Witam,
ostatnio zakupiłem stelaż molle i worek od alicji M. Do tej pory zdążyłem ją jedynie z fastexować i nic ponad to, na razie czekam na naprawę maszyny do szycia. Chciał bym zapytać się o jakieś spostrzeżenia odnośnie tego co przerobić, co zmienić itp. Gdyż ja nie mam zbyt wielu doświadczeń odnośnie alicji.
Zastanawiam się nad dodaniem dwóch rzędów palsów w miejscu tej taśmy do doczepiania oporządzenia alice, czy to dobry pomysł?
Przepraszam za jakość zdjęć ale z powodu braku aparatu zrobiłem je telefonem .
Ostatnio zmieniony przez w0jna 25-02-2007, 23:59, w całości zmieniany 3 razy
Przede wszystkim myślałem w miejscu tam gdzie znajduje się ten pas do mocowania oporządzenia alice, nie odpruwając go, doszyć jedną taśmę calową i jedną jeszcze powyżej (zabezpieczając ją od wewnątrz jeszcze jedną). No i palsy na klapie oczywiście i po bokach. Zastanawiałem się tez jeszcze czy nie odpruć tych kieszeni i całą spalsować.
Wiem, widziałem to już jakiś czas temu (też z twojego linka) podobają mi sie te taśmy właśnie ale sposób dodawania do niej klamer już mi się akurat nie za bardzo podoba. Tylko nie zastanawiam się czy na klapie nie doszyć takiego worka (jak w niektórych kifaru) lub palsów, a tak w ogóle to się zastanawiam czy nie odpruć kieszeni i całej nie obszyć palsami (to i tak poczeka bo na razie nie mam sprawnej maszyny). Swoją drogą Kangur ta twoja propozycja jest interesująca a ile by to kosztowało?
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 26-02-2007, 14:56
Super chyba ucieło Ci część wiadomości
A tak w ogóle to jak odprujesz kieszenie to czasem one nie są przyszyte w taki sposób że część materiału- ta z kieszeni jest doszyta do komory głównej? Czyli ze nie będziesz miał całej kieszeni a jedynie fragment materiału? Mam nadzieję ze wiecie o co mi chodzi:) I Wtedy musiał byś doszyć jeszcze denko do kieszonki- w ogóle pomysł ten przy alice medium wydaje mi sie chybiony. Przy large to jeszcze przejdzie jeśli chcieli byśmy zrobić z niej mniejszy plecak.
W ogóle to pytam bo swoją alicje dawno już sprzedałem
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-02-2007, 16:44
W ALICE dodalbym komin, porzadna podnoszona klape ze sciagaczem i wewnetrzna kieszenia. Do tego dobry pas biodrowy, piersiowy oraz fastexy ( chociaz ani razu nie moglem narzekac na standardowe metalowe klamry/ napy) . Fajnie by bylo uszyc tez pokrowiec przeciwdeszczowy. Tasmy PALS jesli juz ktos jest maniakiem MOLLE dalbym w miejsce tej tasmy ktora jest nad kieszeniami i po bokach.
No dobra jeżeli chodzi o kieszenie to się zgodzę i palsy tylko po bokach i u góry oraz tą klapę. Jeżeli chodzi za to o pas biodrowy szelki itp to ja mam stelaż mole cały z tym dziadostwem.
Swoja drogą jeżeli chodzi o klapę to zawsze podobała mi się ta kifaru.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum