Wysłany: 23-06-2006, 13:00 pasek - taktyczny i nie tylko :)
Witam!
Trochę z potrzeby zaprojektowaliśmy pasek taktyczno/użytkowy. Jest to w miarę prosta konstrukcja jednakże zastanawiamy się czy czasem czegoś więcej do niego nie dodać. Obecnie wygląda on tak:
Pasek jest na fastexie 40 mm YKK. Regulacja jest wspomagana za pomocą rzepu który zatrzymuje taśmę by się nie poruszała i przy większym obciążeniu by pas się nie "rozjeżdżał". Wszystko jest na 40 mm taśmie. Po drugiej stronie od rzepa po środku naszyta jest taśma 25mm - w tym przypadku nie poprzyszywana ale myślimy o zszyciu tak by pasowała do molle.
Będzie on dostępny w kilku rozmiarach i na pewno cena będzie dużo dużo niższa niż podobne produkcje znanych producentów.
Czy macie jakiś pomysł co jeszcze dodać lub odjąć od takiego paska? Czekam na ciekawe pomysły.
Hmmm szczerze mówiąc nie widzę żadnej zalety...
Jakie jest jego zadanie?
Za szeroki na pasek do spodni... IMO za wąski i zamiękki na pas nośny... Lepsze są pasy LC2 i LC3 albo coś takiego albo Regger Rescu Belt, zależnie od potrzeb...
Ten, jak na moje oko to... po prostu pasek, tyle, że zielony.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Guns kill people... Spoons make them fat...
arizzon.com [Usunięty]
Wysłany: 23-06-2006, 13:26
Gwarantuję że nie jest za szeroki na pasek od spodni - bo w spodniach jest noszony . Nie jest to żaden pas nośny dla 20 kg-owego obciążenia a lekki pas codziennego użytku do noszenia jakiegoś folderka czy np. jakiejś torby jak np. z Maxa
Zróbcie kieszonke na Złote Suwereny podobne robi Tatanka i Campus, ciekawe rozwiązanie do przenoszenia żelaznej racji gotówki i nie tylko.
Nie wiem czy rzep jest niezbędny, ja zawsze w swoim pasku przeciągam resztke pasa przez wszystkie szlufki, a żeby końcówka gdzieś tam się nie majtała mam zrobioną gumową szlufkę na pasie. Pas jest amerykański, nie pamiętam jakiej firmy, kontrukcyjnie identyczy z Rigger Rescue Belt ino nie tak mocny i bez klamry do doczepiania karabinka. Nie wiem też do czego ma służyć ta poziona tasienka? Do mocowania jakiś pouchy poziomo?
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 09-11-2006, 15:00
Szczerze mówiąc patrzę sobie na ten pas i tak jak powiedział FOKA. Jeżeli nie jest to pas bojowy do noszenia oporządznia a po prostu pas do noszenia w spodniach to po co wam taka wielka klamra ? Będzie przeszkadzać tylko przy przekładaniu przez niektóre szluwki w spodniach i wkurzać ludzi.
Szczerze mówiąc patrzę sobie na ten pas i tak jak powiedział FOKA. Jeżeli nie jest to pas bojowy do noszenia oporządznia a po prostu pas do noszenia w spodniach to po co wam taka wielka klamra ? Będzie przeszkadzać tylko przy przekładaniu przez niektóre szluwki w spodniach i wkurzać ludzi.
Klamra jest najmniejsza z ostepnych z oferty YKK do tasmy 40mm.
_________________ nie ma złej pogody, jest tylko złe wyposażenie
ja na przykład chętnie taki pas bym nosił w spodniach, ale w ramach testów nosze swoje pasy 50mm - nie przejda przez szlufki dzinsach, ale swobodnie przez spodnie wojskowe.
http://specops.com.pl/skl...?products_id=68
taktyczny - do klamki (ma wkładke przeciązeniową) wkładka przechodzi przez dzinsy, a reszte się dopina, tym samym blokując oporządzenie.
ja na przykład chętnie taki pas bym nosił w spodniach, ale w ramach testów nosze swoje pasy 50mm - nie przejda przez szlufki dzinsach, ale swobodnie przez spodnie wojskowe.
http://specops.com.pl/skl...?products_id=68
taktyczny - do klamki (ma wkładke przeciązeniową) wkładka przechodzi przez dzinsy, a reszte się dopina, tym samym blokując oporządzenie.
Pewnie że nie jedyna , ale najmniejsza z klamer do taśmy 40mm. Ale uwaga broken_arrow dotyczyła , że klamra jest zbyt duża.
_________________ nie ma złej pogody, jest tylko złe wyposażenie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum