Wysłany: 29-04-2010, 22:20 "Odkopana" w garażu kurtka- coś warta?
Witam
W czasie sprzątania garażu dziadka odnalazłem amerykańską kurtkę z oznaczeniem na metce:
Coat Cold Weather Man's Field
USA 100-72-C-0131
So Sew Styles INC.
Z tego co wiem, to mój dziadek złapał ją podczas zrzutów z paczkami od Amerykanów w czasach PRLu. Z tego co się orientowałem to prawdopodobnie została wyprodukowana w 1972 roku. Czy ktoś się orientuje co to dokładnie jest za kurtałka?
Zdjęcia:
Na zdjęciach tego nie widać, ale ma zwijany kaptur do kołnierza.
Czy ktoś mógłby mi napisać czy jest ona coś warta a jeżeli tak to ile, ponieważ jest na mnie za mała więc nie mogę w niej chodzić
Z góry dziękuję za odpowiedź :]
Tzn. wiem, że to M65 ale chciałbym się więcej dowiedzieć, np. gdzie była używana i w jakich latach oraz jak się spisywała.
Zastanawiam się nad sprzedażą, ponieważ jest na mnie za mała ;]
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-04-2010, 07:27
Dziadek nie mógł jej dostać ze zrzutów, bo kurtka pochodzi z 1972 roku.
W sumie całkiem ładna, niespecjalnie zniszczona, jak na M65, ale w podłym rozmiarze. Nie sądzę, by była warta więcej niż 200 PLN, a i to w porywach.
Używana była przez całość SZ USA od drugiej połowy lat 60. XXw. do dziś (w kamuflażu UCP, bez pagonów).
Jak chcesz więcej wiedzieć i poczytać wywnętrzeń fanatyków M65 (część, niestety, bez sensu), to wejdź TUTAJ.
_________________ It scares the shit out of the slopes.
No rzeczywiście rozmiar nie jest zbyt uniwersalny, ale na kogoś 180cm wzrostu i klatką około 90cm będzie jeszcze dobra
I muszę powiedzieć, że jestem zdziwiony, że oryginalna kurtka sprzed prawie 40 lat jest tak mało warta Chyba rzeczywiście zostawię ją sobie na pamiątkę bo nie opłaca się sprzedawać.
Możesz mi wytłumaczyć jak kurtka M65 (Model 1965, rozpoczęto ją produkować na początku 1966 roku), z datą kontraktu 1972, może pochodzić z darów organizacji, która została rozwiązana w 1947 roku?
Bo jakoś tego nie łapię.
Cytat:
No rzeczywiście rozmiar nie jest zbyt uniwersalny, ale na kogoś 180cm wzrostu i klatką około 90cm będzie jeszcze dobra
Bez podpinki może i będzie. Fakt jest faktem, żę rozmiar jest niesprzedawalny i dlatego kosztuje <200PLN.
Gdyby to było L można by próbować +300.
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum