Pomógł: 2 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Maj 2010 Posty: 88 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-08-2011, 21:55 Eberlestock vs Mystery Ranch
Witam,
Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad plecakami :
Eberlestock F4 z A4SS(dodatkowy system nosny dla karabinka)
oraz
Mystery Ranch NICE Overload Alpha
Oba maja podobna pojemnosc. Roznia sie tym iz Eberle jest z rama zintegrowana a MR z zewnetrzna.
Ma ktos doswiadczenie z tymi plecakami??
Jezeli tak to ktory jest lepszy dla osoby majacej 194cm??
Pozdrawiam
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-08-2011, 23:03
Oba miałem "w ręcach" ale nosiłem tylko MR. W MR możesz okreslić rozmiarówkę systemu nośnego, jeśli weźmiesz NICE to możesz do tego zamawiać (niekoniecznie w MR) różne "worki" czy noszaki. Dla mnie to plus. ES jest ciężkawy z tym zintegrowanym futerałem.
Wysłany: 09-08-2011, 10:25
Dzieki Catch.
Niby w EB tez mozna wziasc dluzsze szelki i wiekszy pas nosny. Chodzilo mi bardziej o wrazenie z noszenia. Cena jest praktycznie taka sama jezeli chodzi o 2 producentow.
Wysłany: 09-08-2011, 13:50
Rozmiarówkę systemu nośnego masz tak samo w MR do wyboru. MR nosiłem z obciążeniem ok 30kg. Eberlestocka tylko przymierzałem i oglądałem parę modeli. System nośny MR Noszę prawie na codzień - bo mam Camelbakowski plecak z ich "Futura Harness" i sobie chwalę.
Wysłany: 09-08-2011, 16:14
No tak Future tez mam w swoim Trizipie.. dlatego ciekaw jestem jak to sie ma do EB. Catch ile masz wzrostu jezeli moge zapytac?? Nie przeszkadza Ci na codzien pas w Futurze??
EB mimo dużej masy własnej dobrze się nosi - nie czuć tego na plecach. Ja bym skłaniał się ku EB bo jak często będziesz transportować broń a jak często używać jako zwykłego plecaka?
Odczepianie worka od płyty nośnej, odczepianie broni od płyty itd., kombinacja a w EB zwijasz kondom po wyciągnięciu broni i heja.
Edzia.
A, i jeszcze jedno, szelki EB w związku z tym, że nie są wypchane pianką tylko bardziej płaskie są wygodne w przypadku stosowania kamizelek .
Dzieki za info.
Wybralem EB. Ale nie G4 tylko F4 z dodatkowym pokrowcem na bron. Niebawem powinien dojsc
Pozdro!
Gratuluję wyboru. Nie będziesz zawiedziony. Poza tym kontakt z Glenem jest dobry i w przypadku jakichkolwiek problemów pomoże na pewno (mimo moich niezbyt miłych doświadczeń ale to w zupełnie innej sferze ;) ).
[ Dodano: 30-08-2011, 08:45 ]
No i jak tam, przyszedł już plecak? Jak się pojawi to wrzuć fotki i jakąś opinię.
po co niektóre plecaki Mystery Ranch mają tą wyczepną ramą "NICE"? Czemu to ma służyć, bo to niby takie ichnie ulepszenie jest, tak?
Jedyne wytłumaczenie jakie mi przychodzi do głowy to takie, że w sytuacji gdzie zachodzi konieczność zmiany "worka" plecaka ze względu na wymagania misji to jedyne co, to odpina się a potem ponownie spina kilka klamerek i nie trzeba bawić się z dopasowywaniem rozmiaru całego systemu nośnego. Dobrze myśle?
Słaby koncept.
_________________ Co się tu dzieje, na Litość BOSKĄ!
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 26 Maj 2011 Posty: 189 Skąd: Wrocław
Wysłany: 08-09-2011, 16:23
Nie tylko zmiany worka, ale też do przytwierdzenia do pleców, niewymiarowych, twardych, ciężkich do spakowania w plecak przedmiotów.
Dodatkowo, jak już wspomniałeś można konfigurować plecak, wg własnych preferencji lub potrzeb. Czy się to sprawdza? Nie wiem, nie używałem, więc sie wypowiadać nie będę- ale chętnie bym taki plecaczek przetestował w górkach.
Wysłany: 08-09-2011, 16:43
No tak ale NICE Frame to tylko tyl... system nosny to i tak Futura Harness... czyli dokladnie to co jest np w Camelbak'u Trizipie.
System jest ciekawy ale mimo to ze jest traktowany jako pewnego rodzaju nowosc od MR to przetarg do SOCOM BALCS wygraly plecaki od nich bez NICE Frame, tylko z Guide Frame co jest tez wariacja Futura Harness z dodanymi poduchami po boku w celu stabilizacji na kamizelce.
Wysłany: 09-09-2011, 12:47
Miałem ja tu MRy z NICE i GUIDE na testowaniu. NICE jest cięższe ale to ma zasadniczo sens jak masz kilka różnych worków/montaży a jedną bazę - np chcesz nosić zamiennie Crewcaba z klasycznym workiem 100 litrowym. Jeśli potrzebujesz tylko jednego worka do klasycznego zastosowania to GUIDE jest lepszy bo prostszy, lżejszy i tańszy.
Futura stosowana w plecakach Camelbaka ma ten sam układ i zasadę działania, ale jest lżejsza, delikatniejsza i mniej usztywniona niż ta w dużych plecakach MR, ramach NICE itp
Wysłany: 09-09-2011, 21:16
Dosc drogie to ono jest samo w sobie, a tu problem w tym ze znizka dystrybutorska jest na tyle mala ze nie amortyzuje kosztow frachtu, cla nie mowiac juz o zostawieniu miejsca na prowizje i dobicia calosci VATem. Czyli dodaj sobie do ceny MR wyjsciowej detalicznej tak 30-35%. Nie da sie po prostu zastosowac polityki cenowej jaka jest prowadzona wobec Camelbaka czy Vertxa - czyli utrzymania cen krajowych na rownym lub zblizonym poziomie z US.
Wysłany: 12-09-2011, 11:03
Nie w tym rzecz. Oni mają wysokie koszta produkcji, szczegółową QC itd - póki robią to u siebie w Stanach to z kosztów po prostu nie mają jak zejść. Z tego co wiemy przymierzają się do otwarcia linii produkcyjnej gdzieś w "tańszych krajach" - właśnie z myślą o rynkach eksportowych, gdzie Berry Amendment nie ma znaczenia, ale póki co jeszcze to nie ruszyło, więc jest jak jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum