Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-04-2006, 21:14 Współczene oporządzenie żołnierza wojska polskiego
Witajcie
Zwracam się z ogromną prośbą do żołnierzy służby czynnej. Potrzebuję troche informacji na temat obecnego oporządzenia żołnierza wojska polskiego, zarówno ZSW oraz jednostek liniowych. Prosiłbym o odpowiedzi, zgodnie z obowiązującym regulaminem, oraz z tym jakbyście Wy woleli (np. odnośnie przenoszonej ilości magaznków).
-Moglibyście podać przykładowe zestaw rzeczy jakie przenosi rkmista, telegrafista itd? Czyli co nosi w ładownicach i w jakiej ilości?
-czy nadal metalowa manierka jest standardem? Czy są plany jej zastąpienia, jesli tak to czym ?
-czy amerykańskie manierki zostału kupione tylko na misję w Iraku? Czy dużo żołnierzy kupuje je sobie prywatnie?
- czy ta http://www.miwo-military.com/produkty/08_03/03.jpg manierka weszła na stan? Jeśli tak, jakie są jej wymiary (czy podobne do metalowej?)
-ile magazynków do broni (chodzi mi zarówno o karabinek, pistolet maszynowy, pistolet) nosi się w kraju, a ile na misjach?
-ile granatów się zazwyczaj nosi?
-czy nadal jest w użyciu stara nieskładana saperka? Czy są plany by ją zastąpić? Czym?
-jaką ilość amunicji do PK nosi rkemista? I czy w formie taśm, czy skrzynki?
-jaki typ oporządzenia preferujecie? pas + szelki, kamizelka, chest rig?
-macie jakieś życzenia odnośnie oporządzenia? :cool:
-ile opatrunków osobistych się nosi?
_________________ ORKAN
Ostatnio zmieniony przez Kangur 05-07-2006, 21:58, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 29-08-2006, 22:50
to może Ci odpowiem na Twoje pytania:
Cytat:
czy nadal metalowa manierka jest standardem? Czy są plany jej zastąpienia, jesli tak to czym
Jest standardem a jak sobie kupisz inną to masz; )
Cytat:
ile magazynków do broni (chodzi mi zarówno o karabinek, pistolet maszynowy, pistolet) nosi się w kraju, a ile na misjach?
więc... w kraju (piszę ile przysługuje nie ile się nosi bo z tym różnie ) kbk ma przeważnie 4 magazynki zarówno beryl jak i kałach.
PM ma 2 krótkie i dwa długie
Co do noszenia na misjach to jest z tym różnie i generalnie nie ma normy. Im więcej sobie naruchasz tym lepiej. Ammo nikt nie liczy więc Twoja sprawa w co to włożysz.
Cytat:
ile granatów się zazwyczaj nosi?
granatów ?? w Monie?? oszalałeś człowieku ? a co to granat? ZSZ nie nosi granatów.
A w zawodowych powinno być po dwa.
2 xF1 i 2xRG42
Cytat:
czy nadal jest w użyciu stara nieskładana saperka? Czy są plany by ją zastąpić? Czym?
to nie saperka tylko łopatka piechoty i owszem jest na stanie i raczej długo będzie
Cytat:
jaką ilość amunicji do PK nosi rkemista? I czy w formie taśm, czy skrzynki?
generalnie różnie. ale standart to setki i dwusetki taśmy które wkłada się do skrzynki
Cytat:
jaki typ oporządzenia preferujecie? pas + szelki, kamizelka, chest rig?
ja to zależy do czego ale głównie kamizelka.
Cytat:
ile opatrunków osobistych się nosi?
tyle ile sobie naruchasz. ale przeważnie żadnego lub całą mase. Opatrunków nigdy za dużo. ale generalnie po dwa na łeb.
tak jest u mnie.
jak coś jeszcze będzie cię interesowało to chętnie napisze.
1. składana łopatka piechoty też jest używana
2. do km PK: 2x200 + 2x150
3. tu masz trochę informacji, ale struktury nieaktualne:
www.specops.com.pl/.../Im...ea4a3bea15d6c90
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 31-08-2006, 11:37
łopatka piechoty jest ze stałą rączką saperka składana nie wiem co tu do oficjalnych nazw. Też nie wiem skąd wziąłeś dwie skrzynki do pk.
I to info pochodzi ode mnie. żołnierza zawodowego
Ja też znam nomenklaturę saperka/łopatka. Wiadomo o co chodzi w każdym razie, a merytorycznie ten spór nie ma większej wartości. Chyba, że ktoś koniecznie chce postawić na swoim - to niech opublikuje skan odpowiedniego kwitu. I jak wrócę ma być zagaszone.
Odgrzewając:
w ukompletowaniu PK/ PKM są dwie skrzynki małe i dwie duże. Na każdą skrzynke są dwie taśmy. To powiedział znajomy-szef eksploatacji słuzby uzbrojenia i elektroniki.
Na wyposażeniu WP występuje: łopata saperska (ŁS 110), łopatka piechoty lub łopatka składana. Dokument - Normy naliczenia sprzętu, czy coś podobnego. Skanu nie będzie. Dokument niejawny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum