Jakie polecacie rękawice na zimę do działań w terenie, takie, żeby ręce nie poczerniały i żeby jednocześnie można było strzelać jak człowiek?
Na allegro są jakieś "rękawice GORE-TEX" za 60zł....może ktoś to skomentować? Co sądzicie o rękawicach Neoprenowych np. Ice Behr, Shimano, Jaxon...Shimano ma serię XTR...używał ktoś takich?
Miałem neoprenowe Behra - dobre jak siedzisz długo bez ruchu. Jak tylko sie chwilę przebiegniesz albo popracujesz łapkami, to momentalnie robi się mokro.
Co do rękawic gore - podaj link. Mam takowe skórzane z membraną, amerykańskie. Bardzo dobre, ale najlepiej poniżej -10C, bo tez są ciepłe. No i niestety dość grube - nie wsadzisz zbyt łatwo palucha w kabłąk, a jak już to zrobisz to i tak nie wyczujesz spustu :/ Jakbym miał dwie pary,t o jedną bym zmodyfikował na wzór neoprenów Behra - tzn na palcach (przynajmniej na wskazującym) pionowe nacięcie, przez które można wysunąć palec.
Czolem!
Ja osobiscie mam taki maly problem: w zimie moge chodzic bez czapki - to nie ma najmniejszego znaczenia, ale rece marzna mi jak cholera. Lotnicze nomexy dobrze sprawdzaja sie do maksymalnie 0 stopni celcjusza. Teraz nieco pokatnymi zrodlami zaopatrzylem sie w rekawiczki - podaje link:
http://www.globalarmour.c...p?pid=66&cid=11
Jak na razie nie zle. Kevlarowa podszewka z wykonczeniem pseudoskorzanym, ale bardzo czepliwym i na zewnetrznej czesci dloni neopren. Szyte w Pakistanie, ale to normalka - na razie sprawuja sie dobrze. Czekam na odrobine zimy (o co na S-W UK ciezko ) ale wkrotce opisze je bardziej szczegolowo.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 11-12-2006, 12:32
na gorsze warunki zalecałbym dwie pary
1 coś na zasadzie "drugiej skóry" np z windstoperka , najlepiej lekko wzmacniany wewnątrz dłonie
2 mogą być GTX jak wspominal Javelin , z tymże w tym wypadku wziałbym raczej bez palców , wykładane jakimś polarem w środku.
Nosi sie obie pary , do pracy zostaje w cienszej ( nie przymarzne do niczego ), jak sie zrobi w marszu za gorąco w ręce zawsze mozna zdjąć zewnętrzne łapawice ( zdroworozsądkowo jest mieć je dopięte gdzieś do ciuchów , lub jak u dzieci spięte ze sobą sznurkiem )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum