Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 15-10-2007, 12:39 Dziwny multitool
Znalazłem kiedyś na poligonie dziwnego toola.
ciężki jak cholera, waży może z dobre 2 kg.
Nie wiem czy to jakaś seryjna produkcja dla MONu ale tool ma normalnie wybite nr seryjne.
W środku zawiera:
-Nóż
-wiertło
-linijke z 10 cm z wykręcanym z niej czymś na wzór osełki lub może jakiegoś znacznika do mapy chu wie (brudzi jak cholera)
-brzeszczot do metalu
-pilnik
-śrubokręt płaski
- ostry szpikulec
mały nożyk jak otwieracz lub skalpel
Czy ktoś kiedyś się spotkał z czymś takim ? ?
a przy okazji chcę go sprzedać. Jak ktoś zainteresowany to walić.
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 15-10-2007, 18:23
To wcale nie taki stary nóż saperski, tylko wciąż używany, jest w "Małym zestawie minerskim". A nóż uniwersalny wz. 69 to zwykły nóż składany z jednym ostrzem, też obecny w zestawie, z okładkami drewnianymi lub z tworzywa.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-10-2007, 12:53
A to coś, co brudzi to zapalniczka.
Wykręcasz ten pipek z "linijki", w środku jest knot, który powinien być nasączony benzyną, pocierasz i masz płomień.
Urządzenie to nazywa się "Nóż saperski wz.69".
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 28-10-2007, 22:04
Dla potomnych trochę o tym nożu.
Nóż saperski wz.69 to bez wątpienia najciekawsza i najbardziej oryginalna konstrukcja pośród noży używanych w LWP. Łączył on w sobie cechy rozbudowanego noża wielofunkcyjnego typu multitool, noża typu motylek oraz...dużego noża sprężynowego (sic!). Projekt pochodzi z końca lat sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Jego twórcami byli Ryszard Szydłowski i Henryk Adamczyk, oficerowie Wojskowego Instytutu Technicznego Uzbrojenia (WITU). Prócz saperów nóż ten otrzymywali również żołnierze oddziałów powietrznodesantowych i rozpoznawczych.
Nóz wz.69 składa się z otwieranej sprężynowo, długiej na 11 centymetrów głowni oraz dwudzielnej rękojeści, która po zwolnieniu spinacza z ryglem rozdziela się niczym w nożu "motylek" na dwa ramiona, wewnątrz których ukryto liczne narzędzia. Znajdziemy tam m.in.:
- piłę do metalu
- pilnik
- linijkę
- długi kolec
- wkrętak
- świder
- otwieracz do puszek
- obciskacz spłonek
- zapalniczkę
- przecinak drutu (max 2,5 mm)
Po rozłożeniu ramion i otwarciu wybranego narzędzia składamy z powrotem pracujące na zawiasie ramiona i ryglujemy spinaczem. Dzięki temu otwarte narzędzie nie potrzebuje osobnej blokady - najbliższe pod tym względem rozwiązanie zastosowano kilkadziesiąt lat później w nożach serii Triple Action firmy Cold Steel. Ciekawie rozwiązano też problem zapalniczki. Składa się ona z zamykanego zbiorniczka z nasyconym benzyną prętem zakończonym kamieniem, który przez tarcie o ruchomą, zewnętrzną część obudowy zapalniczki, wytwarza iskry, podpalając opary benzyny. Nie jest to może Zippo;) ale ponoć działa. Tak czy inaczej jest to do dziś chyba jedyny multitool wyposażony w zapalniczkę. Podstawowe ostrze rozkłada się całkowicie niezależnie od ramion rękojeści, choć oczywiście najsensowniej otwierać je, gdy ramiona są złożone i zaryglowane. Otwarcie jest "automatyczne", tzn. wystarczy nacisnąć przycisk i napędzane sprężyną ostrze wykonuje półobrót, blokując się w pozycji otwartej. Profil głowni to clip-point z fałszywym ostrzem i wąskim zbroczem biegnącym przez 3 jej długości. Łuk ostrza ciągnie się płynnie od czubka do progu, a wiec nie ma tu rozgraniczenia na odcinek prosty i brzuch. Jest to dobre rozwiązanie w przypadku noża uniwersalnego, choć oczywiście w pracach typu sprawianie zwierzyny wyraźny brzuch ostrza sprawdziłby się znacznie bardziej. Nie do tego jednak stworzono ten nóż. Trzeba go raczej oceniać w kategorii między multiitoolem a scyzorykiem wielofunkcyjnym, który jednocześnie jest dużym nożem sprężynowym, stanowiącym we wprawnych rękach zarówno praktyczne narzędzie jak i groźną broń. Do każdego noża dołączana była brezentowa kabura umożliwiająca troczenia do pasa oraz zapasowe brzeszczoty piły i pilnika. Dziś nóż ten jest kolekcjonerskim rarytasem i aby go kupić musimy wykazać sporo determinacji, a przede wszystkim uzbroić się w cierpliwość. Od czasu do czasu (ale naprawdę rzadko) nóż ten można spotkać na serwisach aukcyjnych, warto też popytać na forach internetowych poświęconych tematyce noży. Niewątpliwie jest to konstrukcyjny unikat i to w skali światowej, w dodatku pod względem czasu powstania równolatek pierwszych multitooli Leathermana. Natomiast, jeśli chodzi o zastosowania praktyczne, to żołnierze nie pałali do niego specjalnym entuzjazmem - był ciężki, a dla kogoś o specjalności innej niż saper większość funkcjonalności była zwyczajnie niezbyt potrzebna. Poza tym trudno się spodziewać, aby tak skomplikowany (a tym samym kosztowny) nóż mógł był produkowany w PRL w liczbie, która zaspokoiłaby potrzeby Ludowego Wojska Polskiego, które było przecież znacznie liczniejsze niż dzisiejsze siły zbrojne RP.
Ja teraz dorabiam ostrze na zamówienie - bo ten co udało mi się zdobyć ma ostrze zajechane niestety, no i dorabiam sprężynę bo automat nie działa + jeszcze pokrowiec (panel do MKT-3 + MOLLE :-) ) - więc myślę że spokojnie kolejne 3-4 bańki włożę w ten scyzoryk żeby mieć...
..i co z tego że Gerber jest fajniejszy/lżejszy - WZ69 można zrobić dziurę w ścianie, no i jest to prawdziwy oldskul :-)
Tak jak najbardziej, ale po namyśle uważam ze 750 PLN to jednak przesada.... natomiast cena 250-400 nie zdziwiła by mnie tak bardzo.
Jakość wykonania jest naprwdę imponująca - rozbierałem swój egzemplarz na części - wszystko jest frezowane i pasowane, precyzja wykonania jak w kałachu, wszystkie części bardzo ciasno chodzą, nic nie lata.
W porównaniu, nowoczesne multitoole to tylko wytłoczki z blaszki :-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum