ty sie teraz zajmuje pan MINISTER OBRONY NARODOWEJ.
zastanawiam się tylko jak PIS wybrnie z postulatu powieszenia z drajców?? : powinien zając nie tym :P
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-11-2005, 13:17
Czy któryś w was czytał może to rozporządzenie i zna jego kontekst?
Zostało wydane przez ministra Szmajdzińskiego na koniec jego kadencji i jest aktualizacją przepisów obowiązujących nieprzerwanie od...roku 1978. Równie martwych jak zawsze bo nie realizowalnych żadnymi siłami. Więc proszę: A) Najpierw uważnie przeczytać, B) Pośmiać się trochę z siebie C) Nie pisać głupot
nie chodzi mi o to ze zabiorą mi jakieś elementy umundurowania
ifno zamieściłem gdyż uwazam iż minister powinien raczej uchylić takie przepisy a nie je "potwierdzać". Wszak demobil na całym świecie to jedno z łatwiejszych źródeł pieniędzy dla armi. Ale widać nie dla naszej bo Polska to zajeciście bogaty kraj i nie potrzeba nam dodatkowych pieniędzy dla armi. A sprzęt o którym mowa - czyli umundurowanie polowe zawsze były uważane za najlepszą odzież roboczą. Tylko ze nasza władza woli zniszczyć dobre sorty mundurowe niż dać je żołnierzom , nie mówiąc juz o zarobieniu na nich.
a tak z innej beczki to juz nawet dowcipy odświerzyli na ten temat
-czego boi się nowa władza ??
- powstania partyzantki
- dlaczego minister zabronił sprzedawać i nosić polskie mundury cywilon??
- żeby nie pomyliś partyzantów z wojskiem
- dlaczego koło siedziby rządu wycinaja wszystkie dzrzewa ??
- żeby sie za nimi partyzanci nie chowali
to tak na wyjaśnienie
pozdrawiam
Fryzjer
Pele76 [Usunięty]
Wysłany: 03-01-2006, 08:39
W kilku miejscach byl walkowany ten temat.
Najlesi sa ci co to krzycza ze nie pozwola sobie na to zeby ktos gonil ich za ich BDU czy DPM...
To jest chore, bo tak jak napisal kolega, trzeba przeczytac tresc ustawy a pozniej sie mietolic...
http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/1827.htm
Najwieksza zadyma bedzie wiec o mundury polowe wz.93
Ci co maja prawo je nosic to beda nosic je dalej, a mnie osobiscie wkurza dosc mocno jak jakis zawszaly hiphopowy ziomek nosi koszule od takiego munduru, drze pipe na swoj kraj a nosi jego flagi na ramionach.
Tutaj w sumie jestem za tym rozporzadzeniem, zmniejszy sie popyt na takie sorty mundurowe to szwejoza nie bedzie miala co krasc z woja.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-01-2006, 09:08
Pele76 napisał/a:
W kilku miejscach byl walkowany ten temat.
Najlesi sa ci co to krzycza ze nie pozwola sobie na to zeby ktos gonil ich za ich BDU czy DPM...
To jest chore, bo tak jak napisal kolega, trzeba przeczytac tresc ustawy a pozniej sie mietolic...
Święte słowa. Najpierw przeczytać rozporządzenie nawet, a nie ustawę, które dość jasno precyzuje takie pojęcie jak "mundur wojskowy". Nawet odnośniki do innych aktów prawnych tam są podane...
Cytat:
Najwieksza zadyma bedzie wiec o mundury polowe wz.93
I kurtki gore-texowe. Pod warunkiem, że nie przerobi się munduru tak, że nie będzie wzorem określonym przez odpowiednie przepisy. No i tu gore przegrywa...
Cytat:
Ci co maja prawo je nosic to beda nosic je dalej, a mnie osobiscie wkurza dosc mocno jak jakis zawszaly hiphopowy ziomek nosi koszule od takiego munduru, drze pipe na swoj kraj a nosi jego flagi na ramionach.
W sumie racja, ale zawsze te flagi może spruć. Z drugiej strony trzeba by spytać Angoli czy Jankesów, czy nie przeszkadza im, jak taki ziomek nosi kurtkę z napisem US ARMY. Cociaż pokażcie mi ilu jest rodowitych mieszkańców Ameryki Północnej... ;)
Cytat:
Tutaj w sumie jestem za tym rozporzadzeniem, zmniejszy sie popyt na takie sorty mundurowe to szwejoza nie bedzie miala co krasc z woja.
Eeee tam, już nie te czasy, kiedy szwejki kradli na lewo i prawo. Teraz w zwyczajnym demobilu masz polskie mundury, a wspomnianą koszulę można kupić w WCH. A popyt się nie zmniejszy, bo jakoś nie wyobrażam sobie rolnika kupującego do pracy w polu BDU czy MARPAT, choć Cimoszka w lesie pomykał w mundurze białoruskim, ale to jakby inna bajka...
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Pele76 [Usunięty]
Wysłany: 03-01-2006, 09:13
No tylko halo jest takiego typu ze bardzie camo "pantera" jest wz.93 niz kroj munduru...
Mozna wtedy zakupic mundur Strazy Granicznej ktory ma inny kroj :D
Ja ciesze sie ze nie zabronili bujac z zasobnikami peichoty gorskiej na plecach bo wtedy to bym sie wkurzyl
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-01-2006, 09:55
Pele76 napisał/a:
No tylko halo jest takiego typu ze bardzie camo "pantera" jest wz.93 niz kroj munduru...
Chyba nie...
TUTAJ jest rozporządzenie, które określa co to jest mundur. Wynika z niego, że mundur polowy jest "w kamuflażu typu pantera", ale mundur jako całość to też i krój.
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Pele76 [Usunięty]
Wysłany: 03-01-2006, 12:45
ok, ale nie wydaje Ci sie ze np spodnie z USa czyli te z 4 kieszeniami na udach, te z dwoma i te z cargo to wszystko jest jeden wzor czyli .93?
Kroj USa do czasu kiedy nie odjeto mu dwoch kieszeni na udach i nie dodano wzmocnienia na dupie, to kroj ten nie zminila sie prawie od lat 60-tych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum