Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 04-08-2006, 22:20 Hałer czy inne gadżety?
W wielu sytuacjach zdarza się że w czasie działanie w terenie nosi się różnego rodzaju kapelusze, czapki, husty itp zamiast "czapki blaszki". Co wy preferujecie i jak patrzycie na to wszystko?
Ja osobiście byłem zawsze zwolennikiem hałera i w miarę możliwości zawsze miałem go na dynce jednak też działając zdażało mi się zakładać jakąś czape lub kapelusz zwłaszcza w czasie prowadzenia rozpoznania czy patroli.Zwłaszcza że hełm ciężko rozmyć i rzuca się w oczy. Przeważnie jednak starałem się nie ściągać hełmu. I niestety do niedawna nosiłem kevlar ostatnio fundnąłem sobie protec. Czy noszenie hełmu w zielonej cały czas to masohizm czy pożyteczna i słuszna sprawa? jak oceniacie i co nosicie na głowie w sytuacjach zielonych?
Zwłaszcza pytanie do K. bo on troche w polu siedział.
Zasadniczo już sam odpowiedziałeś na swoje pytanie.
Sam mam Fryca na stanie i często z niego korzystam.
Jeżeli chodzi o proteca to nie za bardzo sie znam,
ale po wyglądzie wnioskuje że niezbyt wiele może zatrzymać,
dlatego ja chyba pozostane przy kewlarze.
Jeżeli chodzi o spacery na dalsze trasy, to ja też wole założyć sobie boonie hat niż latać w helmucie. Przejście 40 kilometrów nauczyło mnie że nie jest to tak przyjemne .
_________________ "Mundur daje szacunek, broń-władze"
Remigiusz Weber po powrocie z monopolowego;]
IMVHO ProTec do lasu to pomyłka. To jest kask chroniący przed uderzeniami - do CQB czy na rolki, a nie hełm który ochroni przez odłamkami czy rykoszetami. Nie widzę zastosowania ProTeca w lesie (poza lansem ).
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 05-08-2006, 10:23
Nie mówimy tylko o zastosowaniu w lesie ale i MOUT! Tam zastosowań ma sporo taki PROTEC. Czysta walka w budynkach, zjazdy linowe i inne bajery to na pewno się przyda.
Co do marszy 40 km jak piszesz czasami też dreptałem w hełmie bo trzeba było. Na pewno jest wygodniej w kapelusiku czy inym patencie ale jak patrzymy na balisyke ? Prawdopodobieństwo trafienia? w terenie "zielonym" odległości strzelania często są większe niż w budynkach i tam pojedyncza kula tafiająca w hałer może go nie popsuje!
Wiesz Arrow... zgodze sie,
że hełm jak najbardziej przyda na terenach otwartych
Zrozumiem też hełm w MOUT (latające odłamki, rykoszety i inne patenty).
Protec z tego co sie orientuja bardziej sie sprawdzi w CQB
(jak sam wspomniałeś zjazdy linowe i inne takie).
Jeżeli chodzi o las... prawda jest taka że w lesie kulke zarobisz z max 100 metrów.
Z takiej odległości to i hełm dużo nie pomoże. Dlatego jeżeli mówimy o chodzeniu
PO LESIE to ja mimo wszystko proponuje boonie hat. W lesie ważniejsze jest żeby
Cie nie zauważyli. A jeżeli chodzi o te 100 metrów to jak sam rozumiesz
jest odległość z której zostaniesz zauważony(tylko jeżeli będziesz nieostrożny).
W praktyce możesz wpaść prosto na zamaskowanego wroga i hełm tu bądź co bądź
nie będzie zbyt przydatny...
Pozdrawiam
Oj długo by jeszcze można.
To może to troche podsumujemy?
Dla mnie to wygląda tak: Kiedy kontakt z nplem jest wysoce prawdopodobny-hełm.
Dalekie rozpoznanie( z założeniem że patrol ma pozostać niezauważony) - kapelusz.
Protec-na CQB.:)
Co wy na to?
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 12-08-2006, 20:08
broken_arrow napisał/a:
A tak z innej beczki ciekawa propozycja PROTECa link
prawdę mówiąc wygląda jak wyszykowany dla "lansiarzy" ( jak barwnie Foka określił ) cena jak za model "deko".... w Summicie mozna było swego czasu po cichu kupować te ktore trafiały do niektórych jednostek i bardzo okazyjnie kosztowały kolo 5 setek netto...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum