Przed chwila zapytalem Was o amerykanskie gore a teraz mam pytanie dotyczace tego ktore ma na wyposazeniu nasze wojsko (jego malutka czesc)
Czy na wyposazenie do gore nasi zolnierze dostaja na stan bielizne termoaktywna i ocieplacze polipropylenowe tak jak to ma miejsce w usa? Czy po prostu u nas Gore robi za ortalion ktory ma chronic przed deszczem?
Nie chodzi mi o to czy zolnierze sobie kupuja takie polipropylenowe wdzianka, ale czy dostaja je na stan, bo wiekszosc z ludzi ktorzy teraz jezdza na misje nie wiedza jakie wlasciwosci ma gore a co dopiero jak z niego wkrzesac pelnie zalet
Czy oprocz Gore Tex'u i wczesniej ProLine'u w naszym wojsku byla uzywana inna membrana?
Czy armia zapewnia impregnaty do tych membran?
Jezeli ktos w kraju dostaje takie ubranie na "stan" to co jaki czas przysluguje mu wymiana na nowe?
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-01-2006, 21:58
Do kompletu z kurtka i spodniami gore jest jeszcze czarny ( kiedys zielony) polar ktory mozna latwo podpiac pod kurtke jako ocieplacz. Co do bielizny:
koszulka Irak
Ale watpie by ktos dostawal taka w kraju
Pele76 [Usunięty]
Wysłany: 09-01-2006, 18:47
Polary to wiem i te koszulki tez widzialem.
Ale mnie wlasnie chodzi o to czy w kraju na stanie cos oprocz tego polara jest.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 25-07-2006, 15:19
co do GORE w naszym wojsku jest tak że tylko nieliczne jednostki dostają na wyposażenie gore. Nie mówie o misjonarzach tylko normalnym wojskowym życiu. Przeważnie jest tak że jak sobie ktoś kupi za swoją prywatną kase to ma. I to też robią problemy w niektórych jednostkach żeby nosić i piszą śmieszne notatki służbowe za to że np ktoś chodzi w kurtce gore po jednostce. Tak jest np na bat. zmech w Morągu ale nie tylko. Więc co do gore to robią ładny cyrk. Zresztą też do butów jak ktoś kupi sobie Magnumki czy protektory to też czasami potrafią się czepiać. nie mówie o taktyce czy zajęciach w polu ale różnie z tym bywa. Precz z Trepami w jednostkach !!!
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-07-2006, 15:44
broken_arrow napisał/a:
Jeżeli powołujesz się na coś to radzę się z tym najpierw zapoznać.
Dokładnie, znowu się zgodzę. Napierw zapoznaj się z tym:
Cytat:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 14 grudnia 2004 r.
w sprawie wzorów, noszenia umundurowania, odznak i oznak wojskowych oraz uzbrojenia przez żołnierzy w czynnej służbie wojskowej
Rozdział 3
Szczegółowe zasady noszenia umundurowania
§ 18. Żołnierze noszą tylko przedmioty zaopatrzenia mundurowego otrzymane z organu zaopatrującego, które zostały wyprodukowane zgodnie z zatwierdzonymi wzorami i dokumentacją techniczno-technologiczną.(Dz. U. z dnia 13 stycznia 2005 r.)
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Pele76 [Usunięty]
Wysłany: 26-07-2006, 16:49
HR napisał/a:
wejdź na www.summit.pl , w katalogu militarnym mają komplet bielizny z polartecu. Może wojsko je kupuje.
Wlasnie o to mi chodzilo, czy moze ktos kto dostal w wojsku naszym Gore, dostel tez cos oprocz ocieplacza z polaru... i nie chodzi mi o bielizne polarowa...
broken_arrow napisał/a:
co do GORE w naszym wojsku jest tak że tylko nieliczne jednostki dostają na wyposażenie gore. Nie mówie o misjonarzach tylko normalnym wojskowym życiu. Przeważnie jest tak że jak sobie ktoś kupi za swoją prywatną kase to ma. I to też robią problemy w niektórych jednostkach żeby nosić i piszą śmieszne notatki służbowe za to że np ktoś chodzi w kurtce gore po jednostce. Tak jest np na bat. zmech w Morągu ale nie tylko. Więc co do gore to robią ładny cyrk. Zresztą też do butów jak ktoś kupi sobie Magnumki czy protektory to też czasami potrafią się czepiać. nie mówie o taktyce czy zajęciach w polu ale różnie z tym bywa. Precz z Trepami w jednostkach !!!
Co do "prywatnych sortow mundurowych"... czesto nosilem takowe, a nawet inaczej, na dzialaniach czesto bylem tak ubrany, ze wygladalem jak partyzant :-) Ale po jednostkach i innych tam "regulaminowych" miejscach chodzilem w regulaminowym umundurowaniu.
Gore uzywalem tylko na dzialaniach i na wartach. Co do butow, to lazilem prawie wszedzie w starym modelu butow bundeswehry a w lecie w czarnych junglach i to ddo naszego munduru. Jako ze zandarmeria z naszego garnizonu wiedziala ze testujemy duzo sprzetu, to wkrecalo sie zakreconym podoficerom na patrolach, ze takie dostalem w magazynie i juz.
Nie wiem czy spotkaliscie sie z czyms takim w naszym kraju, ale 22KBPG mogla poruszac sie w umundurowaniu polowym, a zamiast kurtki zimowej moglismy nosic polary w kolorze khaki, trwalo to przez 3 lata, a pozniej kogos zapiekly oczy od tego i zakazali. Mowie oczywiscie o poruszaniu sie poza miejscami zakwaterowania.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 26-07-2006, 17:00
Różnie z tym bywa i jak zawsze wszystko zależy od ludzi. Przeważnie to jest tak że jeżeli ty masz dobry sprzęt buty i inne bo inwestujesz w to, a innych gryzie to w oczy to zabronią nosić Ot polski MONar
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum