Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-03-2008, 15:03
Żadne, jeśli mówimy o kamizelkach.
Pierwsze to podróbka chestrigo-plate carriera (seria Weestach-Woostach-Waastach) orginalnie robionego przez HSGI, a drugie to po prostu rozbudowany chestrig. Taki sprzęt najlepiej nadaje się do działania z pojazdów, działań ochronnych. Do klasycznie rozumianego "działania w lesie" jakby mniej.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Gru 2005 Posty: 15 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-03-2008, 19:48
Ja swojego czasu używałem czegoś takiego:
Całość oparłem na kamizelce systemu CMVS (taka modułowa LBVka, do wyrwania na jebaju za niewielkie pieniądze). Do tego podpiąłem pas z comfort padem (nie ma go akurat na zdjęciu).
Mieściła naprawdę dużo szpeju i do tego bez problemu działała z plecakiem.
12 magów, dwa medicale/utility, 2 pouche do krótkiej, 4 do 6ciu pouchy na granaty (w zależności od potrzeb), duże cargo, dwa canteen pouche, dump, nóź i sporo wolnego miejsca na pasie głównym na inny szpej w razie potrzeb.
NICE LOADOUT!
U mnie jest podobnie z tym ze caly stuff mam na pasie glownym,u ciebie ladownice na magi sa na froncie wiec masz troche wiecej miejsca na pasie. W sumie u mnie sa tylko szelki. apropo szelek twoje sa chyba wygodniejsze w czesci ramiennej mialem juz kiedys LBVke moje zas sa troche za waskie daje to o sobie znac po dluzszym spacerowaniu.
chcialbym to jakos rozlozyc wiec czesc dal bym na kamizelke a czesc zostawil bym na pasie, chce uniknac plecaka bo wypady sa krotkie
Czyli kamizelka: na tyl Hydration Carrier plus to co moge umiescic na plecach czyli np ladownica na radio , na front admin pouch, ladownice na magi do m4.
Na pas pistolet,ladownice na magi do pistoletu,dump pouch,utility pouch,cargo, noz, medic pack
_________________ w okopach nie ma niewierzacych..
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-03-2008, 00:52
Dobrze, żeby nie było że nic nikt nie chce powiedzieć i tylko głupie żarty.
Tak jak kiedyś złożyłem Igorowi oporządzenie na bazie tego CMVS'a, bo mieliśmy z tą kamizelką jakieś doświadczenie przedtem - dobrze kombinując na się z jej pomocą złożyć odlschoolowe oporządzenie mieszczące naprawdę sporo, chociaż sama kamizelka ma kilka wad konstrukcyjnych, które zmniejszają jej komfort.
To co próbowałeś składać w oparciu o ten pas modułowy i szelki ALICE... no cóż, trochę słaby pomysł. To nie jest pas który dobrze posłuży jako podstawa oporządzenia, może być uzupełniającym pasem tej całej umownej "1 linii" ale nic więcej. Powiedziałeś że chcesz oporządzenie "do lasu", o ile nie doszło do połknięcia literki "n" to, jak słusznie zauważył Kangur - im dalej w las tym więcej wiewiórek.
Określiłeś powyżej mniej więcej swoje wymagania - sprzęt jest do zabawy, balistyki raczej nie potrzebujesz, mega ładowność nie jest dla Ciebie priorytetem, nie musisz wyglądać też dokładnie "jak pan na zdjęciu"... Dobra. Nie bedę się jakoś motał w oferty różnych firm, nie będę tłumaczył ile jest wariantów i co brać pod uwagę - po prostu powiem co sam uważam za najlepsze w ofercie "z półki", czy Cię na to stać, czy też na podróby, albo odpowiedniki tego sprzętu (o co trudno) to już nie moja sprawa:
Dostajesz w efekcie oporządzenie hybrydowe klasyczno-modułowe (jeśli wolisz kupić w pełni modułową bazę takiej kamizelki to proszę bardzo, znam nawet kogoś kto ma ja w PL dostępną od ręki). Jeśli bardzo chcesz to mogę ci pokazać palcem gdzie jaka kieszonka powinna iść. Generalnie na boki korpusu kamizelki najlepiej dać podwójną ładownicę pistoletową i kieszonkę na GPS po lewej. Po prawej nie za duża kieszeń GP lub IFAK (np zrywany). Na pas idą stosownie do okoliczności. Na samej kamizelce masz w tym momencie jeszcze miejsce na płaskie kieszenie na piersiach nad głównymi ładownicami - ale to już jak kto woli. O układzie kieszeni na pasie, prócz buttpacka pisać nie będę szczegółowo bo miejsca tam jest dużo, a używając kieszeni modułowych mozna tam upchnąć tyle że się człowiek zdziwi.
Starsza wersja omawianej przeze mnie kamizelki na moim koledze z TrainigSquadu
(Jak widać boczny panel kamizelki jest wolny - normalnie powinny tam być ładownice pistoletowe i kieszeń na strobo/gps.)
Jezeli chodzi o to co kto bierze ze soba w teren to jego indywidualna sprawa w to nie wnikam,
to co wspomniales o ladownicach do magow to doczepiam je tak samo jak biore atrape w teren.
zebralem cale info teraz zrobie lekki performance i zloze to wszystko do kupy.
PS ten zestaw twojego ziomka to wlasnie to o co mi chodzi.
_________________ w okopach nie ma niewierzacych..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum