_________________ TAO PIELGRZYMUJĄCEGO ZAKONU PIECHOTY
I. naucz się cierpieć
II. niejesteś nikim wyjątkowym, znaj swoje miejsce
III. zerwij krępujące cię więzy
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
zdjęcia podałem raczej przykładowe.... bardziej chodzi mi o to czego oni używają... (pewnie M-coś tam) i czy realne jest zakupienie tego za cenę mniejszą niż mała Tajska służąca z kompletem szczepień?
ewentualnie inna luneta obserwacyjna z podziałką??
_________________ TAO PIELGRZYMUJĄCEGO ZAKONU PIECHOTY
I. naucz się cierpieć
II. niejesteś nikim wyjątkowym, znaj swoje miejsce
III. zerwij krępujące cię więzy
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 28-12-2010, 16:39
Arbuz, ne tej stronie znajdziesz sporo informacji. Zauważ, że dobór broni, celowników i lunet obserwacyjnych jest uzależniony od rodzaju sił zbrojnych i formacji, np. USMC M40A3 + SB PMII, Unertl 10x with Mil-Dots, US ARMY M24 + np. Weaver, 10x42 Leupold Ultra M3A telescope sight (Mil-Dots), itd.
http://www.snipercentral.com/spotting.htm#SPOTTING
Witam.
Z dostępnych na naszym rynku odradzam lunetę firmy "Meopta".
Po częstych kontaktach w polu z piaskiem i deszczem zostały po nich wraki.
Jeśli chodzi o sprzęt amerykański,to zamawiaj w Stanach,w Polsce marża za ichniejszy sprzęt jest często zabójcza.
Przykład:kumpel teraz zamawia lunetę na broń Nightforce'a,w US-1400$,u nas-10700zł.
Oczywiście jest ten plus bo zamawia na siebie Amerykanin z FOB-u,więc mijamy cło itp.
Dealerem Bushnell"a w Polsce jest Militaria.pl . Nie mają tego modelu w ofercie. Niestety nasi sojusznicy zza wielkiej wody nie chcą wysyłać tego typu zabawek do Polski. Spróbuj złapać nijakiego Yuri. Facet mieszka w US , tam bez problemu kupuje i wysyła do PL biorąc prowizję w wysokości +/- 10% wartości zamówienia. I mała rada : nie łap się na powiększenia typu : razy pierdylion. Lepiej kupić szkła lepszego producenta o mniejszej krotności powiększenia niż , za przeproszeniem jakiegoś Yukona x100 . Rozdzielczość , jakość powłok , jasność powoduje że czasem widać więcej na x20 niż u kiepskiego producenta w x40...
Yuri nie mieszka w Stanach Od jakichś dwóch tygodni tam siedzi, ale nie mieszka.
Ale akurat ta luneta - nie powinno być problemu z wysyłką z USA do Polski. Owszem, wielu rzeczy wysyłać nie wolno, ale ta luneta nie łapie się pod żadne kryteria ITAR. Znalazłem ja w nienajgorszej cenie w sklepie BH Photo Video, który sobie cenie, nie raz od nich kupowałem, ale ma status "discontinued". Może coś innego z tej kategorii:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum