Wysłany: 06-02-2011, 15:01
Ciężki temat.
Sam sie interesuje sprzętem NFM (użytkuje RENA i Jormugand) Z tego co wiem, to jest to system (podstawa jest dodajże Plate Carrier) stworzony dla jednostek specjalnych. W skład systemu wchodzą Kamizelka/ki, ładownice, balistyka. Ogólnie jeszcze nic o nim oficjalnie nie wiadomo. Dopiero go testują.
Czytałem gdzieś, że ozna go porównać do Velciraptora Maskpolu (chodzi tu konkretnie o samego Plate Carriera)
Ogólnie sprzęt NFM Wydaje się "robić robotę". Maja sporo dobrych patentów (np. Jormugand, kamizelka dla morskiego oddziału Gromu)
tak - na pewno patrzeli na produkty Maskpolu, bo właśnie 18 projektantów w Potegowie popełniło zbiorowe samobójstwo bo skończyły im się pomysły więc patrzą co robi Maskpol.
Ciekawa teoria. Naprawdę, to jest grube.
Cholera ich wie co tam robią, to tak jak z winda - w bok nie pojedzie, nawet w Crye Precision już się skończyły pomysły więc nie wiem czego się spodziewasz - albo czego wogule się można spodziewać - na razie nie ma nowych pomysłów, patrz Shot Show 2011.
NFM ma roczne obroty na poziomie 25m Euro - albo 125M Euro, zależy jak liczyć - tam nie musi być żadnej weny twórczej, tylko struktura do zarabiania pieniędzy i organizacja logistyczna + kapitałowa.
Myślę że nikt tam nie ma bladego pojecie co robi Maskpol, albo inna polska firma - trochę tak jak byś się zapytał w FN Herstal albo Steyr Mannlicher co sadzą o MSBS i nowych produktach Łucznika. Lekka abstrakcja.
Jak Maskpol wystartuje w Norwegii na przetarg za 10 000 000 Euro to może wtedy zaczną - ooops, tam już nie idzie posmarować i zabłysnąć kopią CIRAS V 9 oraz nie idzie dostać zamówienia bez przetargu grożąc ministrowi strajkiem, więc słabo to widzę gdzieś poza PRL-em.
Zadzwoń do NFM i się zapytaj, zawsze najlepiej u źródła się dowiedzieć :-)
tak - na pewno patrzeli na produkty Maskpolu, bo właśnie 18 projektantów w Potegowie popełniło zbiorowe samobójstwo bo skończyły im się pomysły więc patrzą co robi Maskpol.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-02-2011, 23:45
Kangur napisał/a:
Na Maskpol pewnie nie patrzyli, ale na Paraclete czy Eagle im się zdarzało... Ja wiem jak jest w Maskpolu z tematem bo dla nich robiliśmy te ostatnie projekty i tyle. Z NFM kiedyś gadaliśmy, ale do współpracy nie doszło koniec końców... Myślisz że jakby NFM zrobił to co się obecnie nazywa Velociraptorem to byłoby to jakieś zdecydowanie inne, lepsze, cudowne? A właściwie pokaż mi z obecnej oferty NFM, przynajmniej tej z roku 2010 jakiś projekt w tej samej kategorii który byłby znacząco lepszy ergonomicznie, albo robiłby coś mądrzejszego? Wszystkich kamizelek pewnie nie znam, ale te które widziałem - z pewnością ok, wiele się nie różniły...
Cytat:
Cholera ich wie co tam robią, to tak jak z winda - w bok nie pojedzie, nawet w Crye Precision już się skończyły pomysły więc nie wiem czego się spodziewasz - albo czego wogule się można spodziewać - na razie nie ma nowych pomysłów, patrz Shot Show 2011.
Czekaj, rozmawiałeś z Crye na Shot Show? Wiesz co robią? Czy tylko na podstawie filmów z YouTube tak piszesz?
Cytat:
Myślę że nikt tam nie ma bladego pojecie co robi Maskpol, albo inna polska firma - trochę tak jak byś się zapytał w FN Herstal albo Steyr Mannlicher co sadzą o MSBS i nowych produktach Łucznika. Lekka abstrakcja.
Nie wiem jak Steyr, ale FN-owcy dosyć dobrze znają temat MSBS, mają swoje zdanie. Kontakt z nimi jest, ludzie się znają przecież. To nie temat o MSBS i polskiej zbrojeniówce ale ja bym tak nie płynął z teorią...
Cytat:
Jak Maskpol wystartuje w Norwegii na przetarg za 10 000 000 Euro to może wtedy zaczną - ooops, tam już nie idzie posmarować i zabłysnąć kopią CIRAS V 9
Patrz, a ja myslałem że NFM to głównie kopie CIRASów i innego amerykańskiego szpeju... tak przynajmniej twierdzą użytkownicy norwescy, chcesz to poszukaj na MP opinii. Przypomnij mi jeśli możesz jaka była ostatnia innowacyjna i oryginalna rzecz NFM? Tri-Lock? Co do smarowania to lepiej poczytaj co pisze się w komentarzach w prasie szewdzkiej i norweskiej zarówno o pewnym oficerze odpowiedzialnym za zakupy uzbrojenia dla armii norweskiej jak i historiach dookoła sfałszowania kwitów balistycznych z Mellrichstadt. Powiedzmy że atmosfera jest równie "czysta" jak u nas.
Cytat:
oraz nie idzie dostać zamówienia bez przetargu grożąc ministrowi strajkiem, więc słabo to widzę gdzieś poza PRL-em.
A w jakiż to sposób Maskpol mieszczący się wśród pół pod Kłobuckiem może grozić ministrowi strajkiem. Panie, to nie są stoczniowcy...
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-02-2011, 09:26
W zeszłym roku było postępowanie przetargowe w Gromie na taktyczne kamizelki modułowe Korsarz ED. Z opisu wynika, że Korsarz to zmodyfikowana kamizelka Jormugand. Czyli: możliwość przenoszenia 4 płyt, system modułowy PALS/MOLLE, zintegrowana uprząż, trzy uchwyty ewakuacyjne na plecach (centralny + 2 boczne), zewnątrz cordura 770dtex, od wewnątrz siatka konstrukcyjna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum