system nośny prosty i pewnu , raz przełożony w czasie marszu nie zmieni swych parametrów ustawienia. dla zmiany konieczne jest zdjęcie plecaka z barów , odpięcie szelek i przypięcie ich w nowe miejsce. Szelki niezlaeżne od systemu stelażowego , tzn możliwe jest całkowite wymontowanie systemu stelaża (2 listwy) a szelki nadal bedą przytwierdzone do plecaka
Garść uwag: Cordura jest mniejszej gramatury niż dotychczas używana przy produkcji PT , PW , PS , PP Janysporta
odcień jest lekko błyszczący na pierwszy rzut oka
sprawdzony w podczerwieni nie świeci ( poprzednie wersje pantery podświetlone wydają sie być.... białe) - zdjęcia w podczerwieni zamieszczę jak tylko bedę miał chwilkę czasu.
Testy mechaniczne na Cordurze także zamieszczę rpzy sposobnośći bo sam jestem ciekaw ile wytrzyma sprzęt wykonany z mniejszej gramatury.
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-09-2005, 10:52
Rzufik, oglądałeś tą cordurę w pełnym słońcu? Bo jak ja ją pierwszy raz zobaczyłem, to nie było widać plam kamuflażu, tylko dużą lekko błyszczącą zieloną plamę
Ale mimo to, mieć zasobnik piechoty górskiej uszyty z tej cordury, zielone taśmy, zielone klamry (ale nie takie jakna zdjęciu, tylko lepsze) no i szyty przez alpinusa, a nie konfekcjonera. To byłby miodzio plecak....
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 18-09-2005, 18:45
Raczej mało realne ....
Reanimowany alpinus vel Alpins zalatuje azją wschodnią.... Cordure ma chyba tylko Janysport...
Klamry rzeczywiście nienajszczęśliwsze, ale na razie mój egz. PP25 w DPM z tymi klamrami maltretuję od stycznia i na razie nic sie specjalnego nie dzieje z nimi.
zdjęcia w różnych naświetleniach porobię , bo w istocie dość mocno pod pewnym kątem błyszczy. zdumiewająco jak na Cordurę.
ehhhh
ale szykuje sie nowy model , na razie z tej wlasnie Cordury , Lubliniec zamówił projet czegoś 100l ze znacznie większą ilością miejsc do troczenia oporządzenia panelowego. Ciekawe co z tego wyjdzie, postaram sie mieć ręke możliwie blisko pulsu...
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-09-2005, 18:52
Rzufik napisał/a:
Raczej mało realne ....
Reanimowany alpinus vel Alpins zalatuje azją wschodnią.... Cordure ma chyba tylko Janysport...
To było tylko moje marzenie
A co do klamer, to w jednej mojej kamizelce taka się połamała w drobny mak.
Ciekawe czy ta 100L będzie taka wygodna jak zasobnik piechoty górskiej. Bo dla mnie pt75 jest niewygodny (mam skoliozę), a zasobnika prawie nie czuję (po dobrym wyregulowaniu), nawet przy dużym obciążeniu. Ale przecież do psk nie biorą ludzi ze skoliozą, więc pewnie nie będą marudzic
_________________ ORKAN
Ostatnio zmieniony przez HR 11-06-2006, 23:56, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 19-09-2005, 00:04 Cordura w Panterze a IR
oto na szybko robione zdjęcia Cordurowych wyrobów w podczerwieni
najpierw przy świetle dziennym: Plecak PT75 Cordura , zasobnik w codrze (??) poprzednio produkowanych serii oporządzenia (przed plecakiem).
Cordura wykazuje mocne refleksy świetlne , dość jaskrawo widoczne w porównaniu z poprzednio wykorzystywaną tkaniną.
http://img34.imageshack.u...obraz1873pd.jpg
wykonane zdjęcie z podświetleniem lampą IR:
sytuacja sie odwraca , poprzednia tkanina staje się bielutka... Cordura nadal jest kamuflażem:
http://img172.imageshack....obraz1860hk.jpg
Dotychczas PW50 w „pantere” były wykonane z kiepskiego materialu (jakis smieszny poliester czy cos takiego ). Ze względu na to „worek” był wzmocniony od wewnatrz jakims mocniejszym materialem (w dodatku silnie oczojebnym).
Nie wiem jak to było do niedawna z PT75 w "pantere" ale podejrzewam ze chyba Janyst także je tak wzmacnial...
Rzufik, napisales, ze cordura w tym twoim PT75 jest malogramaturowa. Czy w zwiazku z tym jest ona tez wzmocniona jakims innym materialem tak jak wspomniany PW50? A może zastosowano podwojna warstwe cordury?
A poza tym czy Janysport wpakowal tam jakies markowe zamki (np. ykk) czy jakies gowno „no name”?
Wysłany: 21-09-2005, 19:44
Nie było nigdy produkowanych niecordurowych PT75 , pierwsze serie to wlasnie z cordury.
PW50 były wzmacniane czym popadnie czytaj różnymi rodzajami najczęściej Cordur które trafiały do producenta ( oczojebne niektóre były fakt ale widziałem egz wzmacniane od środka Tricolorem desert , czy czarnym kolorem)
zamki nie wiem jakie montuje ował , ale do tej pory w moim najstarszym wyrobie Janysportowej produkcji ( gru 1997r produkcja) jeszcze nic nie nawaliło ani z zamków ani z klamer.
małogramaturowa Cordura mam na myśli że jest na oko mnijejszej gramatury niż ta którą ma w kamuflażu DPM , czy CCE.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 22-08-2006, 00:40
trochę odgrzeje temat..
miałem ostatnio przyjemność poużywać PT55...i widziąłem jak on wygląda w IR.
i tu niestety srogo się zawiodłem ..
wszystko uszyte jest z cordury ..natomiast szelki i tył plecaka są zrobione z materiału "widzialnego w IR"
trochę lipa jak kolesie niewidzialni nagle świecą szelkami z daleka ..
można by się usprawieldliwiac że to tylko szelki ....ale w czasach gdzie nawet klamry do plecaków sa niewidoczne w IR ....
Wysłany: 17-10-2006, 12:53
prześwietliłem te kilka sztuk co mi sie na sklepie znajduje, i częśc szelek świeci , plecy wżadnym a w 2 egz szelki nie świecą.... przy pierwszej sposobnoości dowiem sie o co chodzi , czy to niedopatrzenie skotrygowane ( może wcześniejsze serie maja świecące szelki a późniejsze nie ?) czy chaotyczny dobór np resztek materiału na szelki...
Moze ja dorzuce swoje pare groszy. Co obecnie oznacza termin IRR??? Aby tkanina, tasma, klamra spelniala wymogi IRR w promieniowaniu podczerwonym musi byc widoczna w takim samym kolorze jak w naturalnym swietle. Tzn - jezeli jest zielona - w obrazie kamery Noktowizyjnej powinna byc zielona. To ze akurat przedstawione tasmy nie swieca jak znaczniki IRReflective ale sa czarne nie jest tez atrybutem, ktory swiadczy o niewidzialnosci w IRR.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum