Wysłany: 23-10-2007, 23:43 Marketingowy probelm pasa biodrowego w plecakach.
Jak w temacie "marketingowy problem" dotyczy pewnych polskich stereotypów ( przynajmniej tak mi się wydaje) dotyczących spojrzenia na problematykę dobrego pasa biodrowego w plecakach dużych pojemności.
Jeżeli sie myle to wyprowadźcie mnie z błedu, otóż mam wrażenie , że w ocenie wiekszości Polaków, dobry pas biodrowy w dużych plecakach musi być SZTYWNY, czy też tak uważacie????
Zastanawiałem sie czy nie użyć tego pytania w ankiecie , ale oststecznie daję sobie z ankieta spokój.
Od pewnego czasu chodził za mna pomysł zmiany pasa biodrowego na szeroki i stosunkowo miękki, bo niby czym uzasadnione jest stosowanie sztywnych pasów???? Zastanawiając sie nad tym problemem dłużej doszedłem do przekonania że żaden sztywny pas biodrowy nie może konkurować z odpowiednio uformowanym, odpowiednio szerokim miekkim pasem.
W końcu nowy Wolverin 90L zamienił się z projektu na prototyp z którym pobiegałem przez 10dni po Bieszczadach.
Oczywiście prototyp z nowym szerokim i miekkim pasem biodrowym. Mimo iż wymaga on kilku drobnych korekt , moje odczucia są takie - "Nigdy wiecej sztywnego pasa".
Miekki i szeroki pas ( oczywiście z materiału nierozciągliwego - w naszym przypadku to dwie warstwy cordury 1100D z cieńką spieniona guma pomiędzy nimi i dwoma rzędami tasm molle) o niebo lepiej przenosi obciążenie na biodra gdyż górna jego część wchodzi delikatnie w talię, a dolna opasuje kość biodrową stabilizując dodatkowo cały plecak. Dodatkowo jak jest potrzeba można pas zapiąć wokół plecaka , co jest przydatne w podróży gdzie sztywny odstający od plecaka pas potrafi stwarzać problemy np. na lotnisku czy w pociągu.To tyle w kwestii jego przewagi nad pasem sztywnym. Trudno mi pisać coś wiecej, trzeba to przymierzyć i wszystko będzie jasne.
Mój problem to paradoksalnie obawa przed wprowadzeniem nowego, lepszego rozwiazania, które ze względów na pewne utarte opiniie, że dobry pas biodrowy to pas sztywny, może spowodować dorzucenie nowej wersji Wolverina przez rynek.
Najlepszą metoda do zmiany takich stereotypów jest bezpośrednia prezentacja , ale rozwiązanie takie jest na szerszą skale nie wykonalne,
Fotki będą po dopracowaniu wszystkich szczegółów.
Jak Wy zapatrujecie sie na takie rozwiązanie.
_________________ nie ma złej pogody, jest tylko złe wyposażenie
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 24-10-2007, 00:14
Oczywiście, że miękki pas jest OK. Stosuje je na pewno Wisport. A sztywny bywa, że wbija się w ciało, zwłaszcza jak masz cieńsze ubranie na sobie. Można to porównać do różnicy w noszeniu pasa taktycznego z comfort-padem a pasa parcianego WP. Krótka gadka.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
nie będę nić mówił o pasie, są różne opcje, ale poruszyłeś interesujący problem marketingowy - wprowadzanie nowości.
Witamy w klubie.
Kamizelka MKT-3 ma nowatorskie rozwiązania, powodujące że ludzie, którzy na to patrzą nie są nawet w stanie tego ocenić, nie wiedzą na co się patrzą! Wytłumaczenie im wszystkich rozwiązań i tak ich przerasta, lub nie są w stanie przyjąć uzasadnienia, bo nigdy w życiu nie byli w sytuacji gdzie dane rozwiązanie ma sens i uzasadnienie.
Jest w Polsce taki internetowy młynek, napędzany fotkami z Military Morons (frajer z kasą i ładną stroną www + kompleks niższości), co potem przenosi się na kilka czasopism branżowych, spływa na fora internetowe i ustala się jakiś nowy 'standard' - nie mając o tym bladego pojęcia.
Po prostu są pewne MODY / TRENDY / PRZESĄDY - żeby je przełamać potrzebny jest czas i/lub potężny mechanizm marketingowy/reklamowy = $$$.
Powodzenia z tymi Waszymi sprzętami, to jest najlepszy plecak w tej klasie w Polsce jaki jest lokalnie produkowany. Klasa lepszy niż Tasmanian Tiger.
Wysłany: 24-10-2007, 13:02
Sam nigdy nie używałem miękkiego pasa biodrowego. Jednakże, dzięki pracy w sklepie turystycznym miałem możliwość przymierzenia takowych.
Na początek cośj o modelach plecaków firmy Vango (Pumori, Fitzroy). Oba posiadają bardzo rozbudowane pasy biodrowe - są wręcz mięsiste, grube i wysokie. Poduszka lędźwiowa jest również rozbudowana. Wrażenia z kilkunastominutowego chodzenia z obciążeniem ok 15 kg :
na początku wszystko świetnie, wygodnie etc, jednakże później czuć, że pas nie jest doskonały - za bardzo się wygina pod wpływem ciężaru.
Reindeer Wisportu - szczątkowy, miękki pas biodrowy - mi wogóle nie pasował. Najbardziej odpowiadal osobom szczupłym. Wg mnie jest po prostu za cienki i za krótki dla większości osób.
Kailua Salewy - wg mnie też bez rewelacji, aczkolwiek kilkunastu osobom pasowało, że pas biodrowy nie jest bardzo sztywny.
Sądzę, że sporo może zależeć od budowy ciała użytkownika, bo jak wiadomo, nie każdy plecak pasuje dla wszystkich. Jeżeli chodzi o wszystkie pasujące mi konstrukcje plecaków, to każdy miałjednak sztywny pas biodrowy. Przymierzałem min. Karrimor (PRI) Sabre 130, Jaguara, plecaki Lafumy i kilka innych jeszcze. Sam użytkuję Wolverina, który jednak ma sztywny pas biodrowy i na prawdę nie mam do niego zastrzeżeń (oprócz tego, że przydalyby się "firmowe" gumki zatrzymujące taśmę w miejscu, bo czasami lubi sie rozregulować).
_________________ And once you've lost there's no way back, no way at all.
Rzez - ja również uważałem pasy w dotychczasowych wersjach Wolverina za bdb, teraz po testach nowej konstrukcji oceniam je tylko na db a owa nowość ma u mnie ocene celującą. Przyznam, że samemu byłem zaskoczony różnica w komforcie. Spodziewałem się , że będzie lepiej ale nie do tego stopnia.
Moje obawy dotyczą podjęcia decyzji - którą wersję pasa wdrożyć do produkcji. Niby obawa śmieszna bo sam doskonale ( po testach ) wiem, że o sztywnym pasie juz nie chce słyszeć, ale w Polsce mało jest osób, które miały okazję nosić porządne plecaki z miekkim i szerokim pasem. Utarło sie przez lata przekonanie , że pas musi być sztywny, a ja nie mam koncepcji jak takim poglądom dać szybki i skuteczny odpór. Obawiam się , że z powodu miękkiego pasa w eter pójdą zarzuty , że Arizzon ze swoimi Wolverinami "schodzi na psy" !!!
Wysłany: 24-10-2007, 15:27
Makato - a myślicie nad możliwością wyboru pasa biodrowego? Wiesz, tak, żeby można było odczepić jeden i włożyć drugi. Czy też jest problem tego typu, że miekki pas jest zbyt obszerny, aby można było go wyjmowac i będzie wszyty na stałe? Bowiem, jeżeli pasy można będzie zamieniać, to zawsze każdy wybierze sobie co mu pasuje (i będzie miał mozliwość zdecydowania sie na któryś z nich). Problem w pewien sposób zostanie rozwiązany.
Mam pytanie zwiazane z miekkim pasem biodrowym pośrednio - jeżeli jest lub byłby wyjmowalny, to czy asymetryczny?
ps. mogłbyś jakies foty, chociażby poglądowo wrzucić?
_________________ And once you've lost there's no way back, no way at all.
Makato - a myślicie nad możliwością wyboru pasa biodrowego? Wiesz, tak, żeby można było odczepić jeden i włożyć drugi. Czy też jest problem tego typu, że miekki pas jest zbyt obszerny, aby można było go wyjmowac i będzie wszyty na stałe? Bowiem, jeżeli pasy można będzie zamieniać, to zawsze każdy wybierze sobie co mu pasuje (i będzie miał mozliwość zdecydowania sie na któryś z nich). Problem w pewien sposób zostanie rozwiązany.
Mam pytanie zwiazane z miekkim pasem biodrowym pośrednio - jeżeli jest lub byłby wyjmowalny, to czy asymetryczny?
ps. mogłbyś jakies foty, chociażby poglądowo wrzucić?
Dokładnie, nad takim rozwiazaniem się zastanawiam - pas do wyboru , ale to troche komplikuje konstrukcje plecak który musi byc wyposazony w dwa niezależne systemy odciągów pasa biodrowego do plecaka.
Pas w naszym wykonaniu będzie odczepiany ( podobnie jak obecny sztywny) i dodatkowo będzie mógł służyć za samodzielny pas taktyczny.
Zasadniczo pas powinien być asymetryczny, bo to warunkuje anatomia, niezaleznie czy sztywny czy miekki. Jednak naszego nie bedzie można go mocować poprzez obrócenie o 180stopni jak pasa sztywnego.
Dzieki Rzez za wyjasnienie sprawy! W takiej sytuacji pas bez wkladki tworzywowej jest zdecydowanie lepszy. Ale i z drugiej strony - nigdy nie mialem mozliwosci uzytkowania plecaka z twardym pasem. Wiec dla mnie kwadratura kola. A kto obecnie produkuje plecaki z twardymi pasami biodrowymi?
Uzywam Karrimora Sabre 80-130 z miekkim pasem, uzywalem zasobnik piechoty gorskiej - takze z miekkim pasem, plecacek na co dzien to Blackhawk PatrolPack - wszystkie maja miekkie pasy i sprawdzaja sie znakomicie! Uzywalem tez cywilnego Campusa Explorer 60l. z miekkim pasem i plecaki bez pasow biodrowych - takie ze stelazem zewnetrznym i jeszcze zarowno zasobnik desantowy (starego wzoru) jak rowniez zasobnik piechoty - Ostatnie dwa modele - nie posiadaly zadnego pasa biodrowego. A jednak byly ... wygodne.
_________________ Jakby co, kieby co, kany co - To my som. J. Galica
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-10-2007, 22:50
Żeby daleko nie szukać:
Sztywne, dopasowane anatomicznie pasy (ograniczam się tylko do najbardziej uznanych producentów robiących zamówienia wojskowe i dla SF) - mamy np w ofercie kanadyjskiego Arc'teryxa (m.in seria nowych plecaków ILBE dla USMC), amerykańskiego Mystery Ranch (głównie sprzęt dla SEALSów i części SOCOMu, oraz duże, wyprawowe plecaki dla marki Camelbak) oraz absolutnego plecakowego mistrzostwa, czyli norweskiej Norrony.
Z drugiej mańki bardzo cenione (i ceniącego się w US) Kifaru - promujące pasy miękkie.
Używałem plecaków i z miękkimi i z usztywnianymi pasami i szczerze mówiąc mi to różnicy specjalnej nie robi - najwygodniejszy był chyba Karrimor Sabre 130 (miękki pas), ale do cięższych ładunków to stary model Norrony Recon Pack 125 z zewnętrznym, rurowym stelażem (sztywny, formowany pas).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum