Nowe mundury dla polskiej armii
Wojsko będzie mieć nowe, supernowoczesne mundury. Na nowe stroje dla żołnierzy resort obrony narodowej wyda w tym roku ok. 300 mln zł, to o 40 mln zł więcej niż wcześniej planowano.
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-03-2006, 15:54
Widać również kamizelkę Miwo-Military. Pewnie jak zwykle pokaz różnych rzeczy, a armia jak zwykle z nowości kupi tylk część z tego.
[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 3:57 pm ]
A dziadek zauważył starą metalową manierkę??? Mam nadzieję, że w ramach pokazania co było, bo obok lezy jakaś nowa plastikowa.
Pomógł: 10 razy Wiek: 32 Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 147 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-03-2006, 16:45
no i te zielone niskoprofilowe gogle to ESS NVG... ciekawe czy naprawde ktos planuje je wprowadzic jako standard, czy to tylko prywatny sprzet tego akurat "modela"
16 marca br. w Dowództwie Wojsk Lądowych na Warszawskiej Cytadeli odbył się pokaz nowoczesnego umundurowania dla Wojska Polskiego. W prezentacji udział wzięli Minister ON Radosław Sikorski, dowódca Wojsk Lądowych gen. broni Edward Pietrzyk oraz przedstawiciele Sztabu Generalnego WP.
Podczas prezentacji dowódca WL gen. broni Edward Pietrzyk przedstawił szefowi resortu obrony Radosławowi Sikorskiemu, informacje dotyczące perspektyw wdrożenia nowoczesnego umundurowania w Siłach Zbrojnych RP. Podczas swojego wystąpienia dowódca Wojsk Lądowych gen. broni Edward Pietrzyk zapoznał Ministra ON z aktualnym umundurowaniem jakim dysponuje wojsko podkreślając jednocześnie, że „...polscy żołnierze potrzebują nowoczesnego, funkcjonalnego i niezawodnego umundurowania”. „Standardy sojusznicze oraz misje w których biorą udział nasze wojska, wymagają przygotowania żołnierzy do działania w temperaturach zarówno niskich od -21°C do –32°C jak i wysokich od+32 do +49°C” – poinformował generał broni Edward Pietrzyk.
W drugiej części spotkania szef resortu ON wziął udział w pokazie nowoczesnego umundurowania jakie zostanie zakupione w br. dla Wojsk Lądowych. W trakcie prezentacji Ministrowi ON Radosławowi Sikorskiemu, zaprezentowano najnowsze wzory oraz rozwiązania techniczne, stosowane przy projektowania umundurowania.
Po zakończeniu prezentacji, odbyła się konferencja prasowa z udziałem Ministera ON Radosława Sikorskiego oraz dowódcy Wojsk Lądowych gen. broni Edwarda Pietrzyka.
Podczas konferencji szef resortu zapowiedział, że: „w tym roku na nowe mundury polskie wojsko wyda ok. 300 mln zł. to o 40 mln zł. więcej niż wcześniej planowano”. Znaczna część tej kwoty zostanie przeznaczona na zakup nowoczesnego umundurowania.
_________________ ORKAN
Ostatnio zmieniony przez HR 16-03-2006, 20:25, w całości zmieniany 1 raz
Bo Konfekcjoner ma tylko czarne tasmy - te ktore byly zielone po kilku miesiacach stawaly sie seledynowe! No i jeszcze sprawa typowej tepoty w WP - producent nie moze zmienic tasmy na kolor inny niz w modelu zaaprobowanym przez MON. Tzn. moze ale musi przestrzegac pewnej drogi! Zlozenie propozycji, uszycie prototypow, przekazanie do komorki zaopatrzenia i minimum szesc miesiecy oczekiwania na opinie, a w miedzyczasie produkcja ''idzie'' pelna para! Oczywiscie starego wzoru. To glupota, ale tak niestety jest! W UK takie sprawy zalatwia sie w godzine, mailem, lub przez telefon.
Zdjecia obejrzalem z zainteresowaniem, ale gdzie tu jakies nowosci - przeciez to wszystko jest w uzyciu - mowie o oporzadzeniu i ubraniach! I wyraznie bylo robione pod publiczke - no bo noz bojowy GLOCK nie jest raczej standartowym wyposazeniem zolnierza w WP? A i ESS raczej nie beda standartem jeszcze dlugo! Pamietacie jakich gogli uzywaja w 25BKP???
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-03-2006, 10:15
Szkoda gadac... Znowu zrobili wystawe jak to jest cudownie, ile to super strzetu kupuja a nawet w gazetach pisza ze jeden z "modeli" nosil prywatne buty. Pewnie w "Janach" wstydzil sie stac skoro kolegom kupili "Kupczaki". Dalej, polaczyli produkty MIWO z MOPAT zeby jakos to wygladalo. W koncu 99.9% ludzi i tak nie zauwazy roznicy.
Caly ten pokaz to moim zdaniem jeden wielki cyrk.
Za wczorajszymi Faktami:
Wiekszosc sprzetu, wg slow zolnierza tam stojacego, to ich prywatne
zakupy i przerobki, ktorych uzywaja w Iraku... Ogolnie odnioslem
wrazenie ze to bardziej pokaz co zolnierze chcieliby miec i co sami
robia
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-03-2006, 13:43
Panowie, wieczorem siądę i napiszę co się działo dokładnie, bo teraz spotkanie mam.
Z jednostek byli jacyś marynarze co ich nie znamy, dwu znajomych pilotów z 2 eskady z Bydgoszczy, 2 z 18 bielskiego batalionu desantowo-szturmowego im. kpt. Ignacego Gazurka i 3 chłopaków z PSK. Cały pokazany sprzęt był właściwie prywatny - ot taki przegląd demobilu co prawie każdy z Was ma w chacie.
Co do nowych rzeczy dla Armii to na razie była absurdalna prezentacja Powerpointowa i tyle. Po prostu pokazali parę manekinów Kupczokach i gore. Foka przypadkiem trafił w samo sedno.
Poczekajcie to napiszę wam relację pełniejszą.
Catch, wiem że to pewnie "czeski błąd" był, ale piwo wisisz mi i tak. Komu jak komu, ale Tobie to nie przystoi... No i mam nadzieję, że mi wybaczysz tę drobną facecję.
S.
[ Dodano: Sob Mar 18, 2006 12:33 am ]
Nie ma sprawy, chociaż już się pogubiłem który komu ile tego piwa teraz jest dłużny.
O ile pamiętam to chyba po jednym...
S.
No więc w krótkich żołnierskich słowach.
Środowy wieczór i noc upłynęły nam wesoło. W czwartek o godzinie 0940 stawiłem się na bramie na Cytadeli w Dowództwie Sił Lądowych gdzie miał się odbyć rzeczony pokaz-prezentacja. Przepusteczki, tere-fere usadzono nas w sali na piętrze gdzie byliśmy świadkami występu szefa sił lądowych Eda Pietrzyka. Była obowiązkowa pokraczna powerpointowa prezentacja z której wynikało że do tej pory było zle ale teraz będzie fantastycznie (stary mundur i bechatka vs goretex jako mundur zimowy i ripstop jako letni). MON odmieniony przez wróżkę będzie teraz przetargi rozstrzygał w oparciu o kryteria 70% jakość 30%cena (dotąd 100% cena - biorąc pod uwagę po jakich cenach kupowali sprzęt, to jest to i tak komedia). Wreszcie pokazano nam i ministrowi na tym wyświetlaczu dla porównania Armię francuską jako wzór dobrego wyposażenia itede - siwy nie spadnij bo oczywiście 3/4 rzeczy była na tych fotkach z Arktisa (ciuchy), poza tym kto zna mundury i etatowe kamizelki FR ten wie co to za gówno jest. Słowem przykład wręcz komicznie nietrafiony.
Następnie przeszliśmy do sali na dole - tam na manekinach i paru osobach ze sztabu były poubierane goretexy, kupczaki i takie tam... To niby miała być ta nowoczesność chociaż oczywiście nic tam nowego nie było - najnowsza rzecz jaką ujrzałem to stuptuty wyprodukowane przez Summit, na moje oko niezbyt udane. Generalnie w założeniu nowość ma polegać na tym że będą wydawać ripstop na lato i Goretex na zimę. I to jest ten triumf myśli nad materią.
Inną sprawą była prezentacja wyposażenia przez żołnierzy z wybranych jednostek. Skład taki jak napisałem wcześniej. Sprzęt na stołach i na ludziach to taka demobilowa mieszanka - ot trochę rzeczy własnych, trochę jakichś kombinacji. Założenie było takie że minister chodził, a ludzie z danej jednostki mówili co i jak. Szef WL się spiął jak chłopaki wprost powiedzieli, że wszystko właściwie muszą sobie kupować sami, za własne pieniądze bo na stanie nie mają praktycznie nic sensownego... Potem przeszła świta i nadciągneli dziennikarze. Tu zaczeło się używanie - bo można było mówić bez ogródek.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 21-03-2006, 06:41
o ile wiem te stuptuty Summitu leżały kilka lat w magazynie , bo nikt z Mon nie wyraził zainteresowania po zlozeniu zamowienia... teraz podobnoe nie leza w magazynie juz... ( chcialem troszke prywatnie sciagnąć i tu zonk... ) ciekwae czy Mon odebal cz spisano na straty...
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-03-2006, 23:21
Z małym wyprzedzeniem:
Rzućcie okiem na tekst o tym pokazie w kwietniowym numerze Nowej Techniki Wojskowej. Oczywiście jak już się pokaże w sprzedaży (1 tydzień kwietnia). Kto przeczyta niech powie co myśli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum