiczki na nitrylowe
Po to że jeżdżąc w policji rękawiczki nie przydają się tylko w razie pierwszej pomocy ale na każdym nurze czy leżaku...
foka napisał/a:
Pokombinuj z jakimś zaczepem/kieszenią, żeby nosić go na zewnątrz plecaka. To jest pierwszy element potrzebny przy samochodzie, a masz go prawie na dnie plecaka.
Foka o ile się nie mylę kolega jeździ w patrolówce. Z tego co wiem nowe radiowozy jak fiaty ducato są wyposażone w młotki z przecinakiem pasów.
Cytat:
Radził bym ci wymienić wszystkie środki opatrunkowe które są zapakowane w papier na te pakowane w folie lub torebki próżniowe, nie niszczą się tak przy noszeniu.
Plecak rzuca na samochód i co ma się tam niszczyć ? Wiadomo że to nie jest wieczne ale nie przesadzajmy...
Cytat:
następne rękawiczki będą nitrylowe. te kupiłem z braku innej alternatywy przed sylwestrem
a czemu kupiłeś ? A gdzie współpraca między służbami ? Załoga karetki na milion procent da Ci ze dwa takie kartony. Nie przesadzaj ze sponsorowaniem firmy...
Pomógł: 3 razy Wiek: 32 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 321 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 13-01-2010, 09:12
Co do rurki nosowo gardłowej. Na filmie wygląda że jest łatwa we wkładaniu natomiast ja taki kozak nie jestem żeby po oglądnięciu tego zabiegu kilka razy na YouTubie samemu zrobić to komuś. Są pewne przeciwwskazania i nawet taką rurka można narobić więcej szkód niż pożytku.
Mam rurki ustno gardłowe ale wożę je dlatego że miałem szkolenie jak je wkładać.
Obie rurki to nie jest codofix ze jak źle założysz to osoba co najwyżej będzie śmiesznie wyglądać. Można nimi zrobić dużą krzywdę.
Uważam ze jak ktoś to wozi to powinien wiedzieć z czym to się je, a nie tylko kupić na allegro bo jest w ifaku wiec założenie nie może być skomplikowane i fajnie wygląda.
a propos rękawiczek... Współpraca jasne. Ale nie lubię rękawiczek pudrowych. Ślady później jak ściągniesz są kulawe, a takie dostajemy od pogo. Wiec wydam 14 zł. i po kłopocie.
Ps. Co do sponsorowania firmy.... szkoda gadać bo by się stworzyło OT a ludzie by i tak nie wierzyli w to co czytają.
Wysłany: 13-01-2010, 20:47
cahir79 napisał/a:
Co do rurki nosowo gardłowej. Na filmie wygląda że jest łatwa we wkładaniu natomiast ja taki kozak nie jestem żeby po oglądnięciu tego zabiegu kilka razy na YouTubie samemu zrobić to komuś. Są pewne przeciwwskazania i nawet taką rurka można narobić więcej szkód niż pożytku.
Mam rurki ustno gardłowe ale wożę je dlatego że miałem szkolenie jak je wkładać.
Obie rurki to nie jest codofix ze jak źle założysz to osoba co najwyżej będzie śmiesznie wyglądać. Można nimi zrobić dużą krzywdę.
Uważam ze jak ktoś to wozi to powinien wiedzieć z czym to się je, a nie tylko kupić na allegro bo jest w ifaku wiec założenie nie może być skomplikowane i fajnie wygląda.
a propos rękawiczek... Współpraca jasne. Ale nie lubię rękawiczek pudrowych. Ślady później jak ściągniesz są kulawe, a takie dostajemy od pogo. Wiec wydam 14 zł. i po kłopocie.
Ps. Co do sponsorowania firmy.... szkoda gadać bo by się stworzyło OT a ludzie by i tak nie wierzyli w to co czytają.
generalnie założenie rurki nosowo-gardłowej jest prostrze niż ustno gardłowej.
Wiadomo że prze zakładaniu jakiegokolwiek sprzętu pomagającego utrzymać drożność dróg oddechowych są przeciwwskazania, przy nosowo-gardłowej może być problem z założeniem w przypadku kiedy poszkodowany ma poważne urazy twarzoczaszki lub poważnie niedrożne kanały nosowe.
No i jest polecana do zakładania jako mniej traumatyczna. Z tego co pamiętam takich rzeczy nie uczą na KPP. Nie wspominając już o posiadaniu takiego szpeju. ;)
Wysłany: 30-01-2010, 15:56
Mam gorącą prośbę o pomoc w skompletowaniu osobistej apteczki przed wyjazdem do Afganistanu. Mam na myśli taką która by spełniała następujące warunki:
- kompaktowa - do zamontowania na kamizelce zintegrowanej lub na plecaku z systemem molle
- z wyposażeniem takim jakie było by potrzebne pilotowi po ewentualnym awaryjnym lądowaniu śmigłowca.
Wiadomo, że część rzeczy przełożę sobie ze standardowego wyposażenia jakie nam armia daje, ale dobrze było by coś dołożyć niezbędnego.
Z góry dziękuję za pomoc
aż tak bym się nie zapędzał... może kolega chciał po prostu dowiedzieć się od osób, które mają większe doświadczenie, co ma zabrać - b. często, to właśnie takie informacje z pierwszej ręki są najcenniejsze.
zrobi sobie konfrontację, tego co ma, tego co chciałby mieć i tego co mają inni.
inna sprawa, że na pytanie o to, co jest potrzebne po awaryjnym lądowaniu, jest bardzo ciężko odpowiedzieć. w dwóch skrajnych przypadkach: nic.
Wysłany: 30-01-2010, 17:19
Churchill_MD - dzięki, dokładnie to miałem na myśli.
broken_arrow - o moje umiejętności posługiwania się tym wyposażeniem się nie martwię. Potrzebowałem porad z pierwszej ręki co jest waszym zdaniem naprawdę niezbędne. PS. Twoja odpowiedź była adekwatna do stopnia jaki posiadasz na tym forum ;)
paramedyk [Usunięty]
Wysłany: 30-01-2010, 17:32
Cytat:
1. Olaes 4" - opatrunek
2. Gaza rolowana
3. Rękawiczki - jakieś wytrzymałe najlepiej nitryl
4. Szeroki Plaster z mocnym klejem polecam 3M (lub mocna taśma typu duct tape- geko lub cos podobnego)
5 Ewentualnie rurka nosowo gardłowa
jako apteczkę proponuje to http://paramedyk.sklep.pl...wana-p-464.html według mnie to najlepsza polski IFAK - super wykonanie, najlepsze materiały.
Apteczka ta monowana na panelu molle, apteczka trzyma się na rzepie i w razie potrzeby ją zrywamy.
Wszystkie rzeczy wymienione powyżej mieszczą się w niej (osobiście sprawdzone)
@walendi: jesteś medykiem, pilotem czy "zwykłym" żołnierzem? bo od tego również zależy co masz ze sobą targać.
do rozważenia: sam splint - w razie kuku po awaryjnym lądowaniu, może spełnić rolę kołnierza ortopedycznego - w razie potrzeby służę instrukcją jak to zrobić.
jest lekki i w sumie nie zajmuje aż tak dużo miejsca jak tradycyjny kołnierz.
Wiek: 26 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 125 Skąd: znienacka
Wysłany: 30-01-2010, 19:21
walendi napisał/a:
Jestem pilotem.
Stazę powinieneś dostać z przydziału,
Zdecydowanie jakieś konkretne nożyczki,
Opatrunki osobiste też Ci na początek zwykłe wystarczą.
Dobre rękawiczki nitrylowe
I to spokojnie bez jakiś apteczek możesz ze sobą zabrać
Jeśli nigdy nie korzystałeś to odpuść rurki
Jak coś więcej będzie Ci potrzebne to na miejscu spokojnie pozyskasz, a im więcej będziesz miał tym szybciej się pogubisz.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 30-01-2010, 19:47
Cytat:
aż tak bym się nie zapędzał... może kolega chciał po prostu dowiedzieć się od osób, które mają większe doświadczenie, co ma zabrać - b. często, to właśnie takie informacje z pierwszej ręki są najcenniejsze.
informacje z pierwszej ręki na forum internetowym... Spoko. Wiem że są tu ludzie którzy znają się na rzeczy ale ja z kolei nie zapędzałbym się w ufanie w to co napiszą wszyscy na forum.
A jak mu napiszemy, że musi mieć koniecznie "to" a nie "tamto" to weźmie ?
Jeżeli jesteś pilotem i po awaryjnym lądowaniu zdołasz jeszcze być na tyle w stanie aby udzielać pomocy to wystarczą ci wojskowe opatrunki (peeełno opatrunków) staza cat jak pisali ci wyżej może się przydać i podstawowe umiejętności udzielania pomocy.
Operacji w warunkach takiego lądowania nie ogarniesz...
Jeżeli jesteś pilotem i po awaryjnym lądowaniu zdołasz jeszcze być na tyle w stanie aby udzielać pomocy to wystarczą ci wojskowe opatrunki (peeełno opatrunków) staza cat jak pisali ci wyżej może się przydać i podstawowe umiejętności udzielania pomocy.
broken_arrow napisał/a:
nie zapędzałbym się w ufanie w to co napiszą wszyscy na forum.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 25-02-2010, 18:00
Czy któryś z Panów tutaj miał może styczność z plecakiem medycznym G 02 firmy Miwo? Plecak swoje kosztuje, a ja chciałbym zapytać fachowców co o nim myślą. Niestety w moim środowisku nikt nie miał z powyższym do czynienia, stąd ten post.
Na chwilę obecną, jestem (żeby nie obrażać tej grupy) "kimś, kto może kiedyś będzie medykiem" na poziomie drużyny (do 10 osób), jednak mam informację, że moja działalność rozszerzy się do struktury plutonu. Tym samym, zastanawiam się nad zaopatrzeniem się w coś większego. Plecak z Miwo mnie interesuje choćby dla tego, że jest w kamuflażu, a nie mam rozeznania czy są jeszcze jakieś inne pozycje. Używanie PSPR1, owiniętej w poncho w panterę potrafi być na prawdę wku********.
Pozdrawiam
PS Działania obejmują zieloną taktykę, plecak będzie o niebo wygodniejszy.
paramedyk [Usunięty]
Wysłany: 25-02-2010, 19:00
Zapomnij o R1
Plecak to najlepsze zowiązanie - jak możesz to poczekaj z zakupem (myślę że około 2 miesięcy) bo kilka firm wypuści swoje modele plecaków medycznych i będzie naprawdę w czym wybierać.
Ja czekam obecnie na dwa plecaki: jeden szyty osobiście dla mnie, drugi to plecak TacMedSolutions http://www.tacmedsolution....php?prod_id=48
Będą oba w sprzedaży w sklepie jeszcze w marcu
Moja rada na temat plecaka:
zastanów się co chcesz mieć w tym plecaku, jakie wyposażenie. Potem zbierz wszystkie te rzeczy i zacznij przymierzać do poszczególnych modeli i zobaczysz sam w którym najlepiej sie wszystko mieści. Jeżli postapisz odwrotnie to kupisz plecak albo za mały albo za duży
Dokładnie jak napisał przedmówca, najpierw wyposażenie potem dobierz odpowiedni pokrowiec do działań, a jest w czym wybierać.
Nie ma co napalać się odrazu na coś konkretnego, na jeden model np. MIWO bo ktoś tego używa. Dobre dla jednej jednostki nie musi być dobre dla ciebie.
Szukałbym na twoim miejscu w firmach specjalizujących się w medyce, jest tam spory wybór od najmniejszych pouchy po średnie i duże plecaki typowo robione pod działania.
Wysłany: 26-02-2010, 13:47
Dzięki bardzo, tego mi było trzeba. A nie orientujecie się może kto będzie "wypuszczał" te plecaki? Przyznam, że na chwilę obecną wybór nie jest za wielki.
Z tego co napisał ci paramedyk będzie miał je w swoim sklepie wiec zasadniczo będziesz mógł to wziąsć od niego.
A ponieważ jest przedstawicielem na Polskę domyślam się że będziesz mógł wybrać sobie to co ci się podoba a on to ściągnie to dla ciebie nawet jeśli tego nie będzie miał na stanie. Chyba że się mylę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum