Witam!
a więc pierwszy post w tym temacie.
NIe mam pojecia o łączności itd.- za abrdzo się w tym nie kręce. Dlatego chciałem abyście pomogli mi dobrać jakąś dobrą radiole, z dobrym zasięgiem do 300zł/2 sztuki. Przeglądając allegro natrafiłem na coś takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50720458
kusi zasięg i cena... jednak w łączności w cholere jest częstotliwości- poczynając od pmr, lpd kończąc na innym badziewiu :P
Czy krótkofalówka o tych parametrach ( 22 kanały (7 FRS i GMRS, 7 FRS, 8 GMRS). 38 kodów prywatnych na każdy kanał.) dobrze się spisze?
Jak to jest z w/w częstotliwościami- legalne czy nie? Jeżeli nie to czy podczas użytkowania ktoś ze stróży prawa :P namierzy, odbierze- jak to wygląda? I ważna sprawa- czy dużo ludzi to użyuwa- chodzi mi o kombatybilność tych kanałów ewentualnei z innymi- oczywiście jeśli jest taka opcja- jak mówiłem nie znam się na tym.
pozdrawiam!
Wilk
mantiz [Usunięty]
Wysłany: 09-05-2005, 22:25
Pierwsza i najwazniejsza sprawa to fakt ze radiotelefon ten nie jest zalegalizowany w Polsce.Jesli chcesz cos bez zezwolen i wolne od oplat to musisz znalezc sprzet o mocy nadawania do 500mW. Caly sprzet powyzej wymaga bezwzglednego posiadania zezwolenia oraz oznacza przymus wnoszenia oplat.
Druga sprawa to ze raczej malo osob na terenie Polski uzywa tego typu sprzetu.
Jesli moglbym cos zasugerowac to polecilbym MT-4040D pracujacy zarowno w pasmie pmr jak i lpd (dwa najpopualrniejsze pasma wsrod amatorow). Sprzet solidny, mozna bez problemu dokupic do niego akcesoria i jest dosc oszczedny jesli chodzi o energie (ze wzgledu na mozliwosc redukcji mocy nadawania na malych dystansach do 1km).
GRSW_Wilk [Usunięty]
Wysłany: 10-05-2005, 10:24
ale jeśli bym kupił midlanda... te pasma są kompatybline z innymi np. motorolami, a ludzie w moim kręgu ;) używają w/w, mnie zależy na zasięgu łączności (że tak to ujme- zabawa w rozpoznanie:P)....
Ale jek z tą (NIE) legalnością? Czy Ci od wykrywania :P są wstanie mnie wykryć? Jak tego można uniknąć? Jeśli mnie złapią jakie są tego konsekwencje? KTo nadaje na tym paśmie że ejst nielegalne?
PS- nie stać mnie na wydanie 275 zł na jedną radiole... niestety :( Dlatego skusiłem się na wybór midlandów... jednak nim ostateczna decyzja zapadnie- muszę się dowiedzieć o w/w czynniki :P
pozdro
Wilk
mantiz [Usunięty]
Wysłany: 10-05-2005, 17:18
Jezeli znajdzie sie ktos bardziej obryty w lacznosci w poblizu to jest Cie w stanie namierzyc w ciagu kilkudziesieciu minut, jesli tylko za bardzo sie nie przemieszczasz (czyt. ok 5-6km). Jednak z wlasnego doswiadczenia wiem ze lepiej nie uzywac zakazanych czestotliwosci... :P dwa razy musialem spieprzac w las zanim dotarlo do mnie ze lepiej nie uzywac tych czestotliwosci ;) takich czestotliwosci uzywaja chociazby (nie wiem w jakim zakresie obecnie) sily wojsk przeciwlotniczych... a oni raczej nie beda sie z Toba, ze tak powiem cackac... ;) Jezeli juz Cie znajda konsekwencje beda zalezne od tego jak bardzo wszedles im za przeproszeniem w parade. jesli tylko uslyszeli to skonczy sie na grzywnie, jesli im cos zagluszysz to juz gorzej. kara moze byc nawet pozbawienie wolnosci... Jednak wojsko to pol biedy. Moze byc jeszcze gorzej jak wejdziesz na pasmo policyjne.... wtedy dopiero bedzie "RUN FOREST, RUN!!!" ;)
Ja juz w ogole nie znam sie na radyjkach ale czy w czyms takim z opcja zakazanych czestotliwosci mozna ich po prostu nie uzywac?- wydaje mi sie, ze tak .
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
GRSW_Wilk [Usunięty]
Wysłany: 11-05-2005, 17:58
Jedynie w midlandach widziałem regulację od 0,5W- 3.0W. Ale z legalnością to chyba ma niewiele wspólnego. Jeszcze mnie dobiegły słuchy, że od 0,5W w góre jest nielegalne...
mantiz [Usunięty]
Wysłany: 11-05-2005, 19:13
Wilku masz racje. wszystko powyzej tej granicy jest juz na oplaty. Takie mamy prawo i jak narazie sie nie zanosi na jakies zmiany w kierunku podwyzszenia tej imho dosc i tak juz niskiej granicy
wiem tylko ze przy radiotelefonach (nie CB) to ograniczenie jest do 0,5W. Właśnie- coś innego o dobrym zasięgu i niskiej cenie prócz maycomów (i tak za drogie i mały zasięg) by było :/?
Ale czy wszystkie kanaly tych midlandow sa nielegalne?
Po za tym to chyba popularne czestotliwosci w stanach- sporo motorolek rodem z usa ma te kanaly.
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
jac-t [Usunięty]
Wysłany: 14-05-2005, 18:45
:///// ja niestety nie mam pojecia o łączności więc pliz kangur - napisz coś o tym kiedyś w zielonej taktyce.
niestety moja wiedza na temat lacznosci jest bardzo ograniczona - w dziale "zielona" jest jeden artykul na temat używania radiostacji... dodatkowa informacja jest w dziale kody i szyfry - postaram sie cos dodać w miare mozliwosci i czasu.
mysle ze "zwykła" motorola lub podobny sprzet do 300PLN za komplet (dwie sztuki) powinien doc łaczność na dystansie do 2000m przy dobrych warunkach. Na wiecej w takiej cenie liczyc raczej nie mozesz. Wszystkie "bajery" etc etc kosztuja pieniadze a przenosne radia dostepne na rynku cywilnym sa dosc ograniczone.
co bys nie robil to pamietaj ze ktos ZAWSZE słucha.
Generalnie przy obecnym ograniczeniu mocy nadawania nie ma co marzyc o zasiegu wiekszym niz 5km przy dobrych wiatrach. 2000m spokojnie mozna osiagnac przy mocy 0,3 przy 0,5 jest to okolo 3-4km. Specjalnie Cb sie nie interesuje, ale z tego co wiem to faktycznie limit to 25.
Pozdrawiam Mantiz
Nieco informacji:
Limit mocy w paśmie CB to 12 W w SSB i 4 W w AM i FM (W zakresie częstotliwości 26,960 do 27,405. IMHO nie ma ręcznych krótkofalówek w paśmie CB pracujących emisją SSB).
W paśmie PMR to 500mW
W paśmie LPD to 10 mW
Zasięg radia zależy od miejsca używania.
Lasy liściaste, gęsta zabudowa, przebiegające w pobliżu linie energetyczne znacznie zmniejszają zasięg.
Używanie nadajnika niezgodnego z polskim prawem grozi karą do 2 lat więzienia.
P.S. Tu znalazłem bardzo "w klimatach wojskowych" ciekawe radio.
http://www.mawsrp.pl/PRR-Personal-Role-Radio
W zależności w jakim wycinku pasma 2,4 GHz pracuje, do obsługi potrzebne będzie pozwolenie radiowe II kategorii lub praca/służba w MON-ie.
_________________ Per aspera ad astra
surv [Usunięty]
Wysłany: 24-08-2005, 08:50
Bodajże 13 kanał czy coś takiego pasma 2.4 GHz jest zarezerwowany dla wojska. Na pozostałych w praktyce idą sieci komputerowe wi-fi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum