Pomógł: 50 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1356 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-05-2010, 14:23
Świtek, zamiast cwaniakować przyjrzyj się lepiej co wklejasz - na zdjęciu Estończyków masz te gumki zamocowane w położeniu tylnym do szyn nad uszami. To jest standardowy element wyposażenia oferowanego przez OPS-CORE a robionego przez Revision. Swoją drogą polietylenowe FASTy nie są najdroższymi hełmami - polecam raczej tytanowe Ulbrichts Witwe.
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 21-05-2010, 20:49
Cytat:
Chłopak ma lekkiego zajoba. Po co mu camo na MP-iku?
...może dzięki temu przyjemniej mu się pracuje! i z zajobem to raczej nie ma nic wspólnego, poprostu jedni lubią jak im grają Cyganie a inni jak im nogi śmierdzą:cygareta:
Cytat:
Swoją drogą polietylenowe FASTy nie są najdroższymi hełmami...
Może nie są najdroższe ale ponad 4 tysie jest wystarczająco dużą kwotą aby zaliczyć je do górnej półki cenowej
Nie jest to do końca prawda. pomimo tego że OPS-Core nie pokrywa takiej samej powierzchni jak full cut ACH to spełnia obydwie normy: NIJ- IIIA i Advanced Combat Helmet (pod względem balistycznym i nie balistycznym). Poza tym OPS-Core nie został zaprojektowany żeby pokrywać jak największą powierzchnię głowy użytkownika tylko żeby znaleźć kompromis pomiędzy wagą a poziomem ochrony.
Według badań NIJ i Artisent'u OPS-Core ma proporcjonalnie najlepsze parametry w porównaniu to wszystkich hełmów spełniających normę ACH.
Ciekawostka (nie z internetu): pewna jednostka zza oceanu zamówiła u OPS-Core nietypowe hełmy. Miały ważyć tyle co Bump Helmet ale zapewnić ochronę na poziomie normy IIIA - NIJ. Jednostka pokryła koszty badań związanych ze stworzeniem takiego hełmu. W wyniku badań powstał hełm który aktualnie kosztuje około 10 000 zł i waży 600 gram. Tradycyjny krój FAST.
Dla mnie OPS-Core FAST to jeden z lepszych systemów ochrony głowy na rynku.
Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 05 Mar 2010 Posty: 7 Skąd: POLSKA
Wysłany: 26-05-2010, 18:28
Zastanawiam się w jakim celu i po co ta jakaś jenostka chciała, aby opracować tak lekki hełm. Wychodzę z założenia, że chyba nie wiedziała o co prosi skoro wiadomo, że hełm musi mieć z założenia swoją minimalną masę, która zapewni ochronę głowy. Masa ta nie może być mniejsza niż x kg bo w przeciwnym razie o ile pocisk lub odłamek nie przebije czerepu to oderwie żołnierzowi głowę od tułowia razem z "kablami". Nasuwa się następne pytanie, skoro kask FAST Bump w swoim najlżejszym wydaniu tj. rozmiar S/M waży 638 gram i jest wykonany z włókna węglowego i posiada grubość ścianek czerepu około 2 mm- brak ochrony balistycznej, a hełm FAST Ballistic przy wielkości S/M posiada masę 1211 gram i przy grubości ścianek czerepu około 5 mm zapewnia ochronę balistyczną na poziomie IIIA, to z czego ów hełm wykonano dając mu tak nikłą masę?
Jak dotychczas próby wykonania hełmu ACH z czystego PE wzięły w łeb. Cztery firmy produkujące hełmy dla US DoD jak dotychczas dały ciała w Afganistanie i Iraku testując tam swoje wyroby z PE. Jest faktem, że Ops-Core opanowało modelowanie hełmów z PE, ale z dodatkiem włółkna węglowego tj. model FAST Ballistic. Owszem słyszałem już też, że model ten ma ponoć bardzo wysokie parametry balistyczne, ale przy standardowych masach bo jakże można powiedzieć o masach rozmiaru M/L i L/XL odpowiednio 1328 gram i 1445 gram, że są np. nadzwyczaj niskie? Biorąc pod uwagę to co się dzieje obecnie na rynku i przy aktualnych doświadczeniach wydaje mi się, że ów wyrób bardziej jest demonstratorem technologii i możliwości produkcyjnych Ops-Core, niż faktycznej ochrony fizycznej głowy żołnierza. Bo jaki będzie z niego żołnierz jeśli nie będzie miał głowy na karku, a obok i to w hełmie? Wyższoć tego hełmu nad innymi modelami polega na czym innym niż na jego cechach balistycznych, ale to innym razem.
W sumie samo wzornictwo tego zestawu kask/hełm nie odbiega od znanych już od dawna modeli rodziny TC SOGH, TC MARINES TRAINING, TC 2001/3001 albo hełmów typu Goma. Komplet ten oczywicie jak każdy inny wyrób ma też i swoje wady, które przeszkadzajš i to doć znacznie w ich użytkowaniu o czym również przy innej okazji. Ogólnie można powiedzieć (moim zdaniem), że wyrób jest dobry, wygodny ( niewygodny w szczególnych przypadkach) i za drogi, skoro hełm ACH z dostawš do zamawaiajšcego (US Army) kosztował 250 $.
Pomógł: 50 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1356 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-05-2010, 10:34
Skaut, uważaj żebyś się nie złapał w pułapkę Łukasza Miazgowskiego z Cenrexu - czyli dyskusje marketingowe na forach - zwykle dają efekt odwrotny od zamierzonego. Wiemy że NFM ma dystrybucję OPS-CORE, ale na ostrożnie podchodziłbym do "rewelacji" jakie tu cytujesz. Widziałem ostrzelane FASTy pokazywane mi przez DSM i wyniki nie były zachwycające - były przeciętne.
Wracając do samego hełmu: nie mówimy tu w ogóle o obszarze ochrony balistycznej oferowanej przez FAST bo ten jest niewielki - ale tak jak Darek napisał - porównywalny z innymi sidecutami. Chodzi nam raczej o to że nie prezentuje on nadzwyczajnego poziomu ochrony balistycznej ( ciekawe jak sobie poradzi w PN-V 870001 kl 3 dla kulki, ktoś próbował?) , nie jest jakoś niepojęcie lekki - innymi słowy nie podniecałbym się specjalnie produktem OPS-CORE dla czerepu.
To co jest dobre i ciekawe w tych hełmach to system szyn, montaż noktowizora i system pasków z klamrami zrobionymi przez ITW na zamówienie. Obściskiwacza OCC nie lubię więc do mnie nie przemówi.
Gdybym miał wybierać teraz hełm na własną głowę wybrałbym pewnie TC3000 MSA z aktywnymi słuchawkami któregoś z producentów (po NACRE bolą mnie uszy niestety), paskami OPS-CORE i akcesoriami takoż. poduszkami Skydexu i nape padem który zrobiliśmy do HA-08.
Marketing Ops-Core na forach - to nie moje zadanie, wątpię, żeby jego sprzedaż wzrosła po takich tematach. Ma jeden bardzo poważny minus, który ciężko będzie zwalczyć - cena. Co do polskiej normy PN-V-87001, to myślę, że FAST nie miałby z nią problemów. Nie mam oczywiście pewności, tylko jakieś poszlaki dowodzące tej tezy. Dlatego nie jest to ugruntowany fakt. Jak dotąd, użytkownicy raczej są zadowoleni, uznają wyższość konstrukcji Ops-Core nad innymi hełmami. Ja hełmów nie noszę więc nie wiem
Myślę że z Bump byłby problem bo dziurawy, ale z Ballistic raczej można bez kłopotu. Tylko poduszki trzeba odczepić żeby nie przeszkadzały w przepływie
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 08-06-2010, 23:30
To oczywiście nie to co hełm policyjny HP-01 typu MICH made by PSO MASKPOL S.A.
Konieczki 42-140 PANKI
-tu i wódki się można napić, dołek wygrzebać a i wysrać się w razie potrzeby da radę.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-08-2010, 07:43
Oczywiscie ze jest to mocowanie do gogli doszyte na szybko tak by pokrowiec spelnial SIWZ. Tak elegancko mozna odwalic w polsce sztuke i sprzedawac resortom badziew.
Arafat, to co wrzuciłeś to base Jumping Helmet. Czyli taka ekonomiczna wersja kasku dla spadochroniarzy i basejumperów. Wśród airsofterów też pewnie będzie cieszyć się powodzeniem bo jego cena ma być zbliżona do cen Pro-tec'a. Jest jednak lżejszy nawet od Bumpa ale zdecydowanie bardziej delikatny i ma bardziej miękką skorupę (odczuwalnie).
Pasek do gogli na tym polskim pokrowcu to majstersztyk. Szałowe wykonanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum