Proponuję temat o ciekawych filmach jakie byście polecili. Szczególnie takich, które niekoniecznie mieszczą się w głównym nurcie lub nie pochodzą z Hollywood.
Moja propozycja:
Pierwsi na Księżycu
Rosja 2005
Reż. A. Fiedorczenko
Pseudo-dokument ukazujący sekretną historię radzieckich załogowych lotów kosmicznych w latach 30. Tragedię pierwszych bohaterów przestrzeni poddawanych morderczym treningom obserwujemy m. in. dzięki archiwalnym zdjęciom NKWD. Oglądając ten film jesteśmy w stanie uwierzyć, że Rosjanie rzeczywiście wylądowali na Księżycu 30 lat przed Amerykanami.
Krótka recenzja:
Cytat:
Tadeusz Sobolewski
Z początku wydaje się, że będziemy mieli do czynienia z podobną pseudodokumentalną, demaskatorską blagą jak w głośnej francuskiej "Drugiej stronie Księżyca" Williama Karela, który manipulując autentycznymi materiałami, z kamienną miną dowodził, że amerykańskie lądowanie na Księżycu było medialnym oszustwem. W rosyjskim filmie manipulacja przebiega w odwrotną stronę: odkrywamy dzieje pierwszego, nieudanego radzieckiego lotu na Księżyc, który rzekomo miał miejsce 23 lata przed Gagarinem, w zenicie lat stalinowskich. Im dalej zagłębiamy się w tę historię, tym robi się dziwniej i bardziej groteskowo, ale ostateczny efekt wcale nie jest prześmiewczy. Z dawnych kronik, z taśm KGB i amatorskich filmów wyłania się postać syntetycznego bohatera - kogoś w rodzaju radzieckiego "człowieka z marmuru". Resztki rakiety z nim w 1938 r. spadły w Andach, o czym zaświadczają starzy Indianie (niektórzy z nich podejrzanie z ruska zaciągają). Jak się okaże, kosmonauta nie tylko przeżył fatalny lot, ale dokonał później niebywałych czynów: przepłynął Pacyfik, przeszedł całą Azję. W ojczyźnie zamknięto go w "psychuszce". Później występował w cyrku w Uljanowsku. Fedorczenko tym filmem przeprowadza jakby proces rehabilitacyjny swojego fikcyjnego bohatera oraz jego towarzyszy, wśród których jest dziewczyna i liliput w hełmie z napisem "CCCP". Na użytek propagandowego snu - "Soviet Dream", marzenia o "Kosmicznej Republice Rad" - fabrykowano bohaterów, którzy mieli być idealnymi wzorcami człowieka radzieckiego. System wynosił ich, a następnie niszczył. "Ci wspaniali ludzie - mówi Fedorczenko w reżyserskiej eksplikacji - stawali się potem niepotrzebni krajowi, wykańczano ich, łamano, skazywano na niepamięć". "Wszystko, co było, sfilmowano - a zatem wszystko, co sfilmowano, było" - opierając się na tym kinowym credo, można uwierzyć w cierpienia postaci fikcyjnej, skoro było ono udziałem wielu nieznanych bohaterów.
Jak dla mnie film świetnie demaskujące Rosyjskie kompleksy oraz ich "konspiracyjną" manię
10/10
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 02-12-2009, 11:21
Wiem, że Dziadki znają,
ale Aleksander Newski.
Oprócz oglądania ładnej batalistyki proponuję wsłuchać się w to co Newski mówi ("będziemy bić wroga na jego ziemi", "niech lud osądzi") w kontekście radzieckiej i rosyjskiej historii, stalinizmu. Do tego obraz wojny, mający zachęcić "ludzi radzieckich" do niej - ginie ledwie kilku Rosjan, którzy żegnani są z ogromnymi honorami, znakomita większość Rosjan to zwycięzcy, wojska wracają w chwale, mają łupy wojenne itd. I ta szarża radzieckiej kawalerii przy wesołej muzyce, ci uciekający Niemcy... Niedawno na TVP Kultura
Lektura obowiązkowa:
Osobliwości narodowego polowania
Osobliwości narodowego wędkarstwa
Osobliwości narodowego polowania w zimie
Osobliwości narodowej polityki
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
nie wiem czy mogę polecić,bo oglądałem tylko po ok 40-50min z malutkimi przerwami ALE NA TYLE MI SIĘ SPODOBAŁY ŻE CODZIENNIE PRZEGLĄDAM GAZETĘ Z PROGRAMEM I SZUKAM POWTÓRKI
filmy chyba rosyjskie:
"Marines"-o Marines na jakiejś wojnie gdzie było pełno Rosjan lub Czeczenów ,fabuła błaha i gdzieś to już widziałem ;) ale bardzo fajny klimat
oraz
- "Paragraf 78" chyba 78? o grupie rosyjskich "szpeszjali" którzy lądują w tajnym laboratorium i "prawie psychoza" i"prawie rzeźnia" fajne mundury mieli
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 02-12-2009, 18:51
Z rosyjskich filmów - a bardzo je lubię - polecam:
"72 metry" - dramat, analogia do losów "Kurska"
"Karny batalion" - serial, II WŚ
"Burzowe wrota" (Gorozowyje worota) - miniserial, wojna w Czeczenii
"Odliczanie" - akcja, terroryści organizują zamach w Rosji, dość udany
"Wojna" - ten polecam na kredyt, mam a jeszcze go nie obejrzałem, podobno świetny o wojnie w Czeczenii
"Kukułka" - obyczajowy-komedia, koniec II WŚ, historia żołnierza fińskiego i rosyjskiego oraz laponki
"Straż dzienna", "Straż nocna" - "Diennyj dozor", "Nocznyj dozor" - SF, ciężki do opisania ale bardzo dobry
"Krwawy Afganistan" - a to nie wiem o czym ;)
"Powrót" - dramat, historia powrotu ojca do domu po kilku latach i próba nawiązania kontaktu z synami - dla mnie niesamowity film, bardzo wciągający ale ciężki do wyjaśnienia
"Bumer" - kryminał, losy grupy kolegów zamieszanych w kradzież BMW - bardzo polecam
"Brat" i "Brat 2" - akcja, sam nie widziałem, ale bardzo polecany. Weteran wojny w Czeczenii sieje zamęt w mafii
"Dom wariatów" - obyczajowy, akcja dzieje się w psychiatryku podczas wojny w Czeczenii - udany film
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
"Polowanie na piranię" - typowy film akcji, w pewnych zarysach fabuły przypomina "Rambo" ożenione z "Brudnym Harrym"- ale z większym wykopem i w słowiańskich (syberyjskich) realiach ;)
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Ostatnio zmieniony przez Robal2pl 02-12-2009, 19:04, w całości zmieniany 1 raz
Z kina nie-rosyjskiego : "Who Dares Wins" (inny tytuł "The Final Option") - film z 1982 o ataku na ambasadę USA w Londynie, eksploatujący wprost szturm na wiadomo jaką ambasadę. Warto obejrzeć dla samego finału, niezły oldschool ;)
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 05-12-2009, 16:11
Są też m.in. irackie i irańskie filmy o wojnie Irak-Iran, jak się pogrzebie na youtube to się znajdzie, niestety w tej chwili mi żaden nie przychodzi do głowy.
Mi podobał się film "Bestia". Akcja filmu osadzona w wojnie sowiecko-afgańskiej. Opowiada o załodze czołgu sowieckiego i polowaniu na ten czołg przez mudżahedinów. Też do znalezienia na YouTube.
_________________ Ja jestem żołnierzem, ja walczę tam gdzie mi każą, ja zwyciężam tam gdzie walczę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum