To są informacje w 100% pewne z ksiązeczki z mojej liny 10,5mm lanex.
"Liny typu B są wymiarowane do mniej męczącego obciążenia niż liny typu A. Przy stowowaniu lin typu B niezbędna jest lina ochronna przed nadmiernym otarciem, zacięziami, porozrywaniem. (...) Liny typo A są bardziej odpowiednie od liny typu B do zabezpieczania dojścia po linie i do ustawiania pozycji przy pracy,ponieważ zapewniają większe bezpieczeństwo".
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 26-05-2005, 07:59 odnośnie lin
odnośnie informacji o linach wszelkiej maści polecam książkę Aleksandra Lwowa "LINY" (chyba pełny tytuł podałem) pozycja opisuje mechanikę lin używanych w alpinistyce , tyypy węzłów , rodzaje stanowisk a także wszelkiej maści informacje na tematy zwiazane z konserwacją wyborem i rodzajami lin podaje.
Gorąco polecam i początkującym i zaawansowanym
Wysłany: 24-11-2009, 20:39 lina liny typu a b alpinizm techniki linowe
Różnica polega głównie na sposobach testowania liny zgodnie z EN1789. Linę typu A bada się w większości prób obciążeniem 100kg. Line typu B - 80kg. Minimalne obciążenie zrywające dla obu lin niezwiązanych to 22 i 18 oraz 15 i 12 kN, dla lin związanych "ósemką"(wartości odpowiednio dla typu A i B).
Poza tym na linach typu B nie powinno pracować się na wysokości. Z reguły też liny typu B mają mniejszą średnice i wagę niż typu A.
Jeśli ktoś chce poznać jeszcze bardziej szczegółowe wymagania oraz metody testowania lin to niech da znać, bo nie chcę przynudzać ;)
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum