Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 336 Skąd: Polska
Wysłany: 28-06-2010, 11:45 zamki bryzgoszczelne
Witam
Używam kurtki the north face z bryzgoszczelnymi suwakami firmy SBS. Pol kilkunastu użyciach impregnat (to coś nad ząbkami suwaka) zaczął się łamać i coraz bardziej odstawać od powierzchni. Czy to normalne w zamkach bryzgoszczelnych orazjak wpływa to na faktyczną szczelność takich ładnie świecących się zamków błyskawicznych?
Czy YKK ma trwalszą impregnację?
Pozdrawiam
Tsunami
_________________ Dulce et decorum est pro patria mori
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 28-06-2010, 13:53
handluję od jakiegoś czasu klamotami m.in. z zamkami bryzgoszczelnymi , w większości przypadków obecnie dostępnych u mnie klamotów zamki te są YKK.
reklamacji miałem w ciągu ostatnich 3 lat łącznie na produkty z wbudowanymi tego rodzaju zamkami kilkanaście zaś na same zamki 3 szt z czego 2 dotyczyły zamków przy plecakach ( czyli na ogół ostrzej traktowanych niż przy odzieży)
podeślij jakieś fotki co się z tym zamkiem stało jestem ciekaw.
generalnie w moim prywatnym "handlarzowym" odczuciu zastosowanie takich zamków okazało się mniej awaryjne niż zakładałem wprowadzając u siebie do sprzedaży.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-06-2010, 14:02
To nie impregnat, tylko powleczenie silikonowe. I nie, nie powinno schodzić. Ja mam parę rzeczy z silikonowanymi zamkami YKK i nic się nie dzieje, silikon się nie "obiera" mimo pracy maszynki zamka.
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-06-2010, 11:37
Z zamkami bryzgoszczelnymi jest loteria, widziałem już trochę zamków YKK gdzie powleczenie schodziło nawet po krótkim i nie intensywnym używaniu. W zamkach krakowskiej Alphy zdarza się to częściej. Widziałem za to zamki Kroko które po długim użytkowaniu były bez szwanku.
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 336 Skąd: Polska
Wysłany: 29-06-2010, 15:42
Zamek pod pachą. Odchodzi w miejscu najbardziej wygiętym do wewnatrz. Mam zamki YKK w bluzie i tamten silikon jest dużo bardziej polyskliwy oraz miekki. W kurtce jest on zdecydowanie sztywniejszy oraz bardziej matowy.
3.JPG
Plik ściągnięto 15 raz(y) 68,71 KB
_________________ Dulce et decorum est pro patria mori
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum