Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 905 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 17-10-2010, 22:56
To kwestia podejścia. Autor jest zapatrzony w swój kraj, w administrację "Krzaka" i w formację w której służył. Czy to żle? pewnie że nie, facet przeżył piekło i opowiedział swoją historię aby uczcić pamięć poległych towarzyszy broni. Czy zrobił to dobrze? Nie mnie to oceniać.
Więcej o NSW podzcas OEF i OIF znajdziecie w "SEALs: The Navy's Elite Fighting Force" - autorzy Mir Bahmanyar i Chris Osman.
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
Pomógł: 1 raz Wiek: 22 Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 120 Skąd: stąd
Wysłany: 01-02-2011, 23:12
Wczoraj dokończyłem czytać "Przetrwałem Afganistan". Była warta tego czasu, który poświęciłem na to. Ma bardzo subiektywny punkt widzenia, ale to dodaje tej książce takiej jakby szczerości, że to co czytamy, to facet na prawdę przeżył. Nie chodzi mi tu o fakty i wydarzenia, ale o to co się działo w jego głowie. Tematy polityczne i religijne pozostawiam bez komentarza, bo raz, że to śliski temat jest, a dwa, co kto lubi.
Książkę polecam, kawał dobrej lektury do poduszki.
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 01-02-2011, 23:22
Miałem przyjemność przeczytać obydwie pozycje i powiem szczerze że nie ma rewelacji w tych książkach.
W trakcie czytania " Przetrwałem Afganistan" trochę mnie już zaczęło denerwować te jego ciągłe powtarzanie że tylko SEALS-i są najlepsi.
A po książce Petelickiego spodziewałem się trochę więcej informacji o których się nie mówiło .
Ale są to na pewno pozycje godne przeczytania przez osobę interesującą się taką tematyką.
Miałem przyjemność przeczytać obydwie pozycje i powiem szczerze że nie ma rewelacji w tych książkach.
W trakcie czytania " Przetrwałem Afganistan" trochę mnie już zaczęło denerwować te jego ciągłe powtarzanie że tylko SEALS-i są najlepsi.
A, to jest Lone Survivor autorstwa Luttrella? Faktycznie, książka przesycona patriotyzmem, "Amerykanie są najlepszymi ludźmi na świecie, a spośród Amerykanów SEALsi to już w ogóle są najbardziej zajebiści!". Momentami aż oczy bolały...
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 02-02-2011, 12:36
Foka napisał/a:
jacek282 napisał/a:
A, to jest Lone Survivor autorstwa Luttrella? Faktycznie, książka przesycona patriotyzmem, "Amerykanie są najlepszymi ludźmi na świecie, a spośród Amerykanów SEALsi to już w ogóle są najbardziej zajebiści!". Momentami aż oczy bolały...
A do tego najbardziej zajebiści są SEALsi pochodzący z Teksasu. Teksańczycy są najbardziej zajebiści ze wszystkich Amerykanów, i najwięcej się modlą.
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 905 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 02-02-2011, 13:27
Proponuję zejść z faceta. Swoje zrobił, książkę napisał, kasę zgarnął.
Jestem w trakcie, ponownie, lektury "The Mission, The Men and Me" Pete'a Blabera - bardzo polecam.
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
Witam. Interesują mnie książki "pokazujące" działania współczesnych jednostek specjalnych od lat 80-tych do dzisiaj w języku polskim (niestety słabo u mnie z angielskim). Czytałem już min. "delta force" Eric Haney, "grom.pl 2", "przetrwałem Afganistan". Dokładnie czegoś w tym lub podobnym stylu szukam (różne jednostki specjalne ale głównie grom, navy seal, delta force, rangers, USMC, S.A.S. itp)
No to niestety poza Rybakiem i innymi książkami o JW2305 wybór jest niewielki. Jest jeszcze książka bodaj Królikowskiego o 1 Batalionie Szturmowym, i książka Bernabiuka/Kupsa o 56 ks. jest też "Encyklopedia SAS" sprzed 13 lat, wydana po polsku.
Z "policyjnych" - to Jałoszyński (Wrzucisz w google wyjdą tytuły) i Jarmoła ("Kontrterroryzm" ), to na początek, choć te pozycje nie są bez wad (zwłaszcza ostatnie prace Jałoszyńskiego).
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wysłany: 10-08-2011, 20:30 książka "Snajper" SEAL TEAM SIX
Witam,
Jestem świeżo po przeczytaniu książki Howarda Wasdina "Snajper"-SEAL TEAM SIX. Polecam pozycję, napisana w dużo lepszym stylu niż "Przetrwałem Afganistan" bez tego zbędnego patosu itp. Autor nawet w niektórych momentach surowo ocenia Elity, jak i dowództwo.
Opisane jest oczywiście jego dzieciństwo, trudne relacje z ojczymem, pierwsze kontakty z dziewczynami :D i początek służby w Navy. Następnie przenosimy się na selekcje BUD/S, kursy po selekcji, codzienna służba, wspólne ćwiczenia ze szwedami, wizyta w Australijskim SAS i strzelanie do kangurów :P po czym przenosimy się do 6.
Z działań bojowych opisane są na szybko dwie akcje podczas pustynnej burzy. Autor najwięcej literek poświęcił na relację z Somalii czyli Black Hawk Down poprzez pryzmat snajpera ST6 ściśle współpracującego z Delta i CIA (podczas tej operacji).
Pobieżnie dowiadujemy się o różnicach pomiędzy Delta i szóstka oraz jakie są relacje pomiędzy nimi. Przeczytamy również o tym co się mówi o Marcinko i jego Rouge Warrior :D
Swoją drogą co do książki Wasdina "Snajper Opowieść Komandosa " jestem dość ciężka krytyka R." Dicka" Marcinko oraz jego książki, która niedługo ma wyjść z tego samego wydawnictwa Znak. Nie wiem czy ktoś kto przeczyta te kilka akapitów o twórcy SEAL TEAM SIX będzie miał ochotę kupić tą książkę. Szczególnie że na stronie wydawnictwa można przeczytać kilka stron i jakoś mam mieszane uczucia. http://www.znak.com.pl/ka...,tytul,Komandos
Wysłany: 06-02-2012, 11:46
Demo Dick sam wykreował się na kontrowersyjną postać. Wielu go nienawidzi bo coś napisał, inni nieakceptują tych co cokolwiek gadają o swojej firmie. Mimo że jest PNG na zlotach byłych Dev, to nadal jest poważany w społeczności NSW, a szczególnie w DamNeck.
Choć to co naskrobał w swoich knigach należy przyjąć jako bajki. Troskzę jest prawdy w jego super macho opowieściach, ale tylko trochę.
Zabawne że Marcinko jest krytykowany przez koelsia który sam sprzedał swój "Trójząb" za kasę z książki.
Yasotay
W "Snajperze" podobały mi się wstawki krótkich historii o działalności Teamu w Wietnamie. Choć irytujące było ciągłe czytanie o producentach okularów, skarpetek i innych ubrań. Wydawało mi sie że gość podpisał jakąś umowę z firmami odzieżowymi i że jest to jakaś kryptoreklama
[ Dodano: 21-02-2012, 18:46 ]
Witam
Czy czytaliście może Dziennik snajpera Władysława Wilka ?? Dobre to ?
Witam, mam na oko książki:
Miliaczenko - Specnaz w Afganistanie
Zanim uderzył Grom
Historyczne Bitwy - Ofensywa Tet 1968
Podręcznik taktyki Rangersów
Spicer - Ilustrowany podręcznik strzelca wyborowego
Armia instrukcja obsługi
Pierwszą polecam (choć bardziej o rozpoznaniu jest, niźli o specnazie), kolejne mogą być. Poza ostatnią
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 07-03-2012, 21:36
Mi się mocno spodobała Ofensywa Tet - nie jest to książka wyłącznie o działaniach specjalnych, ale bardzo poszerza horyzonty (osobom, które wcześniej się tym na poważnie nie zajmowały) dot. wojny wietnamskiej, jest to jedna z nielicznych, dobrych, ogólnodostępnych i relatywnie tanich (25 PLN) pozycji o konfliktach po II wojnie na polskim rynku także polecam
Wysłany: 07-03-2012, 21:49
Niedawno skończyłem "Lions of Kandahar" napisana przez majora SF Rustego Bradleya.
Bardzo ciekawa bo ukazuje zarówno efekciarksą stronę UW, jak też żmudną i nudną codzienność pracy z Afgańczykami. Przy okazji szczegóły Kanadyjskiej operacji Meduza z perspektywy jednego ODA.
Yasotay
Pomógł: 1 raz Wiek: 92 Dołączył: 05 Lut 2011 Posty: 156 Skąd: 100 milowy las
Wysłany: 07-03-2012, 23:10
Garbaty Anioł napisał/a:
Podręcznik taktyki Rangersów
Czytałem, Jeśli interesujesz się USAR - zdecydowanie tak jeśli nie - jeszcze to przemyśl
Troche historii, opis struktury, troche survivalu, troche "taktyki".
Rozdziały w książce(bez podrozdziałów):
1) Zasady dowodzenia
2) Operacje
3) Wsparcie ogniowe
4) Pzremieszczeanie
5) Patrolowanie
6) Musztra bojowa
7) Łączność
8) Lotnictwo armii
9) Operacje wodne
10) Górskie operacje wojskowe
11) Ucieczka/przetrwanie
12) Pierwsza pomoc
13) Wyburzanie
14) Operacje Rangersów w terenie zurbanizowanym
Polecam dodać do listy : SAS Szkoła przetrwania - Johna Wisemana.
Zaprawde zacny gość.
_________________ "Stajesz się kimś tylko w starciu z tym, co stawia ci opór." - Antoine de Saint-Exupéry
Mi się mocno spodobała Ofensywa Tet - nie jest to książka wyłącznie o działaniach specjalnych, ale bardzo poszerza horyzonty (osobom, które wcześniej się tym na poważnie nie zajmowały) dot. wojny wietnamskiej, jest to jedna z nielicznych, dobrych, ogólnodostępnych i relatywnie tanich (25 PLN) pozycji o konfliktach po II wojnie na polskim rynku także polecam
Też bardzo mi przypadła do gustu chociaż nigdy nie interesowałem się Wietnamem. Mniej więcej jednak zawsze ogarniałem ten konflikt ale autor zrobił fajną rzecz opisując walki w samym Sajgonie co przedtem były mi obce. Oraz zmagania o Hue też świetnie ukazują specyfikę tej wojny. Benken pisząc książkę posługuje się wieloma pamiętnikami dzięki temu w opisie poszczególnych bitew możemy je oglądać z punktu widzenia zwykłego żołnierza lub dowódcy jednocześnie trzyma się mocno faktów więc nie mamy wyciętych samych wspomnień/ pamiętników są one jednak miłym dodatkiem do dobrze opisanych zdarzeń.
Jak już wspominamy o Wietnamie to polecam książkę z tego samego wydawnictwa pt. Dien Bien Phu 1954. Jaki miłośnik wojskowości nie słyszał o spadochroniarzach francuskich rzuconych w środek dżungli
Cytat:
Monografia stoczonej na północy Indochin bitwy, która zadecydowała o wyniku zmagań miedzy kierowaną przez komunistów partyzantką wietnamską a francuskim korpusem ekspedycyjnym i współpracującymi z nim formacjami miejscowej ludności. Bogusław Brodecki przedstawił zarówno militarne aspekty działań, polityczne manewry, jak i światowy kontekst działań. Starcie zakończyło okres kolonialnego panowania Francji w tym regionie, doprowadziło do genewskich negocjacji i - w efekcie - podziału Wietnamu na Północny i Południowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum