Jako ze umawianie sie wieksza grupa niz 3 osob z wyprzedzeniem krotszym niz miesiac, zazwyczaj konczy sie fiaskiem dlatego oglaszam nabor teraz.
Obszar: poludniowa Polska najprawdopodobniej Tatry lub okolice
Czas trwania: 1 do 3 dni (choc sam bede siedzial dluzej)
Kiedy: przyszle lato, tak zeby wszystkim zainteresowanym pasowalo wiec do ustalenia, najlepiej chyba weekend.
Cel: badania porownawcze mundurow kamuflazowych
Teraz wytlumacze o co chodzi, zamierzam przeprowadzic sesje fotograficzna latem w roznych mundurach kamuflazowych (m.in. maskolatach zimowych) w roznych uwarunkowaniach terenowych czyli: las lisciasty, laki, las iglasty, warunki jesienne (w tym przypadku wyzsze partie gor), zima (mamy w RP pare wiecznie bialych gor). Organizacja i logistyka przesiewziecia zajme sie osobiscie (chyba ze ktos chce pomoc lub ma lepszy pomysl).
Z wlanej strony udostepnie mundury w kamuflazach (oraz sprzet):
CADPAT (oryginal)
CADPAT (kopia)
Woodland (troche sprany)
RealTree (byc moze, ale jeszcze nie wiem)
Maskolat Zimowy Bialy Bawelniany
Maskolat Zimowy "Kleks' - Splava
Maskolat Zimowy BW - Ortalion
Sprzet Fotograficzny (i pokrycie w calosci kosztow fotografowania)
Malowanie Kredka Kamuflazowa (zapewnie malowanie wszystkim)
Noktowizor (byc moze, ale jeszcze nie wiem czy bede mial jak przt jego pomocy robic zdjecia)
Potrzebuje ludzi dyspomujacych:
Woodland (nie sprany Khaoz wykurujesz noge na lato?)
F-2 (Czyli Woodland Francuski)
MARPAT (oryginal) - Szaszlyk moze dasz sie wyciagnac... w koncu?
MARPAT (kopia)
Flecktarn (o ile mozliwe niezbyt sprany, ale to nie jest wymog podstawowy)
DPM (Brytyjski) - Kapoost bede mial kawe Wink
DPM (Holenderski) - tu apel do druzyn harcerskich
Pantera (o ile mozliwe niezbyt sprana, ale to nie jest wymog podstawowy)
Moro (o ile ktos jeszcze posiada)
Berezka (panowie z ranger survival klub tu do was kieruje usmiech, wiem ze macie a w Polsce malo kto ma)
Flora (jak wyzej)
Schoefield / WSR (jak wyzej)
KLMK zwany potocznie "Komputerem" (panowie z Hiszcznika czy mozna poprosic o przysluge?)
Maskolat BW Bawelniany (tylko nie sprany, biala kominirka mile widziana)
2-3 Chetncyh Do Pozowania jako ze duzo zdjec bede robil "obok siebie" zeby miec lepsze porownanie, a sam nie moge naraz byc modelem (w 3 mundurach narraz) i jednoczesnie fotografem, wiec jak ktos nie dysponuje w/w mundurami lub jestescie jednolicie umundurowana grupa to tez zapraszam do pomocy.
Swiatlo ultrafioletowe (do badan makolatow zimowych)
Ludzie dysponujacy innymi nie wymienionymi mundurami kamuflazowymi np. Szawajcarski, Szedzki, Slowacki, Litewski, Czeski, itd.
Oczywiscie nie chodzi mi o "puste" mundury Wink
Wiem ze moze hucznie nazywam to badaniami ale czesto szie klocimy nad tym ktory kamuflaz jest lepszy co lepiej maskuje, kazdy rzuca swoje racje, itd. Proponuje zeby zrobic sprawe raz dobrze fachowo i rzetelnie, uzyskany material bedzie bardzo pomocny dla poczatkujacych ktorzy poszukuja munduru a nie maja jak zdecydowac. Przede wszystkim jednak brak jest ogolnodostepnego (i to nie tylko w Polsce) porownania kamuflazy, istnieje natomiast masa blednych stereotypow (w sumie nie poarta niczym rzetelnym).
Docelowo planuje porobic zdjecia w nastepujacych konwencjach:
1) zdjecia obok siebie osob w roznych mundurach w roznych rodzajach otoczenia (dlatego Tatry jest wszystko caly rok).
2) zdjecia pojedyncze w tym samym miejscu o tej samej porze (np. zdjecie kazdego w poludnie w tej samej kepie krzakow, itd.).
3) zdjecia noca, w miare mozliwosci rowniez w noktowizorze.
4) zdjecia na sniegu (nie tylko maskolatow ale rowniez mundorow letnich).
5) zdjecia maskolatow zimowych, w dzien, w nocy (o ile da rady z noktem) i w ultrafiolecie.
Chce to zrobic w podobny sposob co zdjecia z bratem na Kaszubach (porownanie Woodlanda z Cadpatem, na tyle skuteczne ze dostalem kilkanascie e-mail'i z pytaniem o CADPATY, kieruje do Szaszlyka sprowadza na zamowienie) tylko dokladniej i lepszej jakosci. Mozecie zobaczyc w Galeriach.
Efekt zamierzam umiescic jako galerie w dziale Umundurowanie na forum, bez zbednych wywodow i dewagacji (najwyzej: Od lewej: CADPAT, DMP Brytyjski, Woodland, itd.) ale wszystkie zdjecia beda rowniez do swobodnej dyspozycji wszystkich uczestnikow i organizacji bioracych udzial w badaniach (de facto testach) do umieszczenie i opisania na wlasnych stronach czy prasie, z wlasnymi wnioskami i komentarzami.
Jesli pojdzie zgodnie z planem to uzyskamy rzetelna postawe do dalszej dyskusji o wzorach kamuflazowych, stworzymy rzetelna baze informacyjna dla osob powaznie myslacych o obronie terytorialnej, bedzie szybki material naukowy dla laikow ktorzy nie wiedza czym sie rozni Woodland od DPM.
Zainteresowanych prosze podpisywanie sie pod postem (i podania dat dostepnosci) zaczynajac od teraz (tak na podstawie doswiadczen wczesniejszych zbiorek) detale bedziemy ustalac na mail'a lub priva, kilka osob i organizacji sam zaczne napastowac mailami od przyszlego tygodnia.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 30-03-2006, 11:52
Witam!
No i to jest właśnie konkretna propozycja porównania!
Mam pantere nówkę i spraną/wyblakłą (nowka nawet nie prana-prosto z magazynu), stare moro i pumę też prawdopodobnie mam na stanie.
Pomysł świetny!
Już się deklarowałem na reconie - jeśli nie później niż koniec czerwca lub sam początek lipca to się zjawię. MARPAT (kontrakt), maskołat BW bawełniany. Może coś jeszcze do tego czasu zakupię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum