Dzis na kilka dni dostalem do przetestowania lornetke wyposazona w uklad stabilizacji obrazu Fujinon Techno-Stabi TS 1440.
Troche suchych danych: Waga: 1,3 kg, powiekszenie 14X ,srednica zrenicy wyjsciowej 40mm. Zasilanie - cztery baterie AA.
Opis: Zawsze chcialem sprawdzic jak sprawuje sie cacko, ktore podobno kosztuje tyle co sredniej klasy samochod. Sprawdzilem - cena oscyluje w granicach (1300 Euro + 22% VAT)xaktualny kurs - czyli ok 6000zl. Ale sa i drozsze modele, ze wzmacniaczem obrazu, ktorych cena jest porownynwalna do faktycznie ceny dobrego auta.
Pierwsze wrazenie. Jest to lornetka z polcywilnym, polwojskowym charakterem. Szczelna. Zasilana paluszkami, co daje jej pierwszy plus. Prosta w obsludze, ale jak kazde urzadzenie optyczne i elektroniczne - delikatna i wymagajaca nalezytego traktowania. Kadlub raczej magnezowy, osloniety tworzywem sztucznym i pokryty warstwa gumowa. Pierwszy minus - guma jest przyklejona dosc slabym klejem i w niektorych miejscach odchodzi. Powiekszenie stale 14x sprawia, ze najmniejsze drzenie reki jest widoczne na obrazie. Dokladnie pod palcem wskazujacym umieszczone plynnie dzialajace pokretlo do regulacji ostrosci. Pod lewym palcem wskazujacym dwa przyciski, glowny z wystajacym punktem znacznikowym(wyraznie mozna go wyczuc palcem) i wylacznik. Przycisk glowny sluzy do wlaczenia calosci i wlaczenia i wylaczenia stabilizatora - w takiej kolejnosci. Po wlaczniu stabilizacji drganie obrazu znika jak kamfora - pozostaje tylko trwaly i plynnie przesuwajacy sie obserwowany obraz. To jak spowolnic film, bez zmiany szybkosci poruszajacego sie tla. Nastepny test - nagle przeniesienie lornetki na inny cel - efekt podobny - jakbys obserwowal zwolniony obraz. Niesamowite i do tego to uczucie - obraz caly czas swobodnie i delikatnie plywa. Ale pozostaje na swoim miejscu. Uczucie takie jak plynac na statku patrzymy w daleki punkt. Test trzeci - obserwacja punktu podczas marszu. Sprawdzilem na odcinku 20 metrow i jestem zaskoczony wynikiem - rewelacja. Oczywiscie, w nieznanym terenie nie bylbym na tyle odwazny, aby taki test wykonac - szkoda sprzetu, ale jest to pierwsza lornetka, ktora pozwala na obserwacje celu podczas poruszania sie. Tak samo podczas jazdy samochodem. Zdumiewajace, jak dlugo wytrzymuja baterie - slychac jak non stop pracuja silowniki. I jeszcze jedna zaleta - klapa, wysiadly baterie, a sprzet nadal dziala - tylko jako zwykla lornetka. Szkoda ze bede musial oddac. Kilka fotek
Ostatnio zmieniony przez siwy 11-04-2006, 17:36, w całości zmieniany 1 raz
Miałem kiedyś na któtko okazję pobawić sie tym cackiem.
14x i totalnie stabilny obraz. Zrobiło to na mnie wrażenie. Ale i cena i jej waga sa dla mnie zaporą.
Nie mniej jak komuś cena i waga nie przeszkadza to jest to świetny sprzęt.
_________________ nie ma złej pogody, jest tylko złe wyposażenie
Jak to lornetki! Nalezy dbac o nia i tyle. Oprocz wrazliwych szkiel dochodzi tutaj silnik i uklad stabilizujacy. Te ostatnie chronione solidna obudowa - stad wzrost masy. Wymiary porownywalne z podobnymi produktami - tradycyjnymi, waga wieksza o 25-30%, cena - o 300 % wyzsza od lornetek ''markowych'' - ale prawdziwa zalete doceniasz dopiero, jak przez godzine musisz obserwowac ''cel'' bez mozliwosci podparcia! 4 baterie AA 2500 mAh wytrzymaly 12,5 h. Boczny uchwyt wspomagajacy reke sprawdza sie w 100%. Zdaje sobie sprawe, ze nie jest tani sprzet, ale jest wart swojej ceny. Zdradze tajemnice TS 1440 jest w uzyciu w Armii Francuskiej.
McBren [Usunięty]
Wysłany: 13-04-2006, 17:47
Tudzież przy obserwacji z jadącego samochodu lub śmigłowca. Jak mocno trzęsie to niestabilizowaną lornetką po prostu nie da się obserwować, a taką ze stabilizacją to co innego.
Potwierdzam opinie McBrena. Obserwacja jest mozliwa podczas jazdy samochodem i to z rezultatem takim samym jak przy obsrewacji statycznej. Pojazd jechal 70 mil/h i podczas tego testu obserwowalem ruchomy cel. Podobnie podczas tzw. jazdy w miescie - czeste przyspieszenia i hamowania. Lornetka jest swietna, z otwartym czolem moge polecic ja kazdemu...ktory moze ja kupic - ze wzgledu na cene.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum