Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 336 Skąd: Polska
Wysłany: 04-05-2010, 16:11 MMS Komandos co dalej?
Witam
Czy coś złego się dzieje z ,,kultowym'' czasopismem MMS Komandos. Minął kwiecień a nr kwietniowy się nie pojawił. Czyżby Special Ops już wygryzł konkurencję?
_________________ Dulce et decorum est pro patria mori
Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 845 Skąd: Polska
Wysłany: 04-05-2010, 18:13
Jest w kioskach - przynajmniej w Gdyni - nowy numer (kwiecień 10').
Natomiast niewątpliwie ta skądinąd zasłużona gazeta przeżywa jakiś kryzys, podupadła moim zdaniem merytorycznie.
Special-Ops vel Spec-ops nie jest dla MMS żadną konkurencją, to trochę inny poziom. W podobizny redaktorów tej gazety strzałki powinien wbijać raczej Remov:)
Wysłany: 04-05-2010, 18:45
To nie jest kryzys tylko powolna śmierć. Według mnie miesięcznik od kilku lat powoli podupada pod każdym względem - treści czy szaty graficznej (np. słabe okładki). Czasem zdarzają się przebłyski ale jest ich coraz mniej. Niektóre numery po przeglądnięciu lecą w kąt. Kupuję go z sentymentu, bo jest legendą.
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 04-05-2010, 20:01
Sentyment pozostał od 1991 r., ale na poważnie zastanawiam się, czy nie kupować tylko wybranych numerów. MMS nic nie wnosi ciekawego, niczego na czym możnaby się oprzeć. Nie chce się nawet pisać, bo prawie każdy dział jest już skopany. Zauważyłem tendencję, że w MMS swoje artykuły umieszczają coraz częściej doktoranci. Znalazło się ,,fachowe" czasopismo, które łyka ich prace, i umieszcza na swoich łamach (co stanowi wymóg formalny pozytywnego zakończenia przewodu)
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 336 Skąd: Polska
Wysłany: 04-05-2010, 20:19
Od 2002 roku kiedy z czasopismem rozstał się niezastapiony Pan Ireneusz Ch. gazetka niestety się sypie, również kupuję z sentymentu. Dzieki za info że istnieje nr kwietniowy.
_________________ Dulce et decorum est pro patria mori
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 05-05-2010, 01:15
Pewnemu złośliwemu matołkowi podpowiadam, że z Andrzejem piję piwo (m.in. na IWA), a nie wbijam w niego szpilek czy strzałek. Inny profil, inna filozofia działania, inny odbiorca. A następnym razem proszę nie projektować swoich głupawych i infantylnych emocji na innych, dojrzałych emocjonalnie ludzi.
Wysłany: 05-05-2010, 02:28
Niestety prawdą jest to co piszecie. Może to głupia sprawa, ale zmieniliteż jakość papieru na którym drukowany jest magazyn miała być to zmiana chwilowa jak napisali, ale niestety jak widać ta chwila trwa i nie zanosi się na to by powrócili do poprzedniej wersji. A poza tym faktycznie porównując numery z poprzednich lat widać równię pochyłą.
Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 845 Skąd: Polska
Wysłany: 05-05-2010, 08:45
REMOV napisał/a:
Pewnemu złośliwemu matołkowi podpowiadam, że z Andrzejem piję piwo (m.in. na IWA), a nie wbijam w niego szpilek czy strzałek. Inny profil, inna filozofia działania, inny odbiorca. A następnym razem proszę nie projektować swoich głupawych i infantylnych emocji na innych, dojrzałych emocjonalnie ludzi.
...a może nie słyszałeś o czymś takim jak ironia czy żart, Panie Redaktorze?
Ja na szczęście wiem, co to takiego,i dlatego tego co piszesz nie traktuję jako przytyku osobistego, lecz typowe, internetowe bajanie, do którego nie przywiązuje się większej wagi.
W przeciwnym razie ,,matołek" okazałby swoją ,,złośliwość", i załatwiłby Ci jakąś zasłużoną nagrodę specjalną, np. dożywotni i bezwarunkowy zakaz wstępu na obiekty wojskowe.
Dojrzałość emocjonalna, której mi odmawiasz (i nie tylko mi) podpowiada mi jednak, by to co piszesz traktować z uśmiechem i dystansem.
Bacz jednak, by ktoś inny z Twoich adwersarzy (a niektórzy są zupełnie wpływowi) nie wykazał się mniejszą dozą cierpliwości.
Wysłany: 05-05-2010, 09:35
gazetkę nabyłem 30 kwietnia....
Myślę że termin wydłużył się przez te ,,wyjątkowe okoliczności ostatnich tygodni'', które wpłynęły znacząco na treść tego numeru.
:-) Gazeta się nie zmieniła, po prostu Wy jesteście teraz starsi. Weźcie do ręki jakikolwiek MMS sprzed 5 lat - jest taki sam jak ostatni numer.
Specjal Ops to raczej nie jest konkurencja, żeby być konkurencją trzeba mieć określony target czytelników a tego na razie po 3 numerach ciężko określić.
Ale faktem jest że MMS się nie zmienia, a brak zmian zawsze jest rodzajem stagnacji. Poza tym z tego co się orientuję MMS żyje z NAKŁADU a nie z reklam, a to są chyba dwie zupełnie rożne filozofie sprzedaży czasopism.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-05-2010, 12:05
Chcesz powiedzieć, że MMS ma sprzedawalność +50%?
A może zaniża stawki autorom?
Bo, widzisz, zerknąłem kiedyś na ceny reklam u nich - BiA, Raport, NTW, Strzał czy S-O są znacznie tańsi...
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Nie wiem jakie są rozliczenia z Autorami, ale przyznasz ze reklam w MMS jest bardzo mało - można powiedzieć że występują sporadycznie.
Raczej czasopismo nie żyje z tych 3-4 czarno-białych reklam na przedostatniej stronie?.
Natomiast wieść gminna niesie że właśnie w SO cena reklamy A4 jest znacznie poniżej stawki rynkowej - jakieś bardzo małe pieniądze. Nie wiem, tak tylko w mięsnym słyszałem.
Z drugiej strony reklama w prasie jest praktycznie bez sensu, szkoda tylko że wyciągnięcie tego wniosku tyle mnie kosztowało ;-(
A ja tam lubię MMS poczytać czy to w BUGu czy w Empiku. Ciekawe teksty (jak choćby seria artykułów o 7ŁDD z przełomu 2009/2010 czy o ostatniej wojnie na Kaukazie).
Inna kwestia czego oczekujemy od pisma?? Wodotrysków??
_________________ "Zresztą nieważne. Jest jak jest lepiej nie będzie. Potrenujemy."
Sierżant T. Tomczak
Na pierwsze i drugie zagadnienie jest MMS Komandos. Bo trudno szukać w necie rozstrzelanych informacji o wszystkich najemnikach, snajperach/strzelcach wyborowych, wojnach/bitwach/starciach, oddziałach (nie)specjalnych/elitarnych/egzotycznych w ludzkich językach dla krajowego czytelnika.
Analiza działań bojowych też jest więc jest ok.
_________________ "Zresztą nieważne. Jest jak jest lepiej nie będzie. Potrenujemy."
Sierżant T. Tomczak
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum