Wiem, że juz istnieje temat o nowym wyposażeniu WP, ale chodzi mi o nieco inne wyposażenie.
Mianowicie, czy ktoś z Was ma jakieś zdjęcia, lub już posiada kamizelki:
- JMD dla Żandarmerii Wojskowej;
- NOMA również dla ŻW?
Obie firmy nie posiadają stron internetowych. Jedyne zdjęcia tego nowego oporządzenia są
w marcowym numerze "RAPORT-u, Wojsko, Technika, Obronność"
Interesuja mnie również opinie, zdjęcia nowych hełmów kompozytowych WP czyli:
- HK/SG wz. 2003,
- wz. 2005
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 24-09-2006, 15:21
Cytat:
Interesuja mnie również opinie, zdjęcia nowych hełmów kompozytowych WP czyli:
- HK/SG wz. 2003,
- wz. 2005
Wybacz ale mogę wypowiedzieć się tylko o hełmach. a Właściwie to wz 2005.
Uważam że kewlar dobry. W stosunku do poprzedniego zmieniono przede wszystkim zapięcie hałerka. Za co chwała konstruktorom. W poprzednim mdelu było zapięcie na pasku i nazwijmy to guzikowym zatrzasku. Często się odpinało lub co gorsze wyrabiało i wogóle nie zapinało. Pasek trzeba było przełożyć przez oczko i zapiąć. Oczko to często strzępiło pasek i przerywało.
W nowym hełmie zapięcie jest w postaci plastikowego klipsa. Wkłada się w plastikowy zatrzask i podobnie się wipina. Zwięszka to konfort tej czynności.
Druga sprawa to inna siatka nagłowna wewnątrz hałera. Inna a w zasadzie powiniennem napisać nowa bo w poprzedniej wersji jej nie ma. Są tylko taśmy ściągające. Tu dodatkowo wszyto siateczke pomiedzy hałerem a taśmami. To plus.
Generalnie hełm wygodny i funkcjonalny. Takie moje opinie. jednak w Polsce dostępny w nielicznych jednostkach. Głównie na PKW.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-09-2006, 20:44
2005, ma badziewny, skomplikowany i rozpadający sie fasunek (kopie schubertha) i pękające klamry (żaden nie przetrwał nienaruszony Shamrocka 2006), dodajmy jescze nierealność współpracy ze słuchawkami, absurdalnie głęboką formę skorupy. ŻDS. Krok w dokładnie przeciwną stronę niż reszta świata. Miałem na głowie, choć szczęśliwie nosić nie muszę. Jesteś pierwszym który powiedział coś dobrego o tym modelu...b_a, tak przy okazji - Ty przypadkiem z Bielska jesteś, z 18.go?
Z wz.2003 miałem do czynienia za krótko żeby się wypowiadać bardziej szczegółowo. Robi równie złe wrażenie. A może nawet jeszcze gorsze.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 24-09-2006, 20:57
Cytat:
esteś pierwszym który powiedział coś dobrego o tym modelu
generalnie bardziej porównałem go do starszego modelu. A jeżeli tak na to patrzeć to jest to niebo a ziemia.
A jak chcesz zdjęcie to hałer z maskałatą i bez.
[ Dodano: 24-09-2006, 21:31 ]
Cytat:
Z wz.2003 miałem do czynienia za krótko żeby się wypowiadać bardziej szczegółowo. Robi równie złe wrażenie. A może nawet jeszcze gorsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum