Wysłany: 11-03-2006, 21:03 Zasobnik piechoty gorskiej
Zasobnik piechoty gorskiej! Nieco odmiennny od innych seryjnych wyrobow! Co o tym rozwiazaniu sadzicie?
Zdjecie laduje sie dlugo - za co przepraszam! To co pokazuje nie wyszlo poza faze przedprototypowa!
_________________ Jakby co, kieby co, kany co - To my som. J. Galica
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2006, 01:58
to Konfekcjoner? Coś go różni od standardowego prócz innych taśm i zasobników bocznych? Swoją drogą, zasobniki boczne to dobry pomysł. Sam zamierzam sobie takie uszyć (z możliwością samodzielnego noszenia jak, podobnie jak zasobniki od bergena).
Do użytkowników zasobnika, czy wasze troki boczne są też takie krótkie? Jak napcham plecak do pełna, przypięcie karimaty graniczy z cudem.
_________________ ORKAN
Ostatnio zmieniony przez HR 12-03-2006, 15:14, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 12-03-2006, 09:21
skąd ja znam ten plecak....??
czy dolne chwyty do czekanów (sowja drogą wszystkie katalogi tak określaaj dolne zaczepy.... czyżby polityka poprawniośći?? ) są dodatkowo podszyte?? zważywszy iż plecak nie jest wykonany z Cordury??
te trzy ściągacze boczne zawsze mi sie podobały... i długie taśmy do nich....
tobołek jeszcze zyje ?? czy posługujesz sie zdjęciami archiwalnymi??
To juz wspomnienie - zamienilem go na Karimora Sabre 80-130.
Tasmy sa zielone - bo to jeden z modeli zlozonych do akceptacji w MON, a do karimaty niestety musisz uzyc albo worka, albo dodatkowych trokow!
Kieszenie byly moim pomyslem, jak rowniez przystosowanie zasobnika do dzialan desantowych - podobnie jak w armii brytyjskiej, niemieckiej i francuskiej - z dodanym tasmami kompensacyjnymi.
Zawsze uwazalem, za osoba ktora projektowala ten zasobnik wlaczyla sobie zbyt duzo komplikatorow: odpinana klapa, sluzaca jako torba, regulacja przylegania do plecow zaczynajaca sie od plastikowych regulatorow schodkowych (mnie pekl!) poddupnik, ktorego wykorzystanie jest dyskusyjne, tasmy regulacyjne boczne z jednej strony dlugie, ale zby krotkie, aby cos mozna bylo spiac! No i obecnie materialy daleko odbiegajace od Alpinusa? Sa tez plusy - trzy miejsca dostepu do komory, szybka regulacja wysokosci i wygoda noszenia. Kieszenie, ktorez dodrobilem byly wewnatrz z czarnej 1000D, a na zewnatrz z WOTS i jedyne co pominalem to snowlocki do zabezpieczenia towaru przenoszonego wewnatrz! No i bardzo przypadl mi do gustu maly plecaczek - dwie pojemnosci, brak usztywnienia - mozna bylo wsadzic kawalek karimaty - i pecherz od camelbaga!
Wysłany: 12-03-2006, 11:26
Zawsze uważałem, że po tuningu ten plecak będzie bardzo dobry. Lepszy material, taśmy, klamry (zielone z acetalu), dłuższe troki i jeszcze kilka rzeczy.
Mały plecak jest świetny na studia, idealnie się mieszczą notatki
[ Dodano: Nie Mar 12, 2006 11:29 am ]
Moim zdaniem, dobrze, że u nas ktoś zaprojektował plecak wojskowy w opraciu o sprawdzony model cywilny. Inaczej mógłby wyjśc potworek w stylu plecaków lubawy.
[ Dodano: Wto Mar 14, 2006 8:49 am ]
Siwy, mógłbyś umieścić zdjęcia tych taśm kompensacyjnych? Bo jakoś na zdjęciu ich nie widzę.
Wysłany: 21-05-2006, 20:17
Niedawno rozmawiałem z oficerem wp, co był dwa razy w Iraku. Zwrócił mi uwagę na bezsens zamówienia przez MON zasobników w pustynną panterę. Wojsko pewnie kilka tysięcy ich wzieło, kasa została wydana, ktoś zarobił. A pożytek z plecaków pustynnych żaden. Plecaki służą do przewozu sprzętu z Polski do Iraku i spowrotem. Więc równie dobrze mogli zamówić plecaki w panterę, które by się przydały zarówno w kraju i w innych misjach. Ale pewnie ktoś musi zarobić na uszyciu plecaków zarówno pustynnych i zielonych. Oczywiście my wszyscy za to płacimy z naszych podatków.
[ Dodano: 05-08-2006, 13:00 ]
Do grona producenta tego plecaka dołączyła firma HiMountain. W ich sklepie w Warszawie zasobnik (razem z małym plecakiem) kosztuje 499zl. Nie przyjrzałem się plecakowi, ale zapewne jakość zbliżona do Alpinusa. Z ciekawostek, klamra od pasa biodrowego produkcji YKK, ale nadal z nylonu.
Co jakiś czas nachodzi mnie chęć kupna ZPG. Jednego miałem, ale trafiłem na Paso (...) i póki był cały i można było jeszcze sępić za niego jakąś kasę, sprzedałem go.
Ale zasadniczo to całkiem fajny plecak był i chętnie bym sobie taki jeszcze sprawił, jeśli będę pewien, że się nie będzie sypał. Stare Woodpeckery Alpinusa, jakie się czasem trafiają na allegro, są zwykle w oczojebnych kolorach, więc zostaje ZPG.
No to chciałem zapytać, może są zorientowani, jak wyglądają poszczególne produkcje?
Konfekcjoner - miałem inny ich plecak, materiał byle jaki, za to dobre klamry i ogólnie nie najgorzej (relatywnie) uszyty był, stąd nadzieja, że i ichni ZPG do czegoś się nadaje. Ktoś jest w stanie coś napisać?
Kama? Ktoś macał?
Polskór?
Mudus?
Czy Pająk, tu chyba najwięcej można sobie obiecywać - rzeczywiście jest z Cordury?
Jak chcesz się wkur..ć, to kup sobie od Konfekcjonera. Mi się pourywały wszystkie poprzeczne paski mocujące szelki do plecaka (czyli poszedł się je..ć cały główny, najważniejszy system mocujący) i ZPG teraz sobie w szafie wisi
Urwały mi się także inne paski
Mam stary plecak Alpinusa (nie Woodpacker) od 1999r i oprócz tego, że wewnętrzna okładzina już poodchodziła, to system nośny i pozostałe elementy są niezniszczalne, a potrafiłem w nim nosić i ponad 30kg
Że stary Alpinus daje radę to wiadomo, tylko dostań to teraz...
Czyli Konfekcjoner odpada. Pytanie jak z resztą, szczególnie mnie interesuje, czy Pająka ktoś macał.
Dzięki.
_________________ "Jestem Polakiem – więc mam obowiązki polskie." R. D.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum