Witam. Mam mały problem z oporządzeniem dpm pace. Niezabardzo umię sobie poradzić aby się to trzymało (wyglądało dobrze i nie gniotło). Jeśli by się dało to prosił bym o jaieś rady i wskazówki (może czegoś mi brakuje).
Psiadam:
- szelki główne (Yoke Main) + 2 paski do nich mocowane na klamrach "faster" ( ogólnie to wszędzie gdzie patrzyłem to widziałem inny model tych szelek moje mają w sumie 6 klamerak -tych co się je wtyka- oraz 2 - co donich się wtyka- i chyba to jest jakiś nowszy model chodź pieczątka na nich jest z połowy lat 90 XXw.)
- pas to mam zwykłu wojska polskiego z 2 szlówkami
- 2 X zasobnik ogólnego zastosowania (Pouch Utility)
- 2 X ładownica na magazynki SA80 (Pouch Ammunition Double)
- 1 X zasobnik na manierkę (Carrier Water Canteen)
- 3 X kieszeń boczna (Pouch Side) - ale je to mam do plecaka a nie do tych szelek
Ogólnie zauważyłem że to oporządzenie to było rużnie robione i różne byłyy sposoby ich mocowania poszczegulnych części do siebie. Jak by ktoś miał jakieś doświadczenia z tym zwiążane to prosił bym o odpowiedź.
Z góry wszystkim dzięuję i przepraszam za błedy które się wkradły oraz nie fachowość tekstu. POZDRAWIAM
Dzięki Kangur. Też to oglądałem i w sumie to wymyśliłem że nie będę kombinował i połącze to po swojemu. Ale jeśli by ktoś coś wiedział to ja się zawsze dokształcę na temat oporządzenia brytyjskiego. POZDRAWIAM
Wysłany: 16-07-2009, 20:07
Buba - z częściami które wymieniłeś w swojej liście powinieneś być w stanie stworzyć sobie naprawdę całkiem wygodny zestaw PLCE (na tyle, ile oczywiście PLCE potrafi być wygodne).
Nie wiem, ile masz w pasie, jednak z 2 ładownicami amunicyjnymi, pokrowcem na manierkę oraz dwiema ładownicami ogólgnego użytku - masz wszystko, co potrzeba. Sposobem na wygodne noszenie oporządzenia jest ścisnięcie wszystkiego na pasie. Napisałeś, że masz pas WP (nie wiem jak dokładnie wygląda) jednak i temu można zaradzić. W sklepach pasmanteryjnych w Polsce o ile dobrze wiem można tanio kupić elastyczną gumkę (o różnej średnicy i kolorach orasz kształcie). Najlepsza jest zielona (ew. brązowa), średnia 3mm (ew. 5mm, nie więcej), 2-3 metry. Gumkę elastyczną przewlekasz przez "uszka" - uszka znajdują się na każdym boku ładownicy, dodatkowo możesz przepleść gumkę pod zapięciem ładownicy (dlatego istotna jest średnica gumki - 7mm to za dużo). Możesz bardzo ładnie ściągnąć razem ładownice oporządzenia, nei tracąć na ich pojemności.
Dodatkowo od wewnętrznej strony oporządzenia (czyli widok na pas i systemy mocowania) także możesz ustabilizować swoje oporządzenie. Do tej operacji nadają się najlepiej Utility Straps (dostępne na ebayu) - jeden lub dwa (zależnie, ile masz cm w pasie i jak bardzo ścisnąłeś ładownice na pasie). Jeśli nie masz Utility Straps, wystarczą nylonowe troki (kolor obojętny, i tak nie będzie widać) - Utility Strapsy mają szerokość ok. 1.5-2cm (nie pamiętam dokładnie, nie mam na czym sprawdzić).
Dzięki tym dwóm trikom ładownice nie będą ci jeździć na pasie jak po szynie (szczególnie biorąc pod uwagę, że nie masz oryginalnego pasa). Szelki zaczepia się o ładownice - 2 paski z przodu, 2 z tyłu, oraz po jednym po każdym z boków - upewnij się, że rozłożyłeś odpowiednio wagę - nie ma sensu wspomagania ładownic amunicyjnych 4 trokami a całą resztę tylko 2 cienkimi trokami. Troki szelek Yoke są fantastycznie długie - ale nie przycinaj ich! Złap za taśmę, zwiń troki i zawiń je. Nie zaklejaj jedynie dwóch troków z przodu (jeśli są strasznie długie, to troszkę je skróć) - w czasie marszu, jeśli będziesz niósł ciężki plecak możesz mieć potrzebę odciążenia ramion - wtedy luzjesz troki z przodu (dlatego ich się nie zakleja).
3 Side Pouche to bardzo dużo - bez odpowiednik szelek przy oporzadzeniu możesz nosić tylko jednego Side Poucha (wtedy nazywa się je "Jet Pack" taka ciekawostka). Każdy Side Pouch ma około pół miliona fastexów tu i tam - u góry powinny się znajdować 2 męskie i 2 źeńskie końcówki - przepleć je przez te małe otwory po obu stronach uchwytu, przyszytego na Yoke. Minus jest taki, że aby cokolwiek wyjąć z plecaczka musisz albo kogoś o to poprosić, albo zdjąć całe oporządzenie - mimo wszystko Jest Pack jest bardzo poręcznym plecaczkiem, jeśli chcesz z sobą zabrać np. kurtkę przeciwdeszczową, czy też polar lub skarpeti.
Pomogło by zdjęcie twoich ładownic (wspomniałeś, że mają różne systemy mocowania).
Daj znać jeśli PLCE dalej będzie stawiało ci opór.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum