Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 07-10-2005, 15:50 Multicam
Wpadło mi wreszcie w ręce kamuflaż sprzedawany pod nazwą Multicam przez Cryo Precision.
Firma oferuje kamuflaż nadrukowany na 3 rodzajach materiału
1 Ny-Co opisany jako Light - lekka wersja ale nie jest nitkowana poprzecznie jak Rip Stop
2 Ny-Co Heavy faktura podobna do jeansu
3 Cordura duża gramatura
rozpostarty fragment Cordury o wymiarach pion ok 110cm poziom ok 150 przedstawia sie następująco:
http://img286.imageshack....obraz2405kf.jpg
jak sie da zauważyć powtarzalność wzoru następuje co ok metr w pionie w poziomie więcej
a oto pierwsze kilka szybkich migawek jak toto unkcjonuje w terenie
zdjęcia robione z różnych odległości w różnych warunkach naświetlenia w różnym otoczeniu w słoneczny październikowy dzień.
jak sie uszyje z Multicama zrobię dokładniejsze fotki w różnych konfiguracjach.
Wydaje mi suie jednak że kamuflarz zdaje sie być nieco mniej uniwersalny niż deklaruje producent w ulotkach i na stronie...
acha zdjęcia ze strony ( jest tam galeria pokazująca uniwersalność kamo) w dołączonym folderze powtórzone z małym dopiskiem u dołu strony iż nie podlegały obróbce graficznej w żadnej formie zmieniającej zabarwienie odcienie itp.
spocznij , wolno
iLO [Usunięty]
Wysłany: 07-10-2005, 16:45
No na tej ostatniej fotce mamy porownanie 4 kamuflarzy i moim skromnym zdaniem polskie more jest naj mniej widoczne, chociaz moze jest to spowodowane ze jest najbardziej w cieniu, ale i tak ma najlepsze kolory w porownaniu do pozostalych. Bo ten Multicam czy jak to tam strasznie jasny jest.
wuki [Usunięty]
Wysłany: 07-10-2005, 22:47
Bo Multicam jest uniwersalny... ale w określonych warunkach
Pantera jest dedykowana do naszych lasów i w nich sprawdza się bardzo dobrze. Więc to nie jest odkrycie...
Wysłany: 07-10-2005, 23:22
"pantery" umieściłem 2 szt. Jedna robiona nie wiadomo gdzie którą dostałem w sieci sklepów "Bławatek" ( Kangur wywal nazwę jak to kryptoreklama ) drugi to wyciągniete z magazynu WP sort mundurowy ( ten ostatni ma znacznie mniej wyraziste plamy )
Multicam jest w istocie dość jasny przynajmniej na prezentowanym fragmencie , niemniej sam jestem ciekaw zastosowania polowego ,
Jak już padło , uniwersalność może położyć całą sprawę z uwagi naczerpanie motywów kolorystycznych w Multicamie z różnych deseni , moze sie okazać niedostosowany należycie do "naszych" waunków.
Wysłany: 08-10-2005, 12:12
zakup u źródła , nie wiem kogo zatrudniają ale kolega obsługujący anglojęzyczne polowania nie wiedział co do niego przez telefon mowia... ja wymiekłem szybciej , po czym jak znajomy odbierał to na miejscu to okazało sie ze sami hindusopodobni tam siedzą...
nie wiem na jakiej zasadzie niby funkcjonuje gospodarka tamtejsza skorogłupie małe zamowienie płatne gotówka przy odbiorze realizują doipiero jak klient przyjdzie i powie ze dupy im z biura nie ruszy jak mu nie sprzedadzą...
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-10-2005, 14:50
Crye słynie z zawalania terminów i fatalnego zarządzania. To się pokazało zwłaszcza w momencie kiedy nagle rynek zapałał entuzjazmem do ich produktu i do dziś nie są w stanie nadążyć z dostawami - więc uprawiają spychologię...
Wysłany: 16-11-2005, 08:54
mocno zachodzi mi w strone "upustynnionego" flectarna, którego gdzieś widziałem tylko nie wiem czy to jakaś podróba czy mają na stanie takiego pustynniaka ( krój uniformu który widziałem był jak BW, nawet czapka w stylu na widok którego naszym dziadkom palec wędruje odruchowo na spust). kto robi ten materiał i gdzie można dorwać próbki ew co jest robione w tym kamuflażu (rodzaje materiałów) Szaszłyku??
Marco Kozati [Usunięty]
Wysłany: 16-11-2005, 11:28
Pustynnego flectarna urzywa niemiecki kontyngen ISAF (W Afganistanie). Orginałki nie jest podobno latwo dorwać (próby zajebania nie udały się ). MIL - TEC robi podróbki.
Wysłany: 16-11-2005, 14:30
Duńczycy i Chinole super...
Oj panowie, my o zupie wy o... Ten kawałek materiału który troche nam się na zdjęciach sknocił kolorystycznie to polski produkt z próbek ripstopu jakie dostaliśmy pod nasze nowe zamówienie. Jest to pustynny wariant wzoru kamuflażu V wydziału ABW (miał taką samą paletę kolorów jak wz.93 Pantera), do tej pory pojawiają sie z tego UeSy, sama V na akcji występuje obecnie raczej w granatowych kombinezonach. Wersja "metro" czyli miejska tego kamuflażu pojawia się tu i tam w SPAPach. Generalnie to najlepszy jak dotąd polski kamuflaż - rzeczywiście flecktarnopodobny, ale nie mający z nim bezpośrednio nic wspólnego. Podobnie jak japoński Jietai czy powiedzmy najnowsza propozycja SORD. Do rodziny flecktarnów (bazujących na tym samym wzorniku plam) należy bezpośrednio wzór niemiecki (flecktarn), niemiecki tropikalny (Tropentarn), niemiecki pustynny(Wuestentarn), duński m/84 i pustynny duński m/99 oraz belgijski polowy mundur lotniczy (zasadniczo tez fleck). Pomijam co podrabiają Chińczycy bo oni maja wszystko
Metro
Jietai
Flecktarn
Wustentarn
m/84 (rozwiniecie m/78, są jeszcze tropikalne m/03 ale wzór ten sam)
m/99
Nowe włoskie rzeczy, choć często się o nich mówi jako o "cyfrowych" też mają wiecej wspólnego z flecktarnem niż z pikselami.
Wysłany: 17-11-2005, 18:34
Catch22 napisał/a:
Duńczycy i Chinole super...
... Ten kawałek materiału który troche nam się na zdjęciach sknocił kolorystycznie to polski produkt z próbek ripstopu jakie dostaliśmy pod nasze nowe zamówienie. Jest to pustynny wariant wzoru kamuflażu V wydziału ABW (miał taką samą paletę kolorów jak wz.93 Pantera), do tej pory pojawiają sie z tego UeSy, sama V na akcji występuje obecnie raczej w granatowych kombinezonach. Wersja "metro" czyli miejska tego kamuflażu pojawia się tu i tam w SPAPach. Generalnie to najlepszy jak dotąd polski kamuflaż - rzeczywiście flecktarnopodobny, ale nie mający z nim bezpośrednio nic wspólnego. ...
.
znaczy czeka nas "flektarnizacja" mundurów , czy to luźny pomysł którego prototypy pokrążą a potem sprawa ucichnie?? nie pytam o odzienia we wzorkach <etro , tylko tym co jak Catch22 pisałeś był zrobiony w palecie barw Pantery?
Wysłany: 18-11-2005, 00:18
Wręcz przeciwnie Rzufik, flectarnizację mamy już za sobą.
Wojsko raczej przez najbliższe 5 lat kamuflażu nie zmieni, zreszta uważam że nie ma takiej potrzeby pod warunkiem ze zapewni się dobre materiały i projekty oraz kontrolę jakości.
Kamuflaż leśny w tym wzorze był używany przez operacyjnych funkcjonariuszy V wydziału ABW, o ile wiem odeszli od niego po prostu na rzecz klasycznych "kominiarskich" kombinezonów jakich używają inne formacje o podobnym profilu. Tak jak duża część pododdziałów policyjnych też już "metra" nie używa.
Teraz te skądinąd świetne kamuflaże powrócą na rynek, być może również w cordurze...
Jako ze mowa tutaj o camo, a nie bedzie mnie w najblizszym czasie stac na muticama (choc bardzo mi sie podoba) to zapytam przy okazji zdjec wklejonych przez Catch22, czyli czy mozna kupic gdzies w naszym kraju podrobki CadPat'a? Chcialbym go poprzerabiac na swoje potrzeby a camo jak najbardziej mi pasuje...
Dostalem od kolegi przywiezione skads, a nie wiem skad, podrobki kapelusza i czapki patrolowej wlasnie w chinskiej produkcji cadpat'a i szukam czegos takiego za rozsadna cene.
Drugie pytanko, gdzie mozna dostac mundury dunskie? Moze ktos ma jakies ladne fotki pokazujace jego kroj?
Wracajac do tematu czyli MultiCam to na jesien jest masakrycznie fajny a na cala reszte CadPat i wiecej na nasze lasy nie jest potrzebne
Wysłany: 27-01-2006, 02:12
podróbki pixeli robi Miltec wiec powienieneś je znaleźć w każdym pierwszym z brzegu demobilo-milteco-shopie. NAwet chinską podróbke oporządzenia RPA widziałem juz zarównow pustynnym jak leśnym pixelu.
Z multicamem , to rzeczywiście najwięcej obecuję sobie po wczesnej jesieni , na pozostałe kawałki roku jest za jasny.
sęk w tym że to co widziałemw Cadpacie i MArpacie to były podróbkowe modele zaś sama tkanina wyglądała na najwyzej na corduropodobną...
obawiam sie ze moze byc z tym problem.. tj. z oryginalną cordurą w tym deseniu
OK ujme pytanie inaczej. MOże ktoś zan zakłądy robiące cordure w USA, Kanadzie?
Sam namierzyłem kilka ale nie robią wielokolorowych (malowanych) cordur.
_________________ nie ma złej pogody, jest tylko złe wyposażenie
Moze skontaktujcie sie bezposrednio z Concordia. Dla Nas bez problemu dostarczaja mniejsze ilosci niz kilometr. Ale to chyba jest taka ''Polska'' tradycja - owszem sprowadzimy, ale 5000 sztuk, 10 ton oczek, tysiac metrow materialu. Glupota, bo jak tu w takiej sytuacji rozwinac mala nowa firme???
Wysłany: 19-04-2006, 14:31
Makato weź skontaktuj sie z Seafieldem (choć podobno wychodzą z rynku cordur, a szkoda bo robili świetną, np. dla Czechów) albo z Concordią. Te 1000-1500 metrów to wymóg jeśli zamawiasz coś w nowy nadruk. Paweł Janyst, nie pamiętam dokładnie- ale chyba właśnie w Concordii zamówił tę swoją cordurę 590 w panterze i musiał rzeczywiście parę groszy w to włożyć. Natomiast kolory i nadruki nie wymagające robienia np nowych wałków można kupić w detalu albo ze stocków z magazynu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum