Gdański konsul Federacji Rosyjskiej miał trzy promile alkoholu w wydychanym powietrzu, gdy zajechał drogę miejscowej drogówce. Ze względu na immunitet policjanci nie zatrzymali dyplomaty, powiadomili jednak o sprawie prokuraturę oraz MSZ.
Jak poinformowała rzeczniczka gdańskiej policji Magdalena Michalewska w niedzielę po południu policjantom z gdańskiej drogówki zajechało drogę auto marki BMW. Samochód wyjechał przed radiowóz z podporządkowanej drogi i stanął w poprzek szosy.
Po kontroli przeprowadzonej przez policję, okazało się, że autem kierował gdański konsul Federacji Rosyjskiej. Alkomat pokazał, że mężczyzna był pijany: miał trzy promile alkoholu w wydychanym powietrzu. Kierowca powołał się na immunitet, który chroni przed zatrzymaniem przez policję, i został zwolniony. Z miejsca zdarzenia zabrał go wezwany telefonicznie mężczyzna.
Niezbędne dokumenty zostały już skierowane do prokuratury, a informacja o zajściu trafiła do MSZ.
Według źródeł rządowych, resort nie podejmie działań w tej sprawie i czeka na reakcję strony rosyjskiej. Oficjalnie MSZ sprawy nie komentuje - podał tvn24.pl.
... i właśnie po tym można poznać człowieka INTERESU - najebany do nieprzytomności, w BMW, blokujący drogę milicji - klasa zawodnika, od razu widać że załatwia w Gdańsku sprawy, że się udziela społecznie że jest zaangażowany w lokalną społeczność. Bravo!
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1312 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 21-11-2011, 20:14
Jo,
Zastanawia mnie jak to jest z tym immunitetem. Do kontroli drogowej mogli zatrzymać, alkomatem też przedmuchali ale już nic więcej nie mogli zrobić?
Ktoś mi to rozjaśni jak to jest ;) Z czystej ciekawości.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Są na necie wytyczne KGP w tej sprawie - można zablokować dalszą jazdę takiemu klientowi (np. zastawić radiowozem). Badać nie wolno - chyba że gość się sam zgodzi.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 260 Skąd: centrum
Wysłany: 22-11-2011, 16:25
Jest immunitet dyplomatyczny i konsularny.
Generalnie immunitet konsularny jest znacznie bardziej ograniczony w stosunku do tego pierwszego i dotyczy głównie sytuacji związanych z wykonywaniem swoich funkcji.
Konsula się nie zatrzymuje, chyba, że popełni zbrodnie.
Jeżeli był to konsul honorowy, to był poddany badaniu na zawartość alkoholu na zasadach ogólnych.
dobrą wolą ów konsula był fakt że się zgodził na badanie alkomatem, być może zrobił to z premedytacją, następnie machnął dokumentami i zadzwonił po kierowcę... prawda jest taka że nawet jakby miał 15 promili to mogliby mu wszyscy naskoczyć, jedyne co mogli mu zrobić to poczekać aż go ktoś odbierze
_________________ BOŻE CHROŃ MNIE OD PRZYJACIÓŁ, Z WROGAMI SAM SOBIE PORADZĘ
Nie chce nic mówić ale chodzą słuchy że Armia Radziecka dlatego tak szybko wyjechała ponieważ Wałęsa przepił Jelcyna gdy ten zawitał na początku lat 90 w Polsce i pod wpływem wesołego trunku zgodził się na wyjazd swoich wojsk .
Ten pan zapewne zostanie ukarany w inny sposób. Najważniejsze, że nie doszło do żadnego wypadku z nawalonym Konsulem
rozumiem że to w ramach dobrego humoru stwierdziłeś? Niby w jaki sposób zostanie ukarany???? już został ukarany... kacem mordercą na drugi dzień. Z tego co wiem to nawet nagana ani słowne upomnienie nie miało miejsca tym bardziej wpisy do akt czy powrót do ojczyzny w "niesławie"
_________________ BOŻE CHROŃ MNIE OD PRZYJACIÓŁ, Z WROGAMI SAM SOBIE PORADZĘ
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum