Chcieliśmy dobrze, a wyszło jak zwykle...
Ale czego oczekiwać po armii, która wciąż kupuje WIST-a?
Szkoda tylko nadziei, jaką gen. Skrzypczak narobił swoim podwładnym jakiś rok temu obiecując, że Wojska Lądowe kupią wreszcie pancerze na miarę epoki, bo OLV/KLV nie sprawdziły się w Iraku i Afganie... Szkoda gadać...
A Ty Kangur się nie łam, tylko łatw wymiary wkładów do tego szmelcu i wrzuć do oferty jakiś sprytny zestaw do konwersji - poszycie + kieszenie. Żołnierz WP już nieraz udowodnił przełożonym, którzy mają go w głębokim poważaniu, że umie o siebie zadbać i na fotkach z misji można zobaczyć szpej, którego próżno szukać na wyposażeniu naszej przedpotopowej armii.
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 22-11-2008, 15:16
Kangur, wiele nie trzeba. Gen. Skrzypczak stworzył ponoć jakąś komórkę, która ma badać doświadczenia z misji. Może się dziwnie [jak na nasze standardy] okazać, że działa, i że Generał obserwuje prace komisji i wyciąga wnioski, tylko że to jest jeden Generał.
Tylko jeden, za to w WL najważniejszy... To on dowodzi, on odpowiada i do niego mogą kierować pretensje zawiedzeni podwładni. To, że czegoś brakuje, bo nie ma na to kasy, jeszcze można zrozumieć. Ale tego, że kupuje się jakieś potworki za potężne pieniądze, za które możnaby mieć sprzęt na odpowiednim poziomie, już nie.
A panowie z owej tajemniczej komórki już są pewnie jedną nogą w cywilu i bardziej zainteresowani są znalezieniem odpowiedniej posadki. W kombinacie, jakim jest Bumar, do ktorego należy Maskpol, pewnie ją znajdą. Takie molochy stać na zatrudnianie rzeszy "doradców" i "konsultantów". A firm typu Kangurowy interes, Miwo czy JMD, niestety nie.
Ale najpierw muszą się przysłużyć przyszłym pracodawcom. Nie oni pierwsi, nie ostatni.
Zresztą, jeżeli punktem wyjścia do poszukiwań nowej kamizelki był system KLV/OLV, to na prawdę nie trzeba wiele, żeby znaleźć coś lepszego. A że przy okazji znacznie gorszego i droższego niż inne dostępne na rynku? Co z tego?
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-11-2008, 14:53
Kangur napisał/a:
to teraz ja jestem w szoku, skąd Generał może wiedzieć co to jest system szybkiego wyczepienia? Niemożliwe. Zmyślasz.
K.
To znaczy, może nie wiedział precyzyjnie jak to się nazywa, ale wiedział o co chodzi - i że to ma być taki uchwyt po szarpnięciu którego jednym ruchem kamizelka spada lub daje się zdjąć z gościa bez dalszych ceregieli. Powiedziałem wtedy żeby nie zadawał takich pytań Maskpolowi i prezes Maskpolu śmiertelnie się na mnie obraził - na szczęście tylko na jakieś 15 minut.
Oględnie powiem tak - mam podstawy żeby sądzić że jednak docelowa kamizelka UKO jaką dostanie Armia będzie porównywalna z IOTV/MTV. Pieniędzy na to ta razie nie będę stawiał, ale powiedzmy że prawdopodobieństwo 70% jest.
To że kamizelki sie rozpadały w czasie pokazów nawet to może być jakiś inteligentny system QR. Wyobraźcie to sobie, zakładasz kamizelkę a on w jakiś sposób łapie połączenie z systemem nerwowym. Pewnie pomyśleli sobie, że niewygodnie i dobrze byłoby zdjąć tą kamizelkę, wtedy ona sama zareagowała i się rozpadła :P
A tak serio, to fakt faktem, na MSPO było wiele ciekawszych wzorów kamizelek, ale cóż, przynajmniej jest szansa, że inne firmy będą mogły sobie zarobić szyjąc coś lepszego pod odpowiednie wkłady.
Swoją drogą 10k za kamizelkę? Cholera to z czego ona jest? Może ona jest pozłacana wysadzana drogimi kamieniami? A ja myślałem, że ja duże ceny rzucam :(
Ja już nie wiem, czy u nas w kraju musi zawsze być jakaś tendencja do kupowania najgorszego sprzętu z oferty i jednoczesnego przepłacania? Przecież za tą cenę to już by się pewnie CIRASy Eagla dało kupić.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-11-2008, 21:49
510.32USD za Interceptora (w tym roku) oraz 411.37USD za płytę SAPI (w 2004, więc LIII) płacił Wuj Sam. Razem wychodzi około 1350USD w hurcie za przestarzałego IBA.
Cena IOTV podawana jest na 703USD - nie wiem, czy z wkładami, ale biorąc pod uwagę, że wykorzystuje balistykę IBA, to może być to cena za samą szmatę.
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Ale w umowa dotyczy także kupna kamizelki dla strzelca pokładowego, czy jakoś tak (nie działa mi link który podał Kangur(a jeszcze wczoraj działał)). Więc pewnie chodzi też, o panele zabezpieczające kończyny. Poza tym Królik, pisał na NFoW, że prawdopodobnie nie chodzi o kamizelkę pokazaną na MSPO.
"Ubranie bojowe strzelca pokładowego w ilości 115 kpl" znalazłem
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-11-2008, 08:50
Ponieważ jestem z racji zainteresowań na bieżąco z tematem:
Na UKOmpletowanie ma się składać: poszycie szybkowyczepne, 4 kafle ceramiczne (dwa duże przód/tył i dwa mniejsze boczne), bazowe panele balistyczne (przód/tył), pakiet osłon peryferyjnych - krocze, nerki, kołnierz, naramienniki. Całość w Cordurze IRR, taśmy, rzepy takoż. Do tego podstawowy zestaw ładownic i kieszeni.
Te 10000 to jest średnia suma za różne zestawy opancerzenia - i UKO i wielkie muminozaury dla strzelców których nikt nie użyje.
A co do cen: powiem tak - dobry pakiet balistyki po umiarkowanych cenach (2 panele miękkie, 4 kafle) to najmarniej 4000+. Jak liczyliśmy ceny Eaglowskie to zestaw rozbudowany sięgał 15000, za Raptora było płacone ok 12000.
miekka 725$
pozostałe miekkie - 300$ (okolo)
Twarda przod + tyl + boki 2000$ max
RAZEM: 3 600 $
Ok, teraz jedziemy:
1. Dzień dobry, poproszę cenę dla dystrybutora:
3600% - 30% = 2520$
2. Ok, fajnie , ale wie pan co, to ja bym wzioł 200 takich zestawów:
2520$ zmienia się 2200 $
3. Ok, ale 200 X 2200 $ to jest 440 000$, można za to kupić Lambo, chce dla was dobrze i tak mnie traktujecie?
2200% zmienia się już w 2150 - stary zabijasz nas!
4. Tak, dlatego poproszę 2 400 takich zestawów
2 400 X 2150 = 5160 000$
ok, ja chce wam dać 5 milionów dolców, ludzie za to umierają, teraz JA chce dostać Lambo od was , a cena ma być 5 000 000$ bo nie będę jak pojeb otwierał kolejnej walizki, a o tym ze transport jest gratis to nawet nie muszę mówić bo chyba nie chcecie mnie obrazić.
5 000 000 $ us = 15 000 000 PLN, czyli 10 baniek jesteśmy do przodu.
Potem idziemy do BRE banku i mówimy że chcemy kupić 5 000 000$ USD na kontrakcie walutowym, ale oficjalny kurs nas wogule nie interesuje i też tutaj zarabiamy.
A jak nie, to dzwonimy tak długo po świecie aż w końcu ktoś będize bardziej zdeterminowany od nas żeby dostarczyć towar za naszą cenę i jeszcze na tym zarobić. A na świecie jest 7 000 0000 000 ludzi.
Reasumując,
kupił bym to bez problemów za 15, sprzedał za 20 i dalej by wyszło taniej niż Maskpol.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 27-11-2008, 13:51
no ale nie masz odpowiednio "ustawionych" stronników stąd całe rozważanie acz genialne w swej prostocie jest teorią...
wiec chłopaki dostaną "szit' za ciężkie pieniądze wyskubane podatnikom , a sprzęt kupią i tak ukradkiem za prywatne pieniądze...
żenujące...
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 50 Skąd: liverpool
Wysłany: 27-11-2008, 14:24
Rozumiem że ten przetarg to część kampanii reklamowo-rekrutacyjnej Ministerstwa Obrony Narodowej które poszukuję 40 tysięcy chętnych do wstapienia w jej szeregi
Buahahha Bo się zryczę!!! A ktoś może mi podpowiedzieć gdzie jest to słynne CBA bo sprawa śmierdzi jak k...a stopy Gargamela po długim marszobiegu.
CBA nie zajmuje sie armia z tego co wiem (przetargi wojskowe i niescislosci z nimi zwiazane podlegaja pod prokurature wojskowa, nie pod CBA z tego co pamietam)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum