Wysłany: 20-07-2010, 13:18 Kamizelka Formozy
Witam,
Poszukuję kamizelki do taktyki zielonej coś w stylu formozy
http://www.formoza.wp.mil.pl/fotogaleria/16/75.jpg (co to za kamizelka)
Czy ma ktoś jakieś propozycje? Super było by gdyby była zbudowana na siatce ( żeby była przewiewna), była modułowa oraz nie zapinana na zamek w środku ( chodzi mi o to żeby z przodu była duża powierzchnia do której mogę coś przyczepić)
Za pomoc z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony przez Foka 20-07-2010, 14:21, w całości zmieniany 1 raz
_________________ "Niewielki będzie pożytek z mówienia i pisania,jeżeli słowo będzie używane nie po to,aby szukać prawdy,wyrażać prawdę i dzielić się nią,ale tylko po to,by zwyciężyć w dyskusji i obronić swoje - może właśnie błędne - stanowisko"
Na fotce masz kamizelkę Janysport-u - albo oryginalną - albo kopię zrobioną przez firmę krzak która powstała tydzień przed ogłoszeniem przetargu, zrobiła kamizelki i zamknęła się tydzień po dostawie. Wujek generał-admirał to fantastyczna sprawa.
Nie wiem czy jest to Twoje kamizelkowe spełnienie marzeń, jak bawisz się w rekonstrukcje albo koniecznie zależy Ci na tym modelu to skontaktuj się z Janysportem, pewnie pan Paweł ma jeszcze parę sztuk na stanie.
W tej kamizelce jest taka taśma - która ma pewnei rzeczywiście wartość zerwania 2500kg - którą sie przewleka przez tył kamizelki, pod pachami i podpina sie pod linę ewakuacyjną śmigłowca.
Oczywiście należy mieć niezachwianą wiarę w Chrystysa Pana Naszego Zbawiciela gdyż całość jest pozbawiona atestów i raczej jebie trupem ALE patent jest - chyba na zasadzie że jak się pali dom to i na sznurowadle warto zjechać.
Mam nadzieję że nikt tego nigdy nie wykorzystywał w praktyce.
Wysłany: 20-07-2010, 17:28 Dziekuje
Witam Panowie,
Dziękuję za szybką reakcję, czy szanowne grono kolegów zna może jeszcze jakieś modele kamizelek o podobnej budowie - ale jakościowo dobrych?? W ogóle jaki sprzęt polecacie - nie chcę kupować tandety i stać mnie żeby kupić porządny sprzęt ale też nie chcę przepłacać. Co proponujecie - jakie firmy?
Czego? Człowieku, ogarnij się i napisz choć jeden post na poziomie pełnoletniej osoby!
Pokazujesz zdjęcia kamizelki zapinanej z przodu na zamek, mówisz, że chcesz taką samą, ale bez zamka. Ma być PC albo zintegrowana ale na siatce, kurwa, zdecyduj się i napisz czego potrzebujesz, bez pomocy zdjęć, na których nic nie widać.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 21-07-2010, 00:15
FOKA po pierwsze nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi a do takich można niewątpliwie Twoją zaliczyć. Na zdjęciu jest kamizelka bez zamka ( bynajmniej ja takiego nie widzę). Szukam kamizelki do działań w lesie więc najlepiej na siatce. Jeżeli czegoś nie rozumiem to wytłumacz jak człowiek człowiekowi a nie pierdol od rzecz - z poważaniem.
Pozostałym dziękuję za pomoc
FOKA po pierwsze nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi
Czy jak stanę na szynach i złapię za druty to pojadę jak tramwaj?
vioxx napisał/a:
Na zdjęciu jest kamizelka bez zamka ( bynajmniej ja takiego nie widzę).
Prawa kamizelka jest zdecydowanie z zamkiem, widać to po kroju.
vioxx napisał/a:
Jeżeli czegoś nie rozumiem to wytłumacz jak człowiek człowiekowi a nie pierdol od rzecz - z poważaniem.
Dość dokładnie Ci napisałem jakie są niejasności i co musisz doprecyzować.
Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego akurat kamizelka Formozy? Rekonstrukcja? To nie masz wyboru i musisz zdobyć taką? Bo Ci się podoba? Są lepsze.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 3 razy Wiek: 32 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 321 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 21-07-2010, 09:21
Chłopaku ogarnij się troszeczkę. Specyfika tego forum jest taka a nie inna. Będziesz pisać śmiesznie to nie licz na poważne odpowiedzi. Foka dobrze napisał: skoro to ma być rekonstrukcja (dodatkowo dałeś do zrozumienia że nie utrzymujesz się z zasiłku) to musisz kupić taką samą i tyle bez względu na cenę. Bo chyba o to tu chodzi w rekonstrukcji?
Chyba że chcesz poćwiczyć w lesie i rekonstrukcja ma być również w taktyce. ;) Wtedy rozumiem że nie ważne jak jesteście wyposażeni ale jesteście dobrze wyszkoleni (sorki ale nie mogę powstrzymywać się od uśmiechów)
Proszę niech ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tymi rekonstrukcjami?? Ja poważnie tego nie kumam. Ubieramy się jak Formoza i robimy sobie fotki? Ćwiczymy ich taktykę?? Proszę tylko o poważne odpowiedzi :D
Proszę niech ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tymi rekonstrukcjami?? Ja poważnie tego nie kumam. Ubieramy się jak Formoza i robimy sobie fotki? Ćwiczymy ich taktykę?? Proszę tylko o poważne odpowiedzi :D
Różnie różni podchodzą i niemal dla każdego rekonstrukcja (w szczegółach) oznacza co innego.
Dla jednego może być chińska kopia, byle wyglądało tak jak oryginał, a inny musi mieć kontraktowe skarpetki i papier toaletowy, a jeszcze inni muszą mieć nie tylko sprzęt oryginalny, ale wręcz biorący udział w jakimś konflikcie (zwykle dotyczy to ludzi zajmujących się Wietnamem lub 2 wś). Znam grupy które np nie dopuszczają w czasie imprez rekonstrukcyjnych używania i posiadania przy sobie współczesnego sprzętu czy to będzie długopis czy komórka.
Co do wyszkolenia też różnie, części wystarcza wygląd do zdjęć, część ogranicza się do musztry i życia obozowego, bo tego na zlotach jest najwięcej, a jeszcze inni starają się szkolić i regularnie ćwiczyć działania taktyczne. Oczywiście - nigdy nie osiągną poziomu wyszkolenia prawdziwego żołnierza, ale przynajmniej "jakoś wyglądają".
A co do "dlaczego"? A dlaczego ktoś zbiera znaczki, hoduje rybki, albo pali gumy driftując? Takie hobby, to mu się podoba. Do wojska iść nie może, nie chce, z takich czy innych powódów itp. Mnie śmieszą argumenty w dyskusji z ludźmi z mundurówki "jak jest taki twardy to niech wstąpi". A może on nie chce wstępować? Założy mundur co drugi weekend, z kolegami pójdzie do lasu, raz na kwartał zorganizuje jakieś szkolenie i już - to jest zabawa, rozrywka, hobby. Reko może być odskocznią od stresów dnia codziennego, a naprawdę jest wiele stresujących, męczących i niebezpiecznych zawodów poza służbą w policji czy w wojsku.
To nie znaczy, że jest gorszy od tego który służy. Ma swój zawód i swoją pasję, którą realizuje na codzień w pracy, i na której zarabia kasę na hobby. Równie dobrze informatyk bawiący się w reko mógłby powiedzieć żołnierzowi, który próbuje sobie w domu skonfigurować sieć bezprzewodową - jak jesteś taki mądry odejdź z wojska i zacznij tak zarabiać.
Wysłany: 21-07-2010, 10:43
FOKA
Ad 1 - NIE
Ad 2 - Ja tego zamka nie widzę i nie jestem specjalistą żeby rozpoznać po kroju zamka
Ad 3 - Sprecyzowałem potrzebna mi kamizelka do której mogę przymocować oporządzenie wg. własnych potrzeb, kamizelka najlepiej na siatce żeby była przewiewna i żeby nie była na zamek tylko miała dużo miejsca z przodu ( np. : na admin pouch)
Kamizelkę Formozy wziąłem dla przykładu żeby pokazać o co mniej więcej chodzi.
Do cahir79 nie wiedziałem że to forum tylko dla rekonstrukcji, ja potrzebuję jak najbardziej dobrej kamizelki do prawdziwego działania.
[ Dodano: 21-07-2010, 12:00 ]
A poza całą merytoryczną rozmową to chłopaki robicie z Siebie zamknięte koło znawców sprzętu. Zgłasza się ktoś do was z problemem to zamiast zadać parę pytań jeżeli czegoś nie wyjaśnił dobrze to od razu rzucacie bzdurnymi tekstami. Nie jestem znawcą sprzętu i proszę o pomoc a nie opierdol. Jeżeli czegoś nie wiem to można na spokojnie to wytłumaczyć a nie wściekać się i odgrywać znawcę każdego tematu. Nie sposób udowodnić komuś ile nie wie - sposobem jest sprawdzić ile wie.
Ad 2 - Ja tego zamka nie widzę i nie jestem specjalistą żeby rozpoznać po kroju zamka
Napisałeś: "Poszukuję kamizelki do taktyki zielonej coś w stylu formozy" i pokazałeś to zdjęcie, więc wnioskuję, że wiesz o czym piszesz. Dostałeś odpowiedź co to za kamizelka.
vioxx napisał/a:
Ad 3 - Sprecyzowałem potrzebna mi kamizelka do której mogę przymocować oporządzenie wg. własnych potrzeb, kamizelka najlepiej na siatce żeby była przewiewna i żeby nie była na zamek tylko miała dużo miejsca z przodu ( np. : na admin pouch)
Kamizelkę Formozy wziąłem dla przykładu żeby pokazać o co mniej więcej chodzi.
I dopiero teraz to napisałeś.
vioxx napisał/a:
Do cahir79 nie wiedziałem że to forum tylko dla rekonstrukcji, ja potrzebuję jak najbardziej dobrej kamizelki do prawdziwego działania.
Bo to nie jest forum reko, ale napisałeś, że chcesz kamizelkę podobną do tej z Formozy, więc reko było naturalnym wnioskiem.
vioxx napisał/a:
A poza całą merytoryczną rozmową to chłopaki robicie z Siebie zamknięte koło znawców sprzętu.
Nie, po prostu, wbrew temu co twierdzisz - są głupie pytania.
vioxx napisał/a:
Nie jestem znawcą sprzętu i proszę o pomoc a nie opierdol.
Dlatego pytaj. Ty się nie ograniczyłeś do pytań, tylko poszedłeś dalej - wysuwają propozycje, które były nie do końca trafne.
Nie spotkałem się z kamizelką nie zapinaną z przodu a zbudowaną na siatce. Może ktoś tam takiego chest riga zrobił, ja nie widziałem. Masz wybór - albo pełna swoboda zabudowania przodu, albo przewiewność. Kamizelki zintegrowane albo plate carriery mają podszewkę z siatki, ale moim zdaniem niewiele ona daje. W momencie, jeśli nie jest Ci potrzebna osłona balistyczna to nie upierałbym się przy braku zamka, niewiele on ogranicza zabudowę z przodu, sprawa dobrania odpowiednich ładownic. Są też kamizelki siatkowe, zapinane z przodu z możliwością instalacji płyt.
Wysłany: 21-07-2010, 14:51
I o to chodziło ;) dzięki bardzo za rozwianie wątpliwości. Nie ma pytań głupich jeżeli naprawdę nie znamy na nie odpowiedzi.
vioxx napisał/a:
Ad 1 - NIE
FOKA - A skąd wiesz? Sprawdzałeś?
Nie sprawdzałem ale wiem że to co wprawia w ruch tramwaj to fakt posiadania silnika który wykorzystuje prąd płynący w przewodach- to odpowiedz uznając że Twoje pytanie nie było złośliwe.
Pozdrawiam i dziękuję za wytłumaczenie kwestii kamizelek- wiem że potrzebuję kamizelki PC w odpowiednim do polski kamuflażu
To jest chyba kamizelka dla ŻW (?), ale na zdjęciach FORMOZy też się chyba pojawia
To jest kamizelka ,,Skorpion" opracowana kiedyś pod przetarg dla 1PSK. Nie jest etatową kamizelką w żadnej jednostce, jednak wiele zostało zakupionych prywatnie przez żołnierzy, m.in. OS ŻW w Warszawie. Kamizelka dla Formozy jest inna, możecie o niech przeczytać w pierwszym numerze magazynu Spec Ops (Special Ops).
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 21-07-2010, 16:05
No forum o kamizelkach było już nie raz. Opcja "szukaj" nie gryzie...
Rada dla vioxx jak chcesz pytać o coś to najpierw wysil swoją dupę żeby chociaż troszkę się zorientować w temacie albo szybko zakończysz karierę na tym forum...
Temat zamykam bo niczemu nie służy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum