Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 30-06-2010, 18:04 preparat na komary i inne dziadostwo
Pytanie mam czy ktoś używał preparatu na komary "3M™ Ultrathon". Interesuje mnie skuteczność tego preparatu
Ponoć wersja wojskowa jest obecnie rozdawana naszym w Afganie ktoś może to potwierdzić ?
Wysłany: 01-07-2010, 15:00 Re: preparat na komary i inne dziadostwo
broken_arrow napisał/a:
Pytanie mam czy ktoś używał preparatu na komary "3M™ Ultrathon". Interesuje mnie skuteczność tego preparatu
Używałem parę lat temu (zanim przejściowo zniknął z rynku) i byłem zadowolony.Aczkolwiek ilość DEET nie przekracza ~25 % (na rynku cywilnym, aerozol). Pod tym względem są dostępne lepsze preparaty - link.
Wysłany: 04-07-2010, 14:14 Re: preparat na komary i inne dziadostwo
Stopczyk napisał/a:
broken_arrow napisał/a:
Używałem parę lat temu (zanim przejściowo zniknął z rynku) i byłem zadowolony.Aczkolwiek ilość DEET nie przekracza ~25 % (na rynku cywilnym, aerozol). Pod tym względem są dostępne lepsze preparaty - link.
Skuteczny ale bardzo tłusty.. Widać go na rękach nogach, ubrania nie do doprania. Teraz OFF kupiłem w pomarańczowej puszce i daje rade a żadnych śladów nie zostawia.
Ja używam dokładnie tego (od 2lat)
http://allegro.pl/item111...deet_34_34.html
Jak byłem z 2 tyg temu w lesie to go używałem 3 dni i na nasze komary działa jakies 3-4 godziny .Ale działa !!!
3-4godziny może przez to że się pociłem jak w saunie ,przy wysiłku fizycznym.
Tłusty bardzo nie jest,po 30-40sek się wchłania ale na kołnierzu zostały tłuste plamy(smarowałem też mundur i kapelusz i nie było plam)
Z tego co widziałem co chłopaki testowali(OFFy ,obroże itd ), to ULTRAHON chyba działa najlepiej.
To jest krem i jest bardzo wydajny,jedna tubka starczyła na 4 wyjazdy na trzech i się jeszcze nie skończyła (wyjazdy 2-3dni)
p.s.2-3 lata temu jak więcej i cześciej jeździłem do lasu przerobiłem wszystkie środki które były dostepne u mnie w mięscie i były słabe lub wcale nie działały.
Działa tez na kleszcze po powrocie kumple(co nie używali tego) mieli po 3-4 klescze,ja nie miałem ani jednego ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum