W temacie o obronie budynku Dzikki zasugerowal uzycie min kierunkowych przeciw smiglowcom na dachu. Zastanowilo mnie, czy oddzialy liniowe WP maja minyu kierunkowe na stanie, jesli tak to jakie (MON-50, MON-100, MON-200?), a jesli nie, to czy uzywaja jakis niestanowych w Iraku.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 01-09-2006, 23:00
jak już to mon 100 i 200 jeżeli chodzi o kierunkowe.
ps co do zwalczania śmigłowców S. to są inne metody i nie koniecznie z minami. wymyślili to już wietnamce. używali granatów i wiatraczków. zawleczki granatów na odciągach były przyczepione do wiatraczków. Smigło w zawisie wprowadzało w ruch wiatraczek który wyciągał zawleczkę akurat w chwili gdy desant był już na ziemi.
polecam książkę "pułapki z indochin" ;)
? jakoś tego nie widze... wieje wiatr, tu wypada zawleczka... no ok, ale zwykły odciąg zrobi to samo...sorry Złamana Szczało ale pachnie mi to legendą dla turystów.
Wysłany: 02-09-2006, 09:53
zapewniam Cię K. że to nie legenda. oczywiście sam tego nie testowalem bo mi śmigłowca nie dali ale schemat w sumie był ok. jak odzyskam wyżej wspomnianą książkę to zeskanujuę. Zresztą pomysłów tam było więcej.
Co do tego wiatrak zaczynał się kręcić nawijając na siebie odciąg. Wszystko było tak wymierzone żeby zadać największe strzty żołnierzom w momencie desantowania się nie żeby rozwalić śmigłowiec.
Zresztą wiesz jak jest. Wietkong miał dobre patenty jeżeli chodzi o zasadzki i pułapki.
PS. złamana Strzało jak już
grey [Usunięty]
Wysłany: 03-09-2006, 19:12
Czyli sa MON-100 o MON-200... Broken_arrow, jestes w rozpoznaniu bodajze, czy na poligonie podczas cwiczen macie na stanie kierunkowe? Ile, jak ich uzywacie? Tak jak Amerykanie do np. do ochony podczas dluzszego pobytu? Do wsparcia zasadzki? Bylbym wdzieczny za info jak w WP sie stosuje takie miny.
Wysłany: 03-09-2006, 21:21
Panowie widze że nie macie za dużego pojęcia o polish army.
W MONie na poligonie nie używa się min bojowych! w zasadzie prawie wogóle.
Co do używania min to używa się głównie atrap i to w zasadzie na zajęciach z inż-sapu. Jeżeli chodzi o taktykę to można z zapotrzebować pare atrp i wykorzystać przy szkoleniu. Generalnie stosuje się miny bojowe ale nie uzbrojone i bez zapalników.
Co do używania min MON100 to używa się do różnych celów. Do obrony ale i też przy zasadzkach. Zabezpiecznie odwrotu i wiele innych.
Swoją droga MON100 raz tylko miałem przyjemność użyć bojowej na STARA (zostaje sieczka. )
Generalnie do szkolenia używa się środków pozoracji.
W działaniach specjalnych używaliśmy też sprzętu saperskiego (spłonek itp) benzyny i innych gadżetów ale to troche inne bajki. A to wątek o minach typowo klasycznych a nie samorobotnych prawda?
grey [Usunięty]
Wysłany: 03-09-2006, 21:54
[OT]
Uzywaj liczby pojedynczej, gdy mowisz do jednej osoby.
Tak, niewiele o WP wiem, bo bylem w nim tylko 12 miesiecy, 6 lat temu z okladem.
Zadaje pytania, aby sie dowiedziec, a nie po to, by sie chwalic wiedza. Gdybym wiedzial, nie pytalbym sie - chyba po to jest to forum.
Na oczy w WP widzialem tylko atrape przeciwczolgowej i drewnianej przeciwpiechotnej. Na poligonie bylem... ale zadnych atrap czy bojowych min nie widzialem. Za to mnoooostwo ziemniakow.
[/OT]
Czyli reasumujac stosuje sie kierunkowe w tych samych sytuacjach co Amerykanie, ale sama specyfikacja min jest mocno inna (przede wszystkim mniejszy kat).
Ostatnio zmieniony przez Kangur 03-09-2006, 23:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 04-09-2006, 10:09
ja też S. Ale kolega pytał o MONy więc mu odpowiedziałem. Swoją drogą to POMZy czy nawet PMD są równie miłe i ciekawe i można zrobić z nich fajne rzeczy. nie zapominajmy też o PSM1. W WP są różne i ciekawe miny na stanie Więc możemy podyskutować o nich jak ktoś chce.
ps. spoko S. (o samoróbkach) i tak nie jestem upoważniony do udzielania takich informacji ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum