Kangur, to co proponujesz? Ja się przyznam, że bawełny się trzymię w większości przypadków bo na inne mnie nie stać poza tym wybór jest tak ogromny, że trudno się zdecydować co lepsze.
_________________ Co się tu dzieje, na Litość BOSKĄ!
Wysłany: 16-10-2011, 16:56
No niestety - jak już idziesz "na robotę" to i trzeba te parę złotych odżałować i kupić coś niepalnego.
Nie jest to znowu taki kosmos bo koszulki z długim rękawem można na eBay'u w Stanach złapać już na 10-20$ +koszty wysyłki. Za podobna kwotę gacie czy kalesony. Nie każdy sprzedający co prawda zgadza się na wysyłkę poza Stany, ale da się trafić takiego który się zgodzi.
Wydatek 30$ z wysyłką to zbliżona kwota do zakupu właśnie poliestru czy innego plastiku "Under Armour"czy podobnych firm.
Nie twierdzę, że "UA" jest kiepska -wręcz przeciwnie - fajne ubranka na co dzień pod mundur, chodzenia po bazie, czy na siłkę. Ale jak już wsiadasz do pojazdu i liczysz się z zagrożeniem wjechania na ładunek to polecam zainwestować w materiał nietopliwy, bo że jest on "niepalny" to trochę za dużo powiedziane.
Osobiście używam kilku takich kompletów i z najlepszych mogę polecić bieliznę "niepalną" firmy POTOMAC (robi głównie dla USMC) i firmy XGO (też m.in. dla USMC). Produkują w kolorach TAN i COYOTE.
Odradzam firmę DriFIRE - materiały są mało uciągliwe i dosyć szybko deformują się w praniu.
No i najważniejsze - oczywiście trzeba umiejętnie to połączyć nie zapominając o "niepalnej" balaklavie i "niepalnych" rękawicach. Więc wydatek na komplet to już niestety kilka stów PLN.
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 16-10-2011, 20:56
Nie zdziwiłbym się gdyby Kangur uczynił aluzję do polskich wymogów przetargowych które przewidują zastosowanie poliestru również w wypadkach w których przewidywać nie powinny, i nie przewidują w bardziej rozwiniętych krajach, z uwagi na charakter służby i zagrożenia z nią związane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum