Wysłany: 24-02-2010, 18:35 Dla kontyngentu w Afganistanie
Cytat:
Dla kontyngentu w Afganistanie
11,451 miliona złotych zainkasuje Przedsiębiorstwo Sprzętu Ochronnego Maskpol SA za wyprodukowanie i dostarczenie wojsku 450 ubiorów bojowych żołnierza piechoty, 60 ubiorów bojowych strzelca pokładowego (transportera) i 493 uniwersalnych kamizelek ochronnych.
To druga, po zeszłorocznej dostawa tych przedmiotów, zakontraktowana przez Departament Zaopatrywania Sił Zbrojnych MON 12 stycznia 2010 roku. Wynegocjowane ceny za komplet wyniosły: 14898 złotych za ubiór bojowy żołnierza piechoty; 17500 za ubiór bojowy strzelca pokładowego i 7500 złotych za uniwersalną kamizelkę ochronną. Na wkłady balistyczne wykonawca udzieli gwarancji na 10 lat używalności. Ubiory i kamizelki są przeznaczone dla żołnierzy kontyngentu w Afganistanie.
Pytanie co oznacza hasło "ubiór". Jeśli to jest komplet PCU (wszystkie levele) + kamizelka zintegrowana, to powiedziałbym, że nawet tanio. Nie wiemy co oceniamy, więc nie da się oceniać.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 50 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1356 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-02-2010, 10:08
Ależ wiemy.
UKO to kamizelka z 2 płytami ceramicznymi i miękką balistyką - osłoną tułowia, kołnierzem, osłoną krocza i naramiennikami. Do tego dwa poszycia, komplet kieszeni i torba transportowa.
Ubiór bojowy żołnierza piechoty ma jeszcze dodatkowo płyty boczne, pełne osłony balistyczne ramion i nóg. Ubiór strzelca ma jeszcze dodatkowy kołnierz w stylu Kestrela, dodatkowe osłony rąk w tym dłoni i wizjer balistyczny do mocowania na hełmie.
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 471 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-02-2010, 19:07 Re: Dla kontyngentu w Afganistanie
Spart-aX napisał/a:
14898, 17500
Wytłumaczcie te cyfry młodemu.
Odpowiedź jest prosta, ,,pilna potrzeba operacyjna" dzięki której Maskpol kolejny rok z rzędu sprzedaje za grubą kasę sprzęt poza procedurą przetargową. Gdyby był przetarg, cena byłaby dużo niższa.
Oj, a może właśnie jest w nich coś nadzwyczajnego. Coś co tłumaczy, dlaczego pomimo wcześniejszego już bodaj dwukrotnego ich zakupu w ilościach liczących setki sztuk nie udało się dostrzec ich nigdzie indziej niż na imprezach targowych i pokazach. Nie ma ich na zdjęciach z PKW Afganistan, co nie dziwi, bo nie ma ich w użyciu w PKW Afganistan... Więc co? Musi niewidzialne som Nie dziw, że kosztują krocie ;)
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-02-2010, 17:48
A ja mysle ze kosztuje to tyle bo jest to sprzet ktorego w wp poza saperami nikt nie widzial. Kevlaru tam tyle co w podchodzeniowce a nie sa to rzeczy tanie. Wiem ze na allegro zestaw nie kosztowal by wiecej niz 2000 zl bo przeciez nie amerykanski i "gorszy" niz IBA ale raz ze producent daje na to jakas tam gwarancje a dwa ze ceny dla resortu sa zawsze troche z kosmosu.
Wiem ze na allegro zestaw nie kosztowal by wiecej niz 2000 zl bo przeciez nie amerykanski i "gorszy" niz IBA
Przede wszystkim, nie oszukujmy się, na allegro taki sprzęt zwykle jest w taki czy inny sposób kradziony. Dodatkowo sprzęt amerykański jest przemycany.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 659 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-02-2010, 18:04
Sokol napisał/a:
(...) "gorszy" niz IBA (...)
Od IBA to on jest gorszy bezsprzecznie. Dopóki tego nie widziałem, to nie sądziłem, że można zepsuć IBA. Owszem, można.
Kompletna IBA, z ceramiką, wcale nie jest taka tania. Gdzieś miałem jej cenę, ale oscylowało to w granicach 1300-1500 USD.
Bez bocznych kafli i osłon ramion czy nóg.
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum