Witam. Od dłuższego czasu noszę się z chęcią zakupu plecaka Karrimor Sabre 30 oraz Sabre 60-100. Niestety nigdzie nie moge odszukać opini o tym modelu. Jego dużym mankamentem jest cena- 300 złotych za Sabre 30 oraz 1000 złotych za Sabre 60-100. Oba plecaki posiadają pozytywne opinie z testów wykonanych przez SAS ( 25 kg obciążenia plus dotroczona broń- test zapewne był wykonywany na modelu 60-100 ).
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 26-10-2005, 13:58
widziałem Sabre 100 kiedys w sklepie..kurcze jak mi się podobał...jak bym znalazł dzis w dobrej cenie i miał kasę to biore bez zastanowienia..wystarczy mi opinia chłopaków z SAS..zresztą nawet bez niej ta firma jest jedna z najlepszych na rynku sprzętu turystycznego..
sam mam PLCE w DPM 120 i jestem zadowolony a ten Sabre to taka ekskluzywna wersja
szczerze polecam
a roznice w fotkach to także sprawa taka że sabre to model na rynek cywilny który jest uzywany także przez pjednyńczych żołnierzy...a są modele odwrotne..zaprojektowane dla Monu i uzywane przez cywili
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 27-10-2005, 00:28
Karrimorka sprowadza do Polski firma Yeti
Poszukajcie u nich , rozmawiałem z ich przedstawicielem a potem z właścicielem firmy , na zamówienie kilku sztuk spokojnie sprowadzą dowolny model.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-12-2005, 17:40
Panowie zastanowcie sie. Zawodowy zolnierz pyta was czy wiecie jakie jest rzeczywiste przeznaczenie plecaka o takiej pojemnosci. Szczerze mowiac chetnie uslysze odpowiedz.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-12-2005, 17:55
To preferuj, It's a free country... Plecak se dobierasz jaki ci jest potrzebny - o ile masz możliwość wyboru. Jakby ci dali Norronę to też byś wybrał Alicję? Proszę bardzo - twój kręgosłup.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-12-2005, 18:16
Z moich doswiadczen wynika ze nie ma wielkiej roznicy pomiedzy wyjazdem 3 dniowym a tygodniowym. Plecak jest tak samo zapchany sprzetem zmienia sie tylko ilosc jedzenia i wody a 30 litrowy plecak jakos mi sie ciasny wydaje. Ja nie jestem zwolennikiem przytraczania innych zasobnikow do plecaka, wole gdy wszystko jest w srodku choc i tu jest warunek szybkiego dostepu.
McBren [Usunięty]
Wysłany: 08-12-2005, 21:27
Ja tu dopiero teraz, bo mnie wreszcie wpuścili.
Co do tego Karimora to plecaczek wygląda przeciętnie. Jest oczywiście na pewno pancerny, ale nic szczególnego w nim nie widzę. Jeżeli miałbym opór kasy, to wziąłbym w teren "Recce" 35l Bergen. 3 zewnętrzne kieszenie w tym modelu zwalniają mnie od wysypywania wszystkiego z głównej komory, żeby się dobrac do jakieś drobnostki. Zresztą zauwazyłem, że turyści preferują plecaki opływowe bez zewnętrznych zasobników (jak ten Karimor) wyżej, zaś "militaryści" plecaki taki jak Alice, lub wspoinany "Recce" lub Agamemnon Bergen 100l mają oprócz kieszeni w klapie conajmniej 3 duże kieszenie zewnętrzne.
Co do samego Karimora to jakość produktów i serwis gwarancyjny tej firmy w ostatnim czasie się bardzo pogorszył. Zreszta sam K. został chyba przejęty przez Berghausa.
I juz ostatnie, bardzo podobna mi się sowiecki worko-plecak pokazany przez Kangura. Podobny system, tylko że jedno szelkowy (na skos przez plecy) zaczeli stosować japończycy w drugiej połowie swych walk na Pacyfiku kiedy zaczeli cieńko śpiewać, a produkcja tradycyjnej skórzanej kostki była zbyt skompliowana i droga. Proponuje poszukać Ospreya dotyczącego umundurowania wojsk japońskich z II wś.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 08-12-2005, 22:14
aj zaczelismy o konkretach
Jeśli chodzi o zastosowanie plecaka to podzielam tu zdanie Sokola bo ja także bym sie nie spakował na żaden wyjazd w plecak o pojemności 30 litrow...ale na każdy patrol z bazy czy gdy trzeba zabrac jakiś inny dodatkowy sprzęt ten plecak wytsraczy..co prawda nie jestem fanem klapy na fastexy ale ten mi sie podoba....
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-12-2005, 00:46
A ja nie lubię plecaków - worków (po jakimś czasie ich używania)gdzie żeby coś znależć szybko trzeba wszytsko wysypać. Więc przy dużych plecakach to oddzielnie otwierane komory, a przy małych całość na solidny suwak. W pierwszej chwili mi się ten Sabre 30 spodobał - bo system nośny ma wygodny i wogóle marka...ale jak się mu bliżej przyjrzałem, poczytałem to mi entuzjazm przeszedł.
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-12-2005, 08:39
Apropo dostępności do komór w plecaku, czy ktoś z was widział zasobnik piechoty górskiej? Ma on trzy komory, do dolnej można się dostać otwierając klapę na suwak. Górna komora to tak naprawdę komin plecaka, trzeba odpiąć klapę plecaka by się do niej dostać. Natomiast dostęp do środkowej komory zapewnia suwak.
Bardzo sprytne rozwiązanie. Oprócz tego klapa plecaka ma trzy duże kieszenie. Gdyby tylko był z cordury, to moim zdaniem byłby idealnym plecakiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum