Wysłany: 04-02-2010, 22:25 Kamizelka dla pilota
Witajcie.
Jaką kamizelkę zintegrowaną dostepną na naszym rynku polecalibyście dla pilota śmigłowca?
Używałem Plate Carriera z Miwo i w sumie byłem z niego zadowolony ale zbliża się kolejny wyjazd i nie wiem czy jest sens inwestować w coś nowego? Wiadomo, że taka kamizelka musi mieć inne wymagania niż dla chłopaków z Grup Bojowych. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Skoro sprawdziła ci się ta którą masz i jest jeszcze w dobrej kondycji to po co wywalać kasę na drugą. Zainwestuj sobie w cos innego, dobre światło, nóz,kieszxenie do tej co masz, lub co tam potrzebujesz.
Ja bym raczej zainwestował w chest carrier z tego powodu że plecy nie są ci potrzebne w kabinie śmigła, wszystko na klacie. Jak się pakowałem do samolotu to wolałem mieć wszystko na klacie. dla wygody. Jakieś mapy, notesy, ołówki, mazaki, linijkę i apteczkę w razie "W"
Wysłany: 05-02-2010, 11:44
Ja jakoś jestem fatalistą i myśle o użyciu takiej kamizelki na ziemi, w razie jakiegoś awaryjnego lądowania. Kabinę nam na szczęście wreszcie opancerzyli
Pomógł: 50 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1356 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-02-2010, 11:55
Wiesz, są teoretycznie dedykowane rozwiązania dla pilotów i załóg śmigieł - robi je np Eagle Ind. w seri kamizelek zintegrowanych CIACS. Są to rzeczy trudnopalne, z wyczepną płytą (Bez pełnego QR), czasami ze zintegrowaną uprzeżą ewakuacyjną - są też nieprzyzwoicie drogie, zwłaszcza u nas.
Jakich płyt używasz? Jakiej miękkiej balistyki? Ja bym radził rozbić balistykę i oporządzeniówkę jednak - tak jak jest w air warriorze, czyli niskoprofilówka z miękką i płytami i oporządzeniówka (ew z uprzężą) na to. Będzie miało największą uniwersalność jako konfiguracja.
Wysłany: 05-02-2010, 12:03
catch22 - dzieki za linki. Niezłe rzeczy ale faktycznie, do tanich nie należą. A balistyki użwyam tej co nam armia dała. Tzn. z polskiej kamizelki kierowcy przekładam płyty stalowe do prywatnego plate carriera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum