Wysłany: 18-10-2010, 17:04 Ubranie ochronne 128/MON - tzw. goretex WP
Witam, mam zamiar kupić w/w zestaw. Którzy producenci najlepsi, jakie lata produkcji? Kama, Summit, inne czy to obojętne? Zastanawia mnie jeszcze rozmiar - czy podana przez producentów rozmiarówka jest faktycznie rzeczywista? Czy trzeba brać "poprawki" na wzrost, wewnętrzny mundur/ocieplacz? Z góry zakładam, że potrzebuję tylko w polskiej panterze, więc zagraniczne odpadają. Pozdrawiam.
A ja mam takie pytanie, jak jest z podpinanym polarem, tzn czy zawsze były takie same zamki i każdy oryginalny polar da się wpiąć pod każdą kurtkę, czy trzeba to kojarzyć np. latami produkcji?
Wysłany: 01-01-2011, 21:02
Miałem Kamę i Wybrzeże i pasowały do siebie choć trzeba zwrócić uwagę na rozmiary, bo suwaki będą miały różne długości. Co istotne to 172 cm Kamy nie równa się 172 cm Wybrzeża
O, dzięki.
Długość to pół biedy, byle dało się go tam przyczepić.
Jak oglądam swoją kurtkę, to zamek wgląda na jakiś lepszy niż pierwszy lepszy pospolity (jakiś "Salmi", prod. kurtki Arlen, 2003) i stąd trochę niepokoju, bo brak możliwości przebierania w towarze i sprawdzenia przed kupnem.
Teoretycznie logiczne byłoby zastosowanie wszędzie identycznego rodzaju zamka, ale no tu jest Polska, więc jakby mnie który uspokoił albo poinformował czego szukać to byłym wdzięczny.
Wysłany: 04-01-2011, 12:18
A właśnie - jakie masz zdanie o windstoperze Summita? Wymieniłem bowiem polar od kompletu Kamy i osobiście nie za dobrze mogę się o nim wypowiedzieć - bardzo słaba jak dla mnie paroprzepuszczalność :/
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-01-2011, 13:09
WS z Summita jest zrobiony przyzwoicie pod katem szycia, kroj ma worka na kartofle. Odradzam noszenie membrany pod membrana (tzn WS pod GTX) bo nie ma to cienia sensu.
A właśnie - jakie masz zdanie o windstoperze Summita? Wymieniłem bowiem polar od kompletu Kamy i osobiście nie za dobrze mogę się o nim wypowiedzieć - bardzo słaba jak dla mnie paroprzepuszczalność :/
Czyli już wiesz jaki błąd popełniłeś.
Odnośnie WS Summit'a, to nie mogę za dużo powiedzieć, ponieważ go nie nosiłem ale słyszałem dobre opinie. Co do funkcjonalności, to powinien być niezły ze względu na adresata. Sam zainteresowany jestem kupnem zestawu.
Spróbuje Ci to przedstawić. Windstoper to materiał membranowy tak, jak Gore Tex. Posiada membranę, która z jednej strony zatrzymuje wiatr ale z drugiej strony nie "oddycha" tak dobrze jak polar, bo ma mniejsza paroprzepuszczalność. Wiec jeżeli pod kurtkę czy to Kamy czy to inna membranową (np. turystyczną czy militarną z Gore Tex'em) włożysz Windstoper, który jest także membraną, to już masz dwie membrany na sobie i paroprzepuszczalność takiego zestawu maleje, wiec zaczynasz się pocić. Dlatego pod membranę typu GoreTex czy inny "ceratex" Kamy powinno się stosować polary. Wiec jeżeli chcesz czuć się komfortowo, to pamiętaj, że całe ubranie, począwszy od bielizny, powinno "oddychać", a ubierać powinno się warstwami wiedząc jaka warstwa spełnia jakie funkcje.
- bielizna: "odciąga" pot/wilgoć/parę od ciała i "przekazuje" do polaru; zapewnia ci poczucie "suchości" i albo dodatkowo dociepla (bielizna zimowa) albo wychładza (bielizna letnia) ze względu na zastosowane w niej włókna. Jeżeli w zimie zastosujesz bielizna letnią, to możesz odczuwać zbytnie wychłodzenie, a tym bardziej jak Ci "podwieje" od pleców.
- polar/filc: odbiera od bielizny pot/wilgoć/parę i przekazuje je na zewnątrz do kolejnej warstwy (np drugi polar lub kurtka/windstoper) albo do atmosfery, jeżeli polar jest ostatnią warstwą. Należy brać pod uwagę grubości polarów - im grubszy, tym cieplejszy.
- kurtka z membrana GoreTex/"ceratex": chroni od wiatru, opadów; jako ostatnia warstwa najsłabiej paroprzepuszczalna wydala "odebrana" z polaru parę na zewnątrz.
- Windstoper: chroni od wiatru, niewielkich opadów; jako ostatnia warstwa paroprzepuszczalna wydala "odebraną" z polaru parę na zewnątrz.
Czyli wniosek jest taki, ze ciuchy dobiera się do warunków atmosferycznych i rodzaju aktywności fizycznej, jaka się podejmuje, a nie zakłada na siebie wszystko, co się ma pod ręką. Pamiętaj, że Windstoper to wierzchnia warstwa a nie polar. Jeżeli w tej całej "układance" założysz coś za dużo lub za mało, to będziesz odczuwał dyskomfort za ciepło/za zimno/za mokro. Jeżeli pod świetną kurtkę z Goretexu i polar Polartec'a założysz bieliznę typu kutas, to całą oddychalność chu... strzeli.
Osobiscie odradzam spinanie polaru z kurtką, ponieważ jak się nam zrobi za ciepło, to rozepniemy kurtkę, wiec jeżeli będziemy mieli polar spięty z kurtka, to jedyna warstwa jaka nas ochrania przed owianiem/wychłodzeniem w miejscu rozpiętego zamka będzie bielizna lub ewentualny kolejny polar. Jeżeli więc nosimy kurtkę nie spiętą z polarem, to rozpinając kolejne warstwy możemy regulować nasza paroprzepuszczalność.
Ja tez kiedyś nie wiedziałem dlaczego się pocę mając przecież firmowe rzeczy, dopóki mi ktoś tego w ten sposób nie wyjaśnił.
Pozdrawiam
To jest stricte ocieplacz, nie ma kieszeni. Lekki, przewiewny, bardzo dobrze oddycha, nie ma żadnych niepotrzebnych wstawek gromadzacych wilgoć. Pod GTX, SS albo WS idealny. Tyle że należy pamiętać że on jest jeszcze mniej wiatrochronny niż polartec thermal classic wiec nie nalezy go nosić jako wierzchniej warstwy w wietrzne dni bo was przewieje.
Armijne high lofty z systemu ECWCS III mają troche wzmocnień, wewnętrzne kieszenie z siatki i rzepiki pod stopień/nazwisko, ale generalnie też dają radę - ja jednak wolę PCU.
Idą mrozy ponoć, więc przetestujemy Twoje patenty!
Najlepiej posiadać kilka grubości bielizny i polarów. Wtedy możesz sobie popróbować w czym się będziesz dobrze czuł. Każdy z nas ma inną kondycję, inaczej się poci i jednemu będzie pasować jakieś zestawienie ciuchów a innemu nie. Warto zadbać o bieliznę z antybakteryjnym dodatkiem np. srebrnej nici. Dla tych, którzy maja uczulenie na nić srebrną polecić można bielizna ze srebrem rozpylanym w materiale. Nowością antybakteryjną w skarpetach jest włókno bambusowe ale jeszcze tego nie stosowałem.
Jeżeli nie masz za dużo kasióry, to lepiej kupić dwa cienkie ale różniące się grubością polary niż jeden gruby. Zawsze to masz większą możliwość doboru i manewru w razie kilkudniowych bytowań, kiedy to warunki pogodowe mogą się zmieniać z dnia na dzień. Minusem wielu warstw na sobie jest to, ze zaczyna to trochę przeszkadzań w szyję ze względu na kolejne kołnierze/stójki.
Do tego wszystkiego na silne mrozy przydałaby się odzież puchowa.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-01-2011, 17:52
Bolt ma oczywiście rację jesli chodzi o gramatury polarów - 300 jest niewątpliwie ciepła, ale nie jest zbyt uniwersalna. Najlepiej mieć 100 i 200/300.
Szczerze mówiąc to ja na mrozy nie używam właściwie wcale gtx tylko puchówki z primaloftu. Tej zimy może z raz miałem gore na sobie. Bielizna termo odpowiadająca naszym potrzebom (potliwość, komfort termo), dwie grubości polarów, softshell i puchówka i właściwie całą zimę masz ogarniętą. Tak naprawdę dużo więcej zabawy jest z akcesoriami takimi jak rękawiczki czy skarpety dobre.
Szczerze mówiąc to ja na mrozy nie używam właściwie wcale gtx tylko puchówki z primaloftu.
Ja podchodzę do tematu w ten sposób, ze jeżeli mało się ruszam i zależy mi na zatrzymaniu ciepła, to oczywiście puch. Jeżeli nastawiam się na wysiłek/pot, to puch dla mnie odpada. Wtedy GTX (jak pada) lub WS (jak wieje) albo dwa polary wystarcza nawet zimą (bez opadów i wiatru).
Ja jestem z tych ludzi, co mają chyba dużą ciepłotę ciała, bo zawsze jest mi gorąco w porównaniu do innych. W lecie też się nadmiernie pocę dlatego tak ważna dla mnie jest odzież termoaktywna.
Mam natomiast kolegę co ma problemy z krążeniem i gdy mi jest ciepło, on czuje dyskomfort i z zimna traci czucie w palcach.
Każdy jest inny
[ Dodano: 04-01-2011, 18:52 ]
Malpetti, na pewno sporo dowiesz się na forach dotyczących odzieży turystycznej/sportowej itp. m. in. tu: http://ngt.pl/forum/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum