Wysłany: 14-04-2006, 21:17 Pas taktyczny PT-3 firmy Miwo do survivalu....
Dotychczas większość ekwipunku nosiłem w plecaku, na pasie zamontowana była tylko manierka i nóż. Ostatnie doświadczenia przekonują mnie jednak do tego, żeby przerzucić tam coś więcej. Chodzi o jedzenia na drogę, co by za każdym razem gdy mam ochotę coś przekąsić nie zdejmować i rozpakowywać całego plecaka. Drugą rzeczą jest podstawowy niezbędny sprzet (latarka, apteczka, zestaw do mycia i szycia, zapasowe baterie). Jako, że noszenie tego na zwykłym pasie wojskowym nie jest zbyt wygodne, wymyśliłem sobie, że kupie pas PT-3 produkcji Miwo + 2 sakwy + amerykańska manierka + nóż + worek na odzysk (co by sobie grzybków lub jagód w terenie pozbierać). A potem może coś jeszcze dołożę (apteczka, latarka, itp.)
A teraz pytanka do Was:
1. Jak taki zestaw będzie zachowywał sie w terenie, czy będzie wygodny i praktyczny?
2. Jaki pas będzie lepszy, szerszy PT-4 czy węższy PT-3.
3. Jak wygląda sprawa zamawiania w Miwo przez cywili - czy sa jakies kłopoty i ile się czeka?
4. Czy szyją we wszystkich dostepnych kolorach (bo foty mają tylko w panterkę), a ja wolałbym nierzucające się w oczy oliwkę.
5. Czy klipsy od Maxpedition dają możliwość przypięcia ekwipunku Allice do pasków moll?
6. Czy Miwo już robi ekwipunek z tasmamy 25mm.
Oczywiście na część pytań uzyskałbym odpowiedź od Miwo, ale zanim się zdecyduję, to nie chciałbym im niepotrzebnie głowy zawracać.
A teraz pytanka do Was:
1. Jak taki zestaw będzie zachowywał sie w terenie, czy będzie wygodny i praktyczny?
3. Jak wygląda sprawa zamawiania w Miwo przez cywili - czy sa jakies kłopoty i ile się czeka?
4. Czy szyją we wszystkich dostepnych kolorach (bo foty mają tylko w panterkę), a ja wolałbym nierzucające się w oczy oliwkę.
5. Czy klipsy od Maxpedition dają możliwość przypięcia ekwipunku Allice do pasków moll?
Cytując używaj opcji . Jesli odnosisz się do wypowiedzi bezpośrednio poprzedzającej Twoją lub odpowiadasz na zadane przez autora wątku pytania, przytaczanie nie jest konieczne. Poprawiłem.
Stopczyk
Ad.3 - nie ma problemu, ja zamawiałem 2 razy i sprzęt miałem po około 5-7 dniach od złożenia zamówienia (najpierw muszą uszyć, dopiero potem wysyłają).
Ad.4 - Pantera leśna i pustynna, czarny, oliwka, DPM - to z jakiegoś tam materiału technicznego. Do tego CCE i czarna cordura.
Ad.6 - Zdaje się że tak, ale musisz to zaznaczyć w zamówieniu.
Sorry, głupia sprawa - skopiowałem to sobie jako tekst pomocniczy, żeby wiedzieć do których punktów się odnoszę. A potem... zapomniałem to skasować :P . No ale widzę że walka z kontrrewolucja trwa i reakcje sa błyskawiczne :D
_________________ Legio Patria Nostra
Ostatnio zmieniony przez javelin 14-04-2006, 23:01, w całości zmieniany 1 raz
McBren [Usunięty]
Wysłany: 14-04-2006, 22:55
OK, czyli część handlową mam załatwioną. Teraz tylko czekam na jakąś opinię z używania tego typu pasa w terenie. A może ktoś ma doświadczenia z używania pasa Janysport lub jakiegoś zagranicznego modułowego, bo konstrukcja chyba podobna?
Ja zamierzam rozmieścic elementy oporządzenia co 120 stopni, żeby na calym obwodzie było równo obciążone. Od lewej: torba z jedzeniem, torba ze sprzętem (na tyłku), manierka (prawo z przodu).
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-04-2006, 23:40 Re: Pas taktyczny PT-3 firmy Miwo do survivalu....
Myślę że jestem odpowiednią osobą żeby Ci odpowiedzieć
McBren napisał/a:
Będzie wygodny, poproś o dodanie paska piersiowego do szelek.
Szerszy będzie wygodniejszy, ale to kwestia tego jak ma to współpracować z pasem biodrowym plecaka jaki zamierzasz nosić.
Nie ma żadnych problemów, czeka się zwykle w granicach tygodnia chyba że nie ma akurat jakiegoś materiału w magazynie
To chyba logiczne, że tak, szyjemy we wszystkich.
To nie są klipsy Maxpedition tylko MALICE firmy Tactical Tailor, owszem można nimu mocować elementy Alice do MOLLE, po to je stworzono.
Zawsze robiliśmy, po prostu napisz w zamówieniu że chcesz system modułowy MOLLE 25mm, odstępy między taśmami poziomymi 25, pomiędzy przeszyciami pionowymi taśm 35mm. Żaden problem.
Oczywiście na część pytań uzyskałbym odpowiedź od Miwo, ale zanim się zdecyduję, to nie chciałbym im niepotrzebnie głowy zawracać.
No to uzyskałeś.
Javelin. CCE, DPM i Czarny w tej chwili to u nas orginalne Cordury 1100. Pozostałe to albo codury (oliwka)albo tkaniny techniczne (pantery)
_________________ Jedźmy. Życie stygnie.
McBren [Usunięty]
Wysłany: 16-04-2006, 12:23
Dobra, resztę szczegółów uzgodnię na priva. A jeżeli się nic nie zmieni, to zamówienie pójdzie po mojej wypłacie, czyli po 10 maja.
[ Dodano: 26-04-2006, 23:01 ]
Niestety Catch22-a gdzieś wcieło zanim zdążyłem uzgodnić szczgóły, więc uciełem sobie miło pogawędkę mailową z panią Joanną z Miwo Military. I wyszło tak:
- to zielone (oliwkowe) to tylko corduropodobne PVC-600 (ta cyferka, to chyba gramatura), szkoda ,że tylko podobne. No ale trudno, jak ma być bardziej cywilnie, niż militarne to nie może być moro.
- wymyśliłem sobie pas PT-2, czyli 2 taśmy molle, szerokość pasa około 8,5cm - ze względu na natłok pracy, najszybciej moga się zająć tym za miesiąć. Trudno poczekam.
- zamówiłem sobie: kieszeń cargo, kieszeń uniwersalną, pokrowiec na mini radio (do GPSa) i ładownicę na magazynek pistoletowy (zobaczę czy wchodzi tam gaz, komórka lub latarka).
- za miesiąć spróbuję zamówić pas, drugą kieszeń do kompletu (tą która będzie mi bardziej pasowała) i jak się sprawdzić to podwójną ładownicę do pistoletu oraz mini cargo na apteczkę.
A jak ktoś by potrzebowało MIWO-rozmiary, to proszę:
szer. x wys. x grub.
Uniwersalne cargo małe 12 x 17 x 9 cm
Uniwersalne cargo średnie poziome 25 x 13 x 8 cm
Uniwersalne cargo średnie pionowe 13 x 25 x 8 cm
Uniwersalne cargo duże 28 x 18 x 8 cm
Kieszeń uniwersalna 11 x 22 x 7 cm
Kieszeń CARGO 12 x 21 x 9 cm
Kieszeń na mini radio 8 x 12 x 4 cm (więc powinna pasować na GPS Vista)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum