Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 07-09-2005, 18:34 Własne przeróbki Web-Tex'a
w jednym z postów prezentowałem użytkowaną we własnym zakresie kamizelkę taktyczną firmy Web-Tex zapowiadając po wstępnej fazie jej użytkowania dokonanie wszelkich potrzebnych przeróbek.
Przed przeróbkami fabrycznie wykonana przedstawiała sie następująco
udało mi sie dostać materiał i potrzebne do przeróbki elementy i po obejrzeniu propozycji już gotowych kieszeni służących do noszenia "naszych" magazynków , przerobiłem kamizelkę co pokazują poniższe fotografie.
http://img391.imageshack....choglnie3rd.jpg
ogólnie mówiąc usunięte zostały obie kieszenie przewidziane przez producenta do noszenia 3 magazynków każda i zosytały zastąpione przez dwie kieszenie przeznaczone do noszenia po 2 magazynki AK / Beryl każda:
http://img391.imageshack....mienionekie.jpg
każda z kieszeni zamykana jest długą klapą zaopatrzoną jako zamknięcie "rzep" szerokości 30mm wzyty szorstką stroną w klapę , a miękką w kieszeń.
na razie system sie sprawdza , nie mniej myślę o wszyciu jeszcze taśm gumowych "ściągających" kieszenie na magazynki w wypadku wyjęcia jednego z trzymanych magów.
http://img209.imageshack....twartakiesz.jpg
zmniejszeniu uległa też wąska kieszeń zewnętrzna służąca pierwotnie do trzymania 15 snapstickow lub długopisów itp. została przeszyta w poprzek na głębokości umożliwiającej wygodne wyciąganie trzymanego w niej multitoola.
Przyznam że najtrudniej w tej całej imprezie było znaleźć miejsce gdzie można dokonywać takich przeróbek zarówno z uwagi na dostępny sprzęt szyjący (przeszycie Cordury 600 złożonej podwójnie) jak i kwalifikacji presonelu ( przedstawiciele większej części zakładów wykonujących tego typu usługi nie rozumieli co mam na mysli nawet dostając gotowe wzorce do rąk )
wuki [Usunięty]
Wysłany: 09-09-2005, 17:49
Trzeba było iść do Orkana ... poczekałbyś ale ładownice miałbyś naprawdę profi. Przy okazji... nie fałdują ci się klapy? Swobodnie je zamykasz? Osobiście wolałbym coś sztywniejszego i "samoczynnie" trafiającego na pożadane miejsce (puścić i przyklepać). Nie brudzi ci się rzep?
Wysłany: 09-09-2005, 19:46 hm
Rzecz jasna reozmawiałem wcześniej z Orkanem, ale powiedział mi ze przeróbkami cudzych wyrobów sie nie zajmuje. Ponadto terminy miał odległe - mam jeszcze kilka rzeczy które chciałbym zamówić i stoję dyskretnie przyczajony w kolejce...
Klapy odpukać na razie nie fałdują się , acz dramatycznych zabiegów by to sprawdzić jeszcze nie miałem okazji robić.
Rzep jest wszyty szorstką stroną do wewnątrz więc np czołganie sie powoduje dociskanie go do części miękkiej , zaś ta druga specjalnie sie nie brudzi.
Klapy w istocie powinny być cięższe na końcach , ale spoko spoko przy chwilce czasu będę zmierzał w kierunku ewolucji ładownic produkcji "własnej"
Wysłany: 04-10-2005, 15:16
hm w moim wypadku wynika to z tego iż w warunkach jakich używam kamizelki nie zdażyło mi sie potrzebować wiecej niż 4 ( nie pracuje w wojsku i raczej nie zanosi sie żebym pracował ) , do kamizelki ntomiast dołączony jest miekki pas i dzieki jego zastosowaniu można na panelu udowym prznieść jeszcze 3-4 takie kieszenie na magazynki
Magazynkow używam tylko w sytuacjach ćwiczebnych i szkoleniowych które tego wymagają więc nie chciałem robić kamizelki stricte do dźwigania amunicji.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 04-10-2005, 17:31
ahhh czyli to nie typowa kamizelka stricte bojowa
co do przenoszenia dodatkowych magów na pasie to raczej kiepski pomysł...jescze od AK ..są wyzsze i będą bardzo , bardzo trudno dostępne przy założonej kamizelce (ale to jest moje zdanie ..choc poparte doświadczeniem )
ale no cóż....rozne są gusta
PS ten model Web-texa jak dla mnie jest bardzo fajny (jest zblizony do CCG i kilku modeli Arktisa ale o dużo tańszy)
nawet Miwo ma podobną konfigurację
Wysłany: 05-10-2005, 08:25
nie dokładnie na pasie , tak w istocie sie nie da ( w Web Tex'ie pas przebiega wewnętrzną stroną kamizelki powyżej ) natomiast do tego pasa można podłączyć panel udowya z kolei do niego kieszenie na magazynki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum